ACTUALITATEDIN JUDEȚ

Biserica „Învierea Domnului” din Dumbrăveni a fost sfințită

Credincioșii din Dumbrăveni au participat, duminică, la sfințirea Bisericii „Învierea Domnului”, lăcașul de cult ridicat și înfrumusețat în comunitatea din localitatea sibiană în ultimii 20 de ani. Slujba de târnosire a noii biserici din Dumbrăveni a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a așezat sărbătoarea Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ca al doilea hram al Bisericii.

Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a sfințit Sfântul Altar, Sfânta Masă, catapeteasma și pictura, arată site-ul Mitropoliei Ardealului.

După slujba de sfințire a Bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în locașul de cult, în soborul slujitor aflându-se vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, parohul bisericii, Marius Gheorghe Drăghici, preotul pensionar Ioan Vuță, ctitorul bisericii, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corala locașului de cult.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Claudiu Gheorghiță Zgîmbău a fost hirotonit diacon, iar diaconul George Cătălin Vîlcu a fost hirotonit preot pentru Parohia Șirnea, județul Brașov.

„Astăzi participăm la o altă minune pe care a săvârșit-o Mântuitorul Iisus Hristos pentru a i se descoperi celui care s-a născut orb, celui care nu-L putea cunoaște cu ochii săi. Săvârșind minunea, îl convertește Mântuitorul pe acest om și îl transformă într-un mărturisitor și apărător al Lui. Ucenicii nu au fost impresionați prea mult de suferința acestuia care cerșea și depindea de mila altora, ci ei s-au întrebat cine a greșit de s-a născut orb, el sau părinții lui cum să greșească el înainte de a se naște? Părinții puteau greși pentru că sunt urmări, din păcate transmitem urmările păcatelor noastre la cei care vin după noi. Dar, Mântuitorul le arată că nici el, nici părinții lui nu au greșit, ci a fost aceasta pentru a se împlini voia lui Dumnezeu. Deci, noi știm că putem greși, că păcatele noastre pot avea urmări asupra noastră și asupra urmașilor noștri, dar mai știm un lucru, și anume că Dumnezeu, prin rânduiala Lui, și când ne dă o suferință ne-o dă spre mântuirea noastră, nu spre pieirea noastră”, a subliniat ierarhul, conform aceleiași surse.

La final, preotul Ioan Vuță și preotul Marius Gheorghe Drăghici au fost hirotesiți iconomi stavrofori. Preotul Ioan Vuță, ieșit la pensie de curând, a primit din partea ierarhului un act de ctitorire.

Ierarhul a oferit distincția ”Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”  primarului din orașul Dumbrăveni, Emil Dârloșan, iar mai multor binefăcători le-a oferit acte de cinstire. Cei doi preoți de la biserica din Dumbrăveni le-au mulțumit ierarhilor, ctitorilor, binefăcătorilor și tuturor credincioșilor pentru susținerea lucrărilor de construcție și de înfrumusețare a locașului de cult și i-au oferit Părintelui Mitropolit câte o icoană.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close