ACTUALITATECULTURĂIMPORTANTINEDITTURISM

VIDEO| Locul din Sibiu unde te poți întoarce în timp cu 100 de ani

Dacă v-ați dorit vreodată să vă întoarceți în timp, acum este momentul, pentru că s-a inventat această “mașinărie”. La marginea orașului, în Muzeul din Dumbrava Sibiului, acest lucru este posibil în câteva gospodării, prin intermediul unor perechi de căști VR, ce redau o lume virtuală a satului românesc de acum mai bine un secol. În câteva minute, putem admira peisajele, natura ori chiar participa la obiceiurile și emoțiile unei nunți de acum 100 de ani. Noul circuit expozițional, realizat în premieră națională într-un muzeu din aer liber, cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.

Niciodată nu spune “niciodată”! Și aici ne referim la faptul că nici măcar călătoria în timp nu mai poate fi o dorință, pentru că Muzeul ASTRA a “rezolvat” și această problemă. Cei care trec pragul Muzeului au acum posibilitatea să descopere, cât se poate de real, viața trăită acum un veac.
De exemplu, în una din gospodăriile cuprinse în proiect putem participa la pregătirile unei nunți tradiționale, la discuțiile oamenilor de atunci, dar vedea și reacțiile lor.
“Avem un meniu prin care alegem opțiunea legată de nunta de miere, deci practic experiența noastră constă într-o nuntă a lumii satului, specifică, cu datini, obiceiuri și putem observa oamenii cum reacționau înainte și după nuntă, dar și în timpul ei. Acum observăm o curte principală, trei personaje care discută legat de nuntă…”, povestește un tânăr, în timp ce este și el părtaș al legării destinelor a doi tineri de acum un secol.
O experiență inedită a fost și pentru Alina, care mărturisește, însă, că s-a speriat când o găină și-a făcut apariția chiar lângă ea în povestea VR. “Wow este experiența! M-am și speriat la un moment dat. Fiind atât de reală experiența, mai ales că m-am trezit cu o găină lângă mine, m-am speriat îngrozitor de tare… Este ceva foarte interesant. Merită a fi văzut de toată lumea, indiferent de vârstă, că sunt copii, adolescenți, oameni ajunși la maturitate. Este extraordinar! Nu am mai văzut așa ceva. Oricând merită făcută o vizită la Muzeul ASTRA pentru o asemenea experiență!”, spune Alina.

Poveste de dragoste de acum un veac

O altă poveste la care putem fi părtași este reîntoarcerea unei tinere în satul natal și dorința acesteia de a descoperi dacă părinții ei s-au iubit cu adevărat.
“Este vorba despre o tânără care plecat din satul ei natal, a mers la facultate, s-a mutat și se întoarce acasă. Ea vrea, de fapt, să descopere dacă părinții ei s-au iubit cu adevărat. Are niște amintiri cam dubioase din copilărie și vine și găsește anumite obiecte din casă care îi amintesc de anumite lucruri. Vedem camera, povestea spusă de tânăra respectivă, scrisorile pe care i le-a scris tatăl mamei. Practic, își dă seama că tatăl a iubit-o pe mama ei, în ciuda celor întâmplate când ea era copil. Sunt obiecte care se mișcă, le putem atinge. Sunt cadre atât în casă, cât și afară. Aceleași obiecte le vedem și în curte, totul are legătură cu această gospodărie”, a explicat muzeograful Sabina Lungu.

Cum a pornit ideea proiectului

Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai (arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori) au lucrat aproape opt luni la realizarea expoziției ASTRA VR.
Ideea unui astfel de proiect a pornit chiar în pandemie.
“Având în vedere că toată povestea cu pandemia s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.
Arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR, a relatat că cel mai interesant și inovativ aspect în acest proiect este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. “Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana întâi. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură”, a declarat arhitectul.
Prin ASTRA VR și munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozitional prinde o față umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. “Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experiențele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezențe aici”, a completat Mirela Iancu, coordonator și curator ASTRA VR.

Întreg circuitul expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză. Vernisajul a avut loc săptămâna aceasta în prezența autorităților locale și județene, printre care s-au numărat Alexandru Dumbravă, viceprimarul Sibiului, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, și Laurențiu Theodoru, subprefectul Sibiului.

“Trebuie să fie toate muzeele din țară pe această linie de dezvoltare!”

 

Prin acest proiect, Muzeul ASTRA dorește să ofere încă un exemplu de bună practic ce poată fi preluat și de alte instituții de gen din România și nu numai.
“Noi tot timpul la Muzeul ASTRA am spus că oferim exemple de bune practică. Noi oferim acest exemplu, există, poate fi descoperit în Muzeul Satului. Mai departe, factorul decizional – UAT-uri regionale, centrale, Ministerul Culturii – poate să vină să preia acest exemplu și să îl exporte și în alte muzee în aer liber, pentru că nu este suficient ca doar noi să fim foarte inovatori. Trebuie să fie toate muzeele din țară pe această linie de dezvoltare”, a conchis Ciprian Ștefan.
Proiectul “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close