ACTUALITATEIMPORTANTSIBIU

VIDEO| Ce nu s-a văzut la protestul organizat la Sibiu împotriva restricțiilor

Aproximativ 500 de sibieni au ieșit în stradă, luni seară, pentru a protesta față de restricțiile ce au intrat în vigoare începând de duminică. Cum rar a fost întâlnit la astfel de manifestații în Sibiu, de această dată, protestul a fost inițiat și condus de tineri. Din păcate, însă, manifestația nu a fost pașnică, precum protestele #Rezist, ci a “beneficiat” de mici incidente. Printre altele, un lucru puțin observat de participanți a fost că tinerele protestatare ce au ieșit în stradă s-au gătit ca la discotecă. Unele dintre ele au venit îmbrăcate elegant, machiate și încălțate cu tocuri, semn că le e dor de o ieșire la patru ace.

Manifestanții s-au adunat în jurul orei 17 în centrul orașului. Au început să scandeze numele lui Astrid Fodor, primarul Sibiului, căreia i-au cerut demisia. Ulterior, au amintit despre Raed Arafat, Klaus Iohannis și Florin Cîțu, strigând că “Ceaușescu n-a murit, este Cîțu travestit!”. Zeci de sibieni și-au scos și măștile de protecție, cărora le-au dat foc, în semn de protest față de restricțiile impuse de autorități.

Tânăr săltat de jandarmi

Unul dintre tinerii organizatori a fost săltat de jandarmi la câteva minute după ce a început protestul. Acesta a adresat injurii și a făcut gesturi obscene la adresa Primăriei Sibiu, începând, totodată, să aibă un comportament agresiv cu cei din jur. Câțiva protestatari au intervenit, cerându-le jandarmilor să îl elibereze pe tânăr. “Nu-i faceți rău, pentru că nu mă simt eu bine! Știți cum e, se simte abandonat de noi, de români”, a spus unul dintre ei.
După aproape jumătate de oră, manifestanții au pornit pe traseul strada Nicolae Bălcescu – bulevardul Vasile Milea- Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu. De aici, au vrut să meargă spre strada Nicolae Iorga, dar jandarmii s-au opus inițial, spunând că nu așa le-a fost înțelegerea. Manifestanții nu s-au lăsat până nu au trecut de cordonul jandarmilor, astfel că și-au continuat marșul până pe strada Vasile Milea. Aici, au făcut un popas în fața clădirii Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, unde studenții îi salutau de la fereastră. “Armata e cu noi!”, au scandat protestatarii.

“Redeschiderea cluburilor! Asta vrem!”

În marșul lor au mai scandat “Libertate!”, “Hoții, hoții!”, “Demisia!”, “Nu stați la balcoane, că muriți de foame!”, “Ieșiți din casă dacă vă pasă!”, “Ieșiți din casă, e și țara voastră!”, “Fără declarație!”, “Arafat, judecat pentru cei legați de pat” etc.
“Trebuie să găsim soluții cu toții. Nu trebuie să fim ca o turmă ce trebuie să fie închisă. Nu suntem vaci, porci sau animale”, a spus unul dintre tinerii protestatari. Acesta nu purta mască de protecție. “Pentru un om care lucrează opt ore la birou și poartă mască, îi afectează sănătatea. Este normal ca măcar în aer liber să nu purtăm mască de protecție. Este părerea mea. Poate greșesc”, a adăugat tânărul.
Un alt tânăr protestatar spune că a ieșit în stradă pentru că s-a săturat de restricții: “Restricția din weekend mi se pare cea mai mare aberație. Lumea nu are dreptul să se recreeze. Noi nu mai avem libertate. În Spania s-au organizat concerte de 5.000 de persoane. La noi sunt numai măsuri de îngrădire: declarații, măști obligatorii. Îmi lipsește libertatea, să ies de la lucru și să nu mă mai grăbesc acasă, să știu că nu îmi trebuie declarație ca să ies din casă”.
“Merită să ni se facă dreptate! De aceea sunt aici și nu mă voi opri. Indiferent că e pentru COVID sau altceva. Sunt român și vreau să lupt pentru drepturile mele!”, a adăugat o altă tânără.
Un grup de cinci tineri dorește redeschiderea cluburilor. “Redeschiderea cluburilor! Asta vrem!”, au strigat aceștia.

La protest, ca la discotecă

Alți tineri păreau că nu știu exact de ce se află în stradă, ei ocupându-și timpul în vreme ce mărșăluiau pe străzile cu live-uri ori selfie-uri. “Haideți și voi, că e frumos aici, suntem toți!”, îi sfătuia un tânăr pe internauții săi.
Se pare că protestul de luni seară a fost un bun prilej de socializare pentru sibieni, unii adolescenți începând să cânte și manele.
De altfel, îndeosebi pentru tinere, și o ocazie perfectă de se îmbrăca sofisticat și încălța pantofii cu toc, chit că au avut de mers câțiva kilometri pentru cauza susținută.

“Să vină prefectul!”

Manifestanții au revenit în jurul orei 20 în Piața Mare. Aici, câțiva protestatari au încercat să încingă o horă, dar ceilalți manifestanți le-au atras atenția îndemnându-i să păstreze un comportament decent și să nu ducă în derizoriu această acțiune.
Doru Apostol, unul dintre cei mai vechi protestatari din Sibiu, i-a îndemnat pe tineri să își exprime nemulțumirile în mod decent.
După acest moment, manifestanții au decis să mai facă o plimbare pe Bălcescu, până la sediul Prefecturii Sibiu. Aici, au scandat “Demisia!” și “Să vină prefectul!”.
Protestul lor a continuat înapoi pe strada Bălcescu și Piața Mare.

Protestele continuă. Același loc, aceeași oră

Doru Apostol a anunțat că protestele anti-restricții vor continua, pașnic, în următoarea perioadă. Sibienii se vor reîntâlni mâine în Piața Mare, la ora 17, pentru a-și exprima din nou nemulțumirile față de măsurile instituite în contextul pandemiei de coronavirus.

Jandarmii au anunțat că au identificat o parte dintre participanții care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancționați. “În continuare, se fac verificări pentru identificarea și a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a explicat Floriana Picioiu, purtătorul de cuvânt al IJJ Sibiu.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close