În Sibiu, a crescut numărul de animale de companie adoptate. Crește și responsabilitatea față de ele?

Contextul pandemic și perioadele de izolare au amplificat anxietatea mai ales în cazul oamenilor care s-au simțit singuri. Mulți dintre copii au suferit, de asemenea, din cauza lipsei unor parteneri de joacă, iar obișnuințele cotidiene s-au schimbat pentru majoritatea dintre noi.

Acestea sunt câteva motive care au dus la creșterea numărului de animale adoptate, în 2020, comparativ cu anii precedenți. Anul trecut, de la Animal Life din Sibiu au fost adoptate 552 de animăluțe, cu 50 mai multe decât în 2019. Câinii au fost net preferați pisicilor, diferența fiind vizibilă în cifre: 423 la 129. Andreea Roseti, vicepreședintele Asociației sibiene, explică această creștere: „poate fi faptul că un număr semnificativ de familii și-au schimbat rutina zilnică și au ajuns să petreacă mai mult timp acasă, în multe cazuri munca a devenit online. De asemenea, numărul adopțiilor temporare (familii care ne ajută cu cazarea animalelor până la adopție) a crescut din aceleași considerente”.

„Un animal de companie înseamnă ani de zile de responsabilitate”

O situație cu care se confruntă uneori echipa Animal Life este aceea a abandonului din partea unor familii sau persoane care își doresc companioni patrupezi, dar nu înțeleg că nu-i pot trata ca pe un capriciu conjunctural. Pentru a evita situația de abandon al unui animal este foarte important ca doritori să se informeze în legătură cu ce presupune adopția: „Un animal de companie înseamnă ani de zile de responsabilitate. De aceea este nevoie ca decizia de adopție să fie bine cântărită: cât timp putem dedica acestuia? Unde va trăi, cum vom suporta costuri veterinare și ce vom face cu el în concediu. Este important să alegem un animal care ni se potrivește. Spre exemplu, nu recomandăm câini din rase care au nevoie de multă mișcare și activități unei familii care nu are timpul sau spațiul potrivit: un fox terrier nu are ce căuta într-un apartament de bloc în care să aștepte 10 ore singur acasă întoarcerea stăpânilor”, precizează Andreea Roseti.

„Adopțiile internaționale în Germania au continuat în 2020 și 2021 în limitele restricțiilor impuse transporturilor de animale”

Andreea Roseti, cunoscută sibienilor de ani buni, grație acțiunilor de la Animal Life, se ocupă de marketing, comunicare, sponsorizări, proiecte, punând umărul și la adopțiile internaționale, pe care asociația mizează foarte mult. În decursul anului 2020, cu toate măsurile de protecție, echipa Animal Life a continuat eforturile de a găsi familii adoptatoare pentru câini și pisici.
„Adopțiile internaționale în Germania au continuat în 2020 și 2021 în limitele restricțiilor impuse transporturilor de animale. Noi folosim doar transportatori autorizați și, în funcție de limitările legale impuse lor, am reușit să ne desfășurăm și noi activitatea cu mici sincope în perioada de lockdown. Noi nu trimitem animale direct persoanelor care doresc să adopte, ci doar prin asociațiile partenere care monitorizează familiile pe care le aleg după ce fac vizite la domiciliu. Astfel, nu riscăm ca animalele să ajungă să fie abandonate sau predate în adăposturi în Germania. Dacă cumva familia adoptatoare are o problemă atunci animalul se întoarce la organizația parteneră germană. Ca regulă generală, păstrăm legătura cu adoptatorii care știu că pot apela la noi pentru orice problemă ar putea să apară”.

În adăpostul gestionat de Primăria Sibiu, câinii neadoptați se eutanasiază în două săptămâni de la preluare

Poate mulți sibieni, iubitori de animale, se întreabă care mai e situația și traiul câinilor din adăpostul deținut de Primăria Sibiu. Cu o capacitate de câteva sute de animale care sunt ținute în țarcuri exterioare prevăzute cu cuști și copertine, adăpostul din Dealul Dăii este, din nefericire un loc în care câini neadoptați își găsesc sfârșitul. „Avem o relație de colaborare cu Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân și ajutăm să dăm spre adopție din câinii cazați acolo, în funcție de cererile pe care le avem. Legislația în vigoare dispune eutanasierea câinilor fără stăpân neadoptați sau nerevendicați în termen de 14 zile de la preluare.”
Mesajul echipei Animal Life Sibiu este unul care încurajează oamenii să adopte responsabil, orientarea oamenilor și către animale adulte care un multă iubire și loialitate de oferit, nu doar spre pui, sterilizarea câinilor și piscilor, în cazul în care nu-și pot asuma responsabilitatea creșterii puilor sau oferirea lor spre adopții sigure.

Elena Narcisa Roman,

Studentă în Anul III la Jurnalism (Departamentul de Asistență Socială, Jurnalism, Relații Publice și Sociologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane ULBS)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.