VIDEO| Piesă „născută” odată cu baronul Brukenthal, interpretată la Filarmonica de Stat Sibiu

Au trecut nu mai puțin de trei veacuri de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Sărbătoarea a fost marcată, ieri seară, și pe ritmuri clasice, la Filarmonica de Stat Sibiu, unde a avut loc concertul aniversar intitulat sugestiv „Brukenthal 300”, susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, alături de dirijorul Cristian Lupeș și violonistul Alexandru Tomescu.

Cu mic, cu mare, sibienii au umplut Sala Thalia, ce a găzduit concertul desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva COVID-19.
„Bine ați venit! Îi salut și pe colegii mei. Avem gluma aceasta, întrebându-ne în ziua concertului: „Diseară ne vedem?”. Am lucrat zi lumină, chiar și noaptea uneori, ca să ne iasă atâtea programe, tocmai de aceea suntem în acest moment cea mai activă filarmonică din România și printre cele mai active din întreaga lume. Ne bucurăm că putem face acest lucru cu ajutorul dumneavoastră”, a spus Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, în deschiderea concertului.
Prima lucrare ce a răsunat în Sala Thalia s-a născut odată cu Brukenthal, fiind vorba despre Uvertura Operei Griselda, ce a fost compusă în 1721.
„Prima lucrare este compusă la 1721, anul în care s-a născut Brukenthal. (…) Să ne gândim cum era muzica când Brukenthal se năștea… Pe vremea când s-a născut acesta, vioara pe care o vom avea pe scenă împlinea deja 19 ani în 1721. Așadar, posibil ca această lucrare să fi fost cântată chiar de această vioară sau una din surorile sale”, a mai completat dirijorul Cristian Lupeș.
Din programul serii au făcut parte și Concertul de vioară nr. 1 op. 26 de Bruch, precum și Antonín Dvořák – Simfonia a IX-a op.95 în MI minor ”Din lumea nouă”.
Ropotele de aplauze au fost mărturia că spectacolul a fost pe placul melomanilor.
„A fost foarte frumos! Ne era dor de o asemenea seară ce ne-a încărcat de energie!”, au spus doi soți veniți din Mediaș să vadă concertul de la Filarmonica de Stat Sibiu.

Ultimul concert al Luciei Dobri

În finalul evenimentului, a mai fost marcat un moment cu încărcătură emoțională.
Lucia Dobri a lucrat aproape 40 de ani la Filarmonica de Stat Sibiu. De-a lungul anilor, publicul a putut să o  admire interpretând partituri de excepție la oboi.
Seara trecută, a fost ultimul concert al său în formația Orchestrei Filarmonicii.
„Astăzi mai sărbătorim ceva, pe lângă final de stagiune, început de vacanță… O sărbătorim pe colega noastră care s-a hotărât să aibă astăzi ultimul concert, pentru că va ieși la pensie. La mulți ani!”, a spus dirijorul Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, la finalul concertului aniversar dedicat celor 300 de ani de la nașterea baronului Brukenthal.
Evenimentul a făcut parte din cadrul proiectului ”Brukenthal Unplugged”, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.