DIN JUDEȚ

Gurenii și-au îmbrăcat straiele de sărbătoare și și-au cinstit eroii

Gurenii și-au îmbrăcat hainele de sărbătoare și și-au cinstit, astăzi, eroii căzuți pe câmpurile de luptă, la monumentul din centrul satului.

“Dragi cetățeni ai comunei Gura Râului, bravi eroi, dacă anul trecut nu am putut să ne îndeplinim o datorie morală față de eroii noștri, din cauza pandemiei care a afectat întreaga omenire, iată-ne astăzi într-o zi însorită de iunie cu atâta bucurie în suflete, cu respect deosebit față de cei care și-au jertfit viața pentru ca noi să putem să trăim în armonie, pace și unitate. Astăzi, de sărbătoarea Înălțării Domnului, omagiem Ziua Eroilor care au luptat pe câmpurile de luptă ale Europei și care și-au pierdut viața fără a avea parte de o lumânare aprinsă la căpătâi, în condiții de neimaginat pentru noi, cei din zilele acestea. Au luptat și îndurat toate aceste suferințe pentru identitatea națională și pentru mândria de a fi român. Consider că noi, gurănii, am continuat entuziasmul lor, ne-am impus să fim uniți și să nu lăsăm de izbeliște ceea ce ne-au lăsat moștenire: bisericile, școlile, omenia și unitatea care dăinuie de bună vreme în Gura Râului. În unitatea și efortul lor – chiar dacă nu au beneficiat de tehnologia din zilele noastre – cu palmele crăpate de trudă, ajutați de animale din gospodărie și căruțe – au reușit să construiască cele două școli, cele două biserici. (…) Personal, vă consider și pe dumneavoastră eroi, întrucât alături de preoții din comună, de administrația publică locală, ați pus mână de la mână și ați contribuit financiar pentru a aduce aproape de final acest proiect măreț de renovare a Bisericii mari. Îmi amintesc cu câțiva ani în urmă cum arăta această sfântă clădire din fața mea, dar iată că astăzi arată cu totul altfel, foarte frumos”, a precizat Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.

La eveniment au luat parte, pe lângă săteni, și autorități locale și județene, printre care subprefectul Sibiului, Laurențiu Theodoru, și vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Vlad Vasiu.
“În zi de mare sărbătoare „Înălțarea Domnului” am comemorat eroii României. Pe cei care și-au sacrificat viața pentru un ideal măreț: să avem o țară liberă și independentă. Am participat la ceremonialul militar alături de localnicii din Gura Râului, care în zi de sărbătoare și-au purtat cu mândrie hainele naționale și de copiii de la școala din localitate care au marcat această zi printr-un program de poezii și cântece patriotice. În memoria eroilor am depus o coroană de flori la „Monumentul eroilor” din Gura Râului”, a spus Vasiu.
După depunerea coroanelor de flori, evenimentul a continuat cu scurte momente artistice susținute de elevii Școlii Gimnaziale “Aurel Decei” din localitate.

În Gura Râului, din păcate, nu mai trăiește niciun erou care a luptat pentru apărarea țării. Conform autorităților, sunt 89 de eroi din comună care s-au sacrificat pentru patrie în timpul celor două războaie mondiale.
Ultimul veteran de război în viață al comunei Gura Râului a fost Ioan Albușiu, care acum mai bine de șapte decenii luptase în Munții Tatra, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close