ACTUALITATE

Stimulentul pentru părinții care revin la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească șase luni, dublat

Guvernul României a modificat cuantumul și unele criterii în acordarea stimulentului de inserție și a indemnizației pentru creșterea copilului, aplicabil din 17 mai. Primăria Sibiu informează pe această cale sibienii în această situație cu privire la modificările implementate la nivel național.

Conform autorităților, stimulentul de inserție se majorează de la 650 la 1.500 lei/lună. Creșterea se acordă doar pentru părinții care revin la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească șase luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități. Acest stimulent de inserție se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități.
“Stimulentul de inserție pentru părinții care revin la muncă după ce copilul împlinește 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități, rămâne la aceeași valoare de 650 de lei. Acesta este un drept care se acordă până ce copilul împlinește trei, respectiv patru ani în cazul copilului cu dizabilități”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
Stimulentul de inserție în cuantum de 650 de lei se acordă chiar dacă părintele revine oricând la serviciu după terminarea concediului de creștere (după împlinirea a doi, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități). Astfel, stimulentul se suspendă pe perioada în care părintele nu lucrează, după ce se încheie concediul de creștere și se acordă după ce acesta revine la muncă, dar până la împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani pentru copilul cu dizabilități. Ca urmare a acestei modificări, părintele nu mai este condiționat să revină la serviciu cu 60 de zile înainte de finalizarea concediului de creștere.

Cum se acordă stimulentul de inserție?

Conform autorităților locale, se acordă pentru cei care deja sunt eligibili și primesc acest stimulent, iar majorarea se alocă automat.
Cei care urmează să aleagă această opțiune trebuie să facă o solicitare către Direcția de Asistență Socială, însoțită de o serie de documente care pot fi consultate aici: https://sibiu.ro/primaria/document/acte-necesare-pentru-acordarea-stimulentului-de-inserie-la-revenirea-in-act. Dosarul se poate depune fie electronic pe adresa de email: alocatii.familiale@sibiu.ro sau personal, la sediul DAS din bulevardul Victoriei nr.1-3, de luni-joi, între orele 8-15, iar vineri între orele 8-12.
În cazul indemnizației pentru creșterea copilului, prin modificarea operată prin actul normativ citat, la vechimea necesară obținerii concediului pentru creșterea copilului se va lua în calcul și perioadele de șomaj tehnic subvenționat de stat și cele în care s-au încasat indemnizațiile pentru PFA-urile cu activitate întreruptă sau redusă (cf. OUG 132/2020).

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close