Beneficiile unei băi în pădure

 24 total views,  4 views today

Cu toții știm cât de bine ne face o simplă plimbare în natură.

Sunetul pădurii, mirosul copacilor, lumina soarelui care se joacă printre frunze, aerul curat – toate aceste lucruri ne oferă un sentiment de bine. Ne reduce stresul de zi cu zi, ne ajută să ne relaxăm si să gândim mai clar.

Natura ne poate restarta starea de spirit, ne redă energia și vitalitatea, ne poate reimprospăta și întineri.
În Japonia se practică “baia de padure” sau shinrin-yoku. Shinrin în japoneză înseamnă “pădure” ,iar yoku înseamnă baie. Deci, shinrin-yoku înseamnă baie de pădure, scăldat în atmosfera pădurii sau primirea pădurii în toate simțurile noastre.
Aceasta nu trebuie considerată o drumeție sau jogging, ci pur și simplu este o conectare a pădurii cu simțurile noastre, de la auz, vedere, gust, miros și atingere.
Shinrin-yoku este ca un pod dintre golul dintre noi și lumea naturală.

Japonezii sunt convinși că chiar și o cantitate mică de timp în natură poate avea un impact major asupra sănătății noastre. O baie forestieră de două ore vă va ajuta să vă deconectați de tehnologie și de stres.

Te va aduce în momentul prezent și te va relaxa. 

Cum se face o baie de pădure?

 În primul rând, găsește un loc.

Asigură-te că ai lăsat telefonul acasă. Scopul este să mergi încet fără să te mai gândești la nimic altceva. Nu ai nevoie de niciun fel de dispozitive tehnologice. Lasă-ți corpul să fie ghidul tău. Ascultă unde vrea să te ducă. Urmărește-ți nasul și ascultă-ti gandurile. Nu contează dacă nu ajungi nicăieri. Nu te duci nicăieri.

Savurează sunetele, mirosurile si obiectivele naturii si lasă padurea să-ți intre în simțuri. Cheia pentru deblocarea puterii pădurii este în cele cinci simțuri ale tale.

Lasă natura să intre prin urechile, ochii, nasul, gura, mâinile și picioarele tale.

Ascultați păsările cântând și briza care se azvârlă în frunzele copacilor. Privește frunzele verzi ale copacilor și lumina soarelui care se filtrează prin crengi. Miroase parfumul pădurii și respiră în aromaterapia naturală. Gustă prospețimea aerului în timp ce respirați adânc. Pune mâinile pe trunchiul unui copac. Întinde-te pe pământ. Gustă din aroma pădurii și eliberează-ți sentimentul de bucurie și calm. Acesta este al șaselea simț, starea sufletească.

Acum te-ai conectat cu natura. Ai traversat podul spre fericire.

Când vine vorba de calm și relaxare, nu există o soluție de dimensiuni unice, ea diferă de la o persoană la alta. De aceea este foarte important să găsești locul care și se potrivește. Dacă îți place mirosul de sol umed, atunci vei fi mai relaxat acolo unde peisajul îți poate oferi acea senzație. Dacă reușești să găsești locul potrivit, atunci efectele pădurii vor fi mai puternice.

Se poate chiar să găsești locul preferat într-un mediu rural care să îți amintească de copilărie, de vremurile fericite din trecut. Acele locuri sunt speciale, iar legătura dintre acestea este puternică.

Poate că munca te-a solicitat toată săptămâna și îți e greu să încetinești. Atunci ar fi bine să mergi cu o persoană care te poate ajuta să te simți confortabil.

Stiați că…

…sunt țări unde terapia aceasta este în plină dezvoltare, unde oamenii sunt ghidați în plimbări, iar medicii sunt la îndemână pentru a oferi evaluări generale de sănătate?

Cand ajungi, primul lucru este să ți se ofere un control de sănătate fizică și un chestionar psihologic. În urma acestor teste, terapeutul elaborează apoi un plan de mers pentru tine.

Părerea mea este că totul poate fi mult mai simplu, iar băile de padure se pot face fără un ghid. Se pot realiza fie individual, fie cu persoana cu care te poți simți în largul tău.

De asemenea, pe lângă băile de pădure, mai poți face yoga, terapia de primăvară, meditație, exerciții de respirație, aromaterapie naturală, observarea plantelor. Baia de pădure se poate face oriunde există copaci, pe vreme caldă sau rece, pe ploaie, soare sau zăpadă.

Vă las un videoclip care vă explică pas cu pas ce înseamnă shinrin-yoku și un videoclip cu sunete din pădure!

  • Mai multe articole semnate de Familia Mea puteți găsi AICI
Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.