Polițistul sibian care a băgat în „șomaj” cea mai mare rețea de escroci: „Trebuie să fii un bun cititor de oameni!”

 40 total views,  4 views today

Alexandru Talpalaru are 34 de ani și este unul dintre cei premiați cu distincția „Polițistul anului 2020„. Este inspector de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în cadrul Biroului 3 – Investigare a Infracțiunilor în Mediul de Afaceri -, și a făcut parte din echipa ce a instrumentat cel mai mare dosar al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu. De loc, este din județul Hunedoara, dar, după ce a absolvit Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, a ales Sibiul. De trei ani, face parte din echipa Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și spune că aici a cunoscut cele mai mari realizări ale carierei.

Pe Alexandru Talpalaru l-am cunoscut, recent, la IPJ Sibiu. Într-un interviu acordat pentru Sibiul Azi, ne-a spus mai multe detalii despre cariera sa și despre cel mai important caz la care a lucrat până acum, în domeniul criminalității economice, în județul Sibiu. Ne-a spus, însă, și că se pregătește pentru o altă meserie, cea de tătic. În plus, Alexandru Talpalaru ne-a mai deslușit și răspunsul la întrebarea „Ce face un polițist când nu îmbracă uniforma?”.

„Nu mi-am dorit asta de mic!”

În copilărie, nu știa ce îl „așteaptă”. „Nu a fost, să zic, o alegere chiar de când eram mic aceea de a deveni polițist. Nu mi-am dorit asta de mic, dar, pe parcurs mi-am dat seama că vreau să fac parte din categoria oamenilor care își aleg cariera cu scopul de a oferi un sprijin, ajutor, celorlalți oameni. În 2010, m-am înscris pentru examenul la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, iar în 2012 am terminat. Am ales repartiția la Sibiu, eu fiind de loc din orașul Vulcani, județul Hunedoara. Mi-a plăcut orașul, mi-au plăcut oamenii de aici”, povestește Alexandru Talpalaru.

În județul Sibiu, și-a început activitatea la Postul de Poliție din Șura Mare, după care a fost detașat, o perioadă, la Ordine Publică în Sibiu. Ulterior, aproape șapte luni, a activat la Postul de Poliție Șelimbăr, iar în 2016 s-a înscris la examenul pentru avansarea în corpul ofițerilor.

„Am promovat acel examen și mi-am desfășurat activitatea, un an de zile, la Serviciul de Comunicații și Informatică, din cadrul IPJ Sibiu. Din 2018, îmi desfășor activitatea în cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice până în prezent și sper să rămân aici și mai departe”, spune inspectorul de poliție.

Dosarul 90, cea mai mare realizare

Cel mai important dosar din cariera sa de până acum este cel deschis anul trecut. Dosarul 90 i-a adus, de fapt, și distincția de „Polițistul anului 2020”.

„Cel mai important dosar – și cred că o să fie din toată cariera, că nu cred că întâlnești asemenea dosare foarte des – este dosarul 90, pentru care am și fost propus pentru această distincție. Cu toate acestea, distincția nu o văd doar pentru mine, este meritul întregului Serviciu. Toți am lucrat foarte mult, este și meritul șefei mele de birou, Flavia Moșinoiu. Noi doi am fost ofițeri de caz în acest dosar. Tot Serviciul a lucrat. Și încă desfășurăm activități în acest caz. Distincția e onorantă, reprezintă rezultatul muncii noastre”, a spus Alexandru Talpalaru.

Mărturisește că vestea primirii distincției l-a surprins în timp ce era în drum spre Transalpina, unde plecase pentru a practica sporturi de iarnă, care îi plac foarte mult. „Când m-a sunat șeful de Serviciu să îmi spună că m-a propus pentru distincția aceasta și că domnul inspector șef a aprobat, eram în drum spre schi. Mergeam spre Transalpina. Eram undeva pe la Tălmaciu, Boița. Mi-a zis că trebuie să fiu la ora 10 în Sala Mare, că e festivitatea. Și m-am întors, nu am avut ce face”, își amintește zâmbind, adăugând că schiatul și fotbalul se numără printre marile sale pasiuni.

17 iunie 2020

Titlul pe care l-a primit, recent, își are originea în vara anului trecut. Totul a început în 17 iunie, când Biroul Teritorial Sibiu și polițiștii sibieni de investigare a criminalității economice, delegați în cauză, au făcut zeci de percheziții în județele Sibiu, Teleorman și Hunedoara, dar și în străinătate, într-un dosar penal care avea ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată cu consecințe deosebit de grave în care au fost cercetați aproape 100 de suspecți persoane fizice și juridice.

„Dosarul are undeva la aproximativ 10.000 de persoane vătămate. Le erau oferite locuri de muncă în străinătate, fapt care nu era dus la bun sfârșit. Prea multe detalii nu pot să dau, pentru că este o anchetă în curs. Au fost efectuate percheziții în 17 iunie, atunci a fost mare acțiune. Este una dintre cele mai mari – dacă nu cea mai mare acțiune – pe care a avut-o IPJ Sibiu. Aproape 100 de suspecți, percheziții în țară, străinătate, a fost și cooperare internațională cu colegii din Marea Britanie. Au fost mai multe ordine europene de anchetă…”, povestește Alexandru Talpalaru.

„Polițistul anului 2020” a fost impresionat în acest dosar îndeosebi de poveștile din spatele cazului.

„Având în vedere numărul mare de persoane vătămate, am cunoscut unele povești din spatele plângerilor care au arătat că impactul nu a venit din prejudiciul material produs, ci din felul în care au fost tratate speranțele, visele sau demnitatea unor oameni simpli. M-au marcat unele povești de acolo”, spune Alexandru.

„Opt ore nu sunt suficiente să îți faci treaba”

 

Inspectorul de poliție spune că în spatele oricărui dosar stau ore întregi de muncă. Referindu-se la dosarul cu cel mai mare prejudiciu, a spus că anul trecut nu a avut concediu deloc și că a făcut sute de ore suplimentare pentru a-și duce la capăt sarcinile. „Am avut zile când veneam dimineața la 8 și stăteam până noaptea. Opt ore nu sunt suficiente să îți faci treaba. De exemplu, când au avut loc perchezițiile, inclusiv în ziua anterioară, am plecat la 1 noaptea de la muncă și m-am întors înapoi la ora 4. Oricum, dacă muncești cu plăcere, cu pasiune, totul e bine, reziști. Aceasta era o rețea foarte bine ancorată, capabilă să se reinventeze zilnic. Au ajuns mai multe reclamații la poliție, că au dat bani și nu au plecat la muncă. Sau oamenii nu mai puteau să intre în contact cu ei. Le blocau numerele, schimbau numărul de contact, numele firmei, locația, pentru a-și face pierdută urma”, mai povestește Alexandru.

M-a ajutat experiența pe care am acumulat-o în anii anteriori

Inspectorul de poliție mai mărturisește că și munca de dinainte de ajunge angajat în cadrul Biroului de Investigare a Criminalității Economice al IPJ Sibiu l-a ajutat.

„Când lucrezi la Ordine Publică în mediul rural sau în oraș participi la tot felul de evenimente sesizate prin 112 sau altfel, scandaluri în familie, violență domestică. Am încătușat persoane. M-a ajutat experiența pe care am acumulat-o în anii anteriori. Te învață cum să pui problema când vine vorba de a dialoga cu persoane. Cercetare penală faci și în alte domenii, la nivel mediu, dar la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice nivelul e complex. Cumva, însă, baza aceea e. Din punctul meu de vedere, așa ar trebui să fie: plecarea din stradă. Să te obișnuiești cu cetățeanul, să intri în contact cu el, să vezi cum reacționează în diferite situații, apoi să avansezi”, consideră Alexandru.

Făcând o diferență între cei pe care îi cerceta la Ordine Publică și cei cu care are de-a face în prezent, prin prisma locului de muncă, acesta explică faptul că oamenii cu care interacționează acum sunt „unși cu alte alifii”: „Încearcă să te impresioneze cumva, îți aruncă diferite nume: Uite, îl cunosc pe ăla, am ieșit cu ălalalt. În mediul rural, nu aveai problema asta, că oamenii sunt mai simpli, sinceri. Se diferențiază. Încearcă prin orice metode să impresioneze, să te intimideze. Trebuie să fii un bun cititor de oameni. Observi, oricum, de la prima conversație cum pun problema. Toți știu, cu siguranță, de ce ajung aici, dar încă încearcă să te mintă”.

Întrebat despre activitatea Serviciului în perioada de pandemie, spune că aceasta e mai intensă decât înainte și îngreunată de restricții și măsurile ce se impun:

„Suntem mult mai aglomerați, pentru că desfășurăm și alte activități pe care, în mod normal, nu le-am desfășura. Și, cumva, ne aglomerăm cu foarte multe dosare. În perioada cu restricțiile a fost greu să audiem persoanele…”.

În județul Sibiu, unele dintre cele mai întâlnite dosare se referă la evaziune fiscală, infracțiuni de corupție, contrabandă, contrafaceri. „Această paletă e întâlnită în toate județele. Sibiul nu cred că diferă de altele”, a mai explicat Talpalaru.

Paul Bud, cel de-al doilea premiant

Alături de Alexandru Talpalaru, a fost distins cu titlul de „Polițistul anului 2020” și Paul Bud. Agent șef de poliție, acesta își desfășoară  activitatea în cadrul Serviciului de Investigații Criminale, iar pe parcursul anului 2020 s-a remarcat prin următoarele rezultate obținute: a participat la destructurarea unei grupări infracționale care acționa în municipiului Sibiu, a reușit prinderea în flagrant a mai multor autori de furturi din locuință și furturi de telefoane mobile, a reușit prinderea a două persoane urmărite general pentru săvârșirea mai multor infracțiuni în străinătate, a identificat și reținut persoane cercetate penal sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni grave, precum viol, acte sexuale și proxenetism.

De asemenea, structura din care face parte ofițerul Alexandru Talpalaru a primit diploma de „Cea mai performantă structură în 2020”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.