ACTUALITATEDIN JUDEȚ

Amenzi de aproape 40.000 de lei, aplicate comercianților de pe Transfăgărășan

În cursul zilei de ieri, polițiștii sibieni specializați în investigarea fraudelor economice au desfășurat acțiuni, în zona stațiunilor turistice Bâlea Lac și Bâlea Cascadă, în vederea verificării activităților de comerț desfășurate de către agenții economici și combaterii evaziunii fiscale. În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 39.400 de lei.

Controalele poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au derulat împreună cu inspectori din cadrul Direcţiei de Sănătate Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, Inspectoratului Teritorial Muncă și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu şi au vizat: egalitatea desfăşurării activităţilor comerciale; existenţa autorizaţiilor / avizelor necesare desfăşurării acestor activităţi; legalitatea documentelor fiscale de provenienţă; verificarea realităţii vânzărilor efectuate; utilizarea de evidenţe duble; emiterea de către agenţii economici de facturi fiscale false; utilizarea frauduloasă a avizelor de însoţire a mărfii.
“În cadrul acțiunii au fost controlați 26 de operatori economici și au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 39.400 lei, majoritatea sancţiunilor vizând încălcarea normelor sanitar-veterinare (modul de păstrare, ambalare și etichetare a produselor), a normelor privind raporturile de muncă și a protecției populației împotriva activităților ilicite”, explică Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.
De asemenea, a fost constatată o infracțiune la Legea nr. 84/1998 privind protejarea mărcilor și a indicațiilor geografice, respectiv punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare. Bunurile care fac obiectul acestei infracțiuni, în valoare de 3.000 de lei, au fost ridicate în vederea confiscării.
Polițiștii le recomandă cetăţenilor să acorde o mare atenţie modului în care comercianţii (agenţi economici sau persoane fizice) îşi desfăşoară activităţile.
Este indicat să:
*Faceţi cumpărături doar în spaţiile special amenajate corespunzător, nu înainte de a verifica data expirării produselor, calitatea acestora, îndeosebi carne şi produse din carne.
*Asiguraţi-vă că produsele sunt avizate sanitar – veterinar, sunt însoţite de etichetări şi inscripţionări corespunzătoare legislaţiei în vigoare şi sunt însoţite de certificate care atestă originalitatea.
* Nu ezitaţi în a verifica aspectul (culoare, miros) cărnii, produselor din carne şi lactate și refuzaţi primirea acestor produse dacă aveţi orice îndoieli privind provenienţa.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close