ACTUALITATEDIN JUDEȚPOVESTEA MEA

Al Doilea Război Mondial, descris într-un cuvânt de ultimul veteran din Ocna Sibiului

În fiecare an, când se sărbătorește Înălțarea Domnului, sunt celebrați și eroii neamului, cei care au luptat și s-au jertfit pentru a-și apăra pământul strămoșesc. Unul dintre aceștia este Ilie Albu, ultimul veteran de război în viață din Ocna Sibiului, care poartă, cu mândrie, insignele ce îi conferă un rol important în istoria României. Când este întrebat despre perioada războiului, Babu Ilie, așa cum i se spune veteranului nostru, își așază ochii în pământ și spune scurt: “Greu”.

În curând, ocnerul împlinește 98 de ani și mărturisește că secretul longevității constă într-un stil de viață echilibrat. “Fără abuzuri. Nici la mâncare, nici la băutură”, ne destăinuie băiatul său cel mare, care, de altfel, îi poartă numele și prenumele. 

În urmă cu câteva zile, am cunoscut un om prin care poți (re)vedea istoria. Ilie Albu a fost martor și participant activ în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar astăzi este singurul veteran de război în viață din Ocna Sibiului. Din păcate, nu ne-a putut povesti prea multe despre trăirile avute în cea mai grea perioadă a vieții sale, însă, din priviri, i se citesc greutățile pe care le-a îndurat în cei doi ani și jumătate petrecuți pe front.
Ocnerul împlinește în 23 iunie 98 de ani, are trei băieți și o fată, opt nepoți și cinci strănepoți. În prezent, locuiește alături de feciorul cel mare, care îi poartă și numele și prenumele veteranului de război.
Ocnerul a plecat pe front în 20 mai 1944, luptând în Cehoslovacia și Ungaria, și a revenit acasă în 10 decembrie 1946. În acest timp, a mâncat ce a apucat, a dormit în condiții inumane, în șanțuri sau alte barăci și, pe lângă luptele cu inamicii de pe front, a dus “bătălie” și cu păduchii și cu temperaturile scăzute. “Când s-a întors acasă, a venit cu dureri de spate, degerături… Spunea că a avut o vestă de lână de acasă care ținea foarte cald, însă a pierdut-o… Ține minte că a răbdat mult frig, dormea prin șanțuri, de multe ori nu reușea să mănânce, pentru că era bombardat”, povestește fiul său.
Cât timp a fost pe front, le-a trimis câteva scrisori părinților, cărora le povestea cât de greu este cu arma pe câmpul de luptă, că îi era teamă că nu știa ce se va întâmpla în următoarele minute, “fiindcă nu știai ce și când te lovește”.
Unul dintre ele mai grele momente de pe front îl reprezintă ziua în care un cunoscut a fost lovit de o mașină pe câmpul de luptă, a rămas invalid și, ulterior, și-a pierdut viața.

După război, s-a arătat soarele…

Când a revenit acasă, în Ocna Sibiului, Ilie Albu s-a căsătorit. Și-a pierdut, însă, soția, acum nouă ani, când aceasta a devenit înger.
Fiul său povestește că secretul longevității tatălui constă într-un stil de viață echilibrat. “A dus o viață cumpătată, nu făcea abuzuri nici la băutură, nici la mâncare. De muncit a muncit mult. A fost agricultor, angajat în construcții”, ne destăinuie Ilie Albu junior.
Astăzi, o zi din viața veteranului de război începe odată cu răsăritul soarelui. “Se trezește când dă soarele și așteaptă micul dejun. Când vede lumină, știe că trebuie să îi aducem castronul cu pâinea înmuiată în lapte de vacă. Câteodată se trezește și la ora 5. Și dacă mergem la el la 7 zice că am întârziat, că “abia acum vii?!”. Apoi, pe zi, mai bea o gură de rachiu îndulcit cu zahăr. Îl așteaptă. E un fel de ceai mai dulce”, mai povestește fiul său.

Diplomă de recunoștință din partea ocnerilor

Ocnerul a fost sărbătorit, joi, și în centrul localității. Autoritățile locale i-au pregătit lui Ilie Albu, ultimul veteran de război în viață, o diplomă de recunoștință.
“Mă bucur nespus de mult că, în sfârșit, avem posibilitatea să ne întâlnim în parcul central, în fața Monumentului Eroilor. Fără jertfa acelor oameni, fără sacrificiul lor suprem, probabil, nu ne-am putut bucura de tot ceea ce ne oferă libertate. A cinsti memoria eroilor este o datorie morală, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o conștientizeze. Cei căzuți pe câmpurile de bătălie nu au făcut-o pentru a fi pomeniți în discursuri, ci s-au sacrificat pentru urmașii lor și pentru țară. Avem, astăzi, bucuria de a onora pe plutonierul major în retragere, Ilie Albu, ultimul veteran din Ocna Sibiului în cel de-al Doilea Război Mondial. Îl cunoaștem cu toții. Muți dintre noi i-au ascultat poveștile de pe front și îndrăznesc să spun că acest om reprezintă un reper moral pentru comunitatea noastră”, a declarat Claudiu Predescu, primarul orașului Ocna Sibiului.
Ziua Eroilor, marcată în centrul localității, s-a încheiat cu un scurt moment artistic pus la cale de elevii Școlii Gimnaziale din Ocna Sibiului.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close