Fost coleg al asistentei din ATI care a șocat România: „Nu se lasă cu telefonul pentru că interferează cu aparatele. Erau pacienți care își scoteau masca de oxigen pentru a vorbi pe FaceTime”

Un asistent medical de la Secția ATI a Spitalului Județean Sibiu a explicat, pentru Sibiul Azi, unele dintre procedurile specifice acestei zone a unității medicale. După dezvăluirile unei foste angajate de la ATI, afirmații care au produs o mare emoție la nivel național, au apărut o serie de reacții ale unor cadre medicale din Sibiu dar și de la alte spitale din țară.

Fost coleg pentru o scurtă perioadă cu asistenta care a adus acuzații grave, asistentul medical Sergiu Danciu a explicat procedurile din Secția ATI, încercând să aducă lămuriri pentru cei ce nu sunt familiarizați cu activitatea de aici.
„Chirurgul care operează nu poate să taie în carne vie, trebuie ca pacientul să nu simtă… Să nu perceapă omul că doctorul ăla vine cu un cuțit și îl taie de viu. Un pacient care iese după o operație și ajunge la ATI este conectat la un monitor, nu trebuie să îl smulgă. Sau să smulgă un tub de dren de la operație. Imaginează-ți să simți acolo niște cusături, tuburi. E disconfort, deși nu doare. Contenția mecanică e pentru ca pacientul să nu tragă de ceva. Când vezi că e conștient, îl dezlegi, îi zici că pe partea asta te va durea, că te miști… Dacă el pune mâna și trage vreun tub afară, își face mult rău. Nu e chiar așa cum a spus colega. Fiecare substanță are rolul ei. Nu se face exces. Se calculează pe kilogramele corpului. Pacientul nu trebuie să simtă sonda de intubație. Are peste 20 cm, intră în plămâni. Cum ar fi, conștient să fii, să simți țeava în plămâni, prinsă de corzile vocale”, a explicat Sergiu Danciu.

„În a doua secundă, leșinau, că nu mai aveau aer”

De asemenea, asistentul medical a dat câteva explicații și despre motivul pentru care în Secția ATI pacienții nu au telefoane mobile.
„Nu se lasă cu telefonul mobil pentru că interferează aparatele. E boxă, e monitorul conectat prin wireless. Omul are tendința să își încarce tot timpul telefonul, să scoată cine știe ce din priză. Sau mai erau alți pacienți care își scoteau masca de oxigen pentru a vorbi pe FaceTime. În a doua secundă, leșinau, că nu mai aveau aer. Asta până acum câteva luni. Familia făcea scandal că nu mai răspunde omul la telefon. Păi v-a răspuns prea mult și nu e bine… Era un cerc vicios. E o practică și în alte state. Nu poți să pui pauză la o mască de oxigen”, a spus Sergiu Danciu.
Despre fosta sa colegă de secție, Sergiu a explicat că nu vrea să dea detalii amănunțite, întrucât spune că, în prezent, se desfășoară o anchetă și nu dorește să influențeze în vreun fel mersul acesteia:
„Colega spunea că are experiență în spital. Nu prea părea să aibă experiență. Eu, lucrând în îngrijire la domiciliu de aproape zece ani, am colegi alături de care lucrez, mă uit la tine, îți pun două întrebări care sunt foarte simple, pe care ar trebui să le știi după trei ani de școală – nu după zece ani. Și dacă răspunsul pe care mi-l dai nu e nici măcar jumătate adevărat… Mă retrag și zic că nu mai discutăm, că nu știi. Sunt unele chestii elementare pe care oricine le-ar ști. Și dacă ai lua 5 la examen, după ce ieși după băncile școlii, trebuie să știi să le faci”.

„Nu există nimeni în lumea aceasta să facă medicină și să depună jurământ ca să omoare oameni”

Sergiu Danciu a făcut și un apel către populație, care nu trebuie să își piardă încrederea în sistemul medical.
„Nu mergem în spital să ne omoare cineva. Mergem să ne salveze. Dacă nu avem încredere în medici, atunci nu mai mergem la spital. Stai acasă, nu mai suni că ți-e rău, te uiți pe pereți și te rogi la Dumnezeu. (…) Nu există nimeni în lumea aceasta să facă medicină și să depună jurământ că o să omoare oameni. Tot personalul medical este testat psihologic din an în an. Toată lumea muncește în folosul pacientului”, a conchis Sergiu Danciu.

 

1 Comment
Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.