ACTUALITATE

Biserica din Târnava a fost sfințită

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Târnava a fost sfințită, ieri, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, arhiepiscopul Sibiului și mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost renovat și înfrumusețat în ultimii trei ani, prin eforturile comunității parohiale păstorite de preotul Răzvan Andrei Crăciun, cu sprijinul autorităților locale.

Conform Mitropoliei Ardealului, Biserica a primit acum și ocrotirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, locașul fiind un simbol al rezistenței credinței ortodoxe în această localitate. Biserica a fost ridicată la 1892 de creștinii ortodocși din Târnava, cu ajutorul credinciosului Telea, după ce timp de 70 de ani comunitatea ortodoxă din sat nu a avut locaș de închinare după trecerea la Uniație. La 1948, vechea biserică ortodoxă din sat revenea la Biserica străbună, astfel încât comunitatea din Târnava are acum în grijă două locașuri de închinare.

După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în curtea bisericii vechi din Târnava. În soborul slujitor s-au aflat eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, protopopul de Rupea, Mircea Comșa, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ioan Marian Damean a fost hirotonit preot pentru Parohia Mercheașa, județul Brașov.

În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre însemnătatea Duminicii a 7-a după Paști.

„Această duminică încununează pregătirea noastră duhovnicească de după Sfintele Paști. Mântuitorul Însuși se roagă pentru Sine, la încheierea activității Sale. El se roagă Tatălui Său ceresc, Căruia S-a dedicat prin iubire desăvârșită, ca răspuns la iubirea Tatălui Care L-a trimis în lume. Pericopa evanghelica de astăzi se numește și «Testamentul Domnului». Mântuitorul se roagă Tatălui, dovedind că El este Fiul lui Dumnezeu, mărturisind încă o dată apartenența Sa la Sfânta Treime. Nu s-a rugat pentru Sine, ci și pentru ucenici, astfel încât ne-a cuprins în rugăciunea Sa pe noi pe toți, pentru ca Dumnezeu să ne cuprindă în iubirea Sa nemărginită”,a  subliniat ierrhul.

Preotul paroh Răzvan Andrei Crăciun a fost hirotesit iconom stavrofor de IPS Laurențiu, în semn de apreciere a activității pastorale și administrative de până acum. Primăria Târnava, oficialități și binefăcători au primit din partea ierarhului diplome de cinstire.

Fostul paroh de la Târnava, regretatul preot Remus-Nicolae Halmaghi, a fost declarat post-mortem cetățean de onoare al comunei Târnava, actul fiind înmânat doamnei preotese Cătălina Halmaghi de primarul comunei Târnava, Norbert Jacint Pleiner.

Mulțumirile comunității pentru binecuvântarea adusă peste credincioșii din Târnava au fost transmise de părintele paroh, care i-a oferit în dar ierarhului o icoană.

Ierarhul a sfințit mai apoi și casa parohială din Târnava, renovată complet în ultima perioadă.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close