Ion Besoiu ar fi împlinit, astăzi, 90 de ani. Foștii colegi de liceu din Sibiu: „Ne lipsește Jimmy!”

 20 total views,  4 views today

Cunoscutul actor de teatru și film Ion Besoiu ar fi împlinit astăzi 90 de ani. Maestrul, originar din Sibiu, era un apropiat al orașului, participând, deseori, la întâlnirile cu foștii colegi de liceu.

Ion Besoiu făcea parte din promoția 1950 a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care sărbătorea absolvirea, an de an, în prima zi de vineri a lunii iunie, la ora 11. Besoiu răspundea invitațiilor foștilor colegi, ocazie cu care depăna amintiri nenumărate.

Acesta era mândru de liceul pe care îl urmase și spunea că a iubit generația din care a făcut parte.

„Jimmy – că așa îi spuneam noi -, pe vremea când era elev, în pauze, ne recita poezii de Goga, de alți autori. A fost un om corect cu noi, nu își dădea aere. Un singur lucru mai vreau să spun: după ce am terminat liceul, el a rămas la Sibiu la Școala de Artă Populară din Sibiu și a jucat la Teatrul din Sibiu, fiind un artist desăvârșit. Chiar dacă a fost director la Bulandra, cu noi se comporta egal. Era apreciat de colegi și colege. Era născut astăzi! Pește, ca soția mea! Ne lipsește Jimmy!”, a spus, pentru Sibiul Azi, Virgil Taus, fostul coleg de liceu al lui Besoiu.

În anii 1970, Besoiu a jucat în serialul „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin. Ulterior, timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, timp de 12 ani, directorul instituției.
Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).
„Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste” și „Lumini și umbre” sunt câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu.
În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, iar în luna martie a aceluiași an, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”
Ion Besoiu a murit în 18 ianuarie 2017. În memoria sa, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sibiu s-a transformat în Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

1 Comment
  • […] și colege. Era născut astăzi! Pește, ca soția mea! Ne lipsește Jimmy!”, declara într-un interviu  acordat pentru Sibiul Azi fostul coleg al maestrului […]

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.