CULTURĂPOVESTEA MEA

Weekendul în care toate drumurile au dus la Gura Râului. Spectacol marca Junii Sibiului, bucate tradiționale și mii de aplauze, duminică, la “Bujorul de Munte”

“Frunzuliță de bujor”, Festivalul e aproape major! Duminică a fost ultima zi a ediției cu numărul 17 a Festivalului “Bujorul de Munte” de la Gura Râului, în cadrul căreia cântecul și jocul popular au făcut casă bună cu bucatele specifice localității din Mărginimea Sibiului. Pe o vreme frumoasă și în razele calde ale soarelui, startul petrecerii gurenilor a fost dat în jurul orei 12, când, după ce au ieșit de la slujba din Biserica din centrul satului, localnicii și-au primit oaspeții sibieni cum au știut mai bine, prezentându-le jocul junilor din Gura Râului.

Gura Râului și-a primit musafirii cu cântec și joc popular, junii din localitate dând startul, așa cum este datina, petrecerii din a doua zi de Festival. Și-au luat straiele populare, și-au pus “peana” la pălărie și zurgălăii la picioare și au început să joace în centrul satului, adunând ropote de aplauze din partea sutelor de spectatori. De aici, cu toții, au pornit spre scena din aval de baraj, unde petrecerea a continuat, alături de mii de oameni, printre mirosurile ceaunelor ce pregăteau bunătăți din Mărginimea Sibiului.

“Ajutor” de la vecini

La Festival, gurenii au fost “ajutați” și de vecinii lor când a venit vorba despre bucătărie.
Domnul Stan din Rășinari a adus produse tradiționale, pregătind, totodată, de zor, tocăniță de berbecuț, bulz ciobănesc ca în localitatea natală, mici, cârnăciori și pui la rotisor. “Mi-am luat costumul popular și am venit la Festival! Exact ca în alți ani!”, spune mărgineanul.
Același meniu îl are și Lucian Mihai din Săcel, doar că spune că totul este pregătit ca la Gura Râului.
“Am gătit pentru gureni și oaspeții lor. Deosebit avem celebrul cocoloș cu brânză pe care îl găsim doar la Gura Râului, făcut cu brânză de burduf de munte și smântână de la vacile noastre. Sunt din Săcel, la două sate distanță, deci vecin cu gurenii”, a spus bucătarul.

Toate drumurile duc la Gura Râului

Este lege ca, în fiecare an, în cele două zile ale Festivalului, toate drumurile să ducă la Gura Râului. Acest lucru este amintit și de primarul comunei, Gheorghe Călin, care a mulțumit, înainte de toate, tuturor pentru prezență și că fac ca evenimentul să fie, de fiecare dată, unul special.

“Ne bucurăm nespus de mult că ne sunteți alături la fiecare ediție, că avem ocazia să ne bucurăm împreună de spectacol minunat, de tradiții, obiceiuri, de port popular, de cântec, joc și voie bună și de gastronomie. Am o zicală: la Gura Râului cine vine și revine”, spune primarul din Gura Râului.
Acesta și-a salutat oaspeții, printre care s-au numărat primari ai județului – de pildă, Bucur Bogdan din Rășinari -, dar și autorități județene și oameni politici, ca deputatul Constantin Șovăială.
De asemenea, i-a mulțumit viceprimarului Dumitru Loloiu pentru implicarea în Festival și i-a invitat pe scenă, alături de el, pe Valentin Ivan, primarul comunei Sadu și președintele Asociației Comunelor din România – filiala Sibiu, și Mircea Crețu, prefectul Sibiului.
“Îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavoastră. Mă bucur că ați reușit să organizați, în acest an, după o pauză de un an, Festivalul, în ciuda greutăților create de pandemie. Este important să prețuim semnificația acestui festival local care ilustrează viața tradițională, de la portul popular, la obiceiuri, de la cântecul și dansul popular, la meșteșuguri și, nu în ultimul rând, la bucătăria tradițională românească”, a spus prefectul Sibiului.
La rândul său, Valentin Ivan a precizat că, astăzi, Gura Râului a devenit capitala culturală a satului românesc.
“Este o bucurie deosebită pentru mie și colegul meu să certificăm că astăzi Gura Râului devine capitala culturală a satului românesc. Îmi place să spun de fiecare dată că folclorul este acea undă care penetrează coarda sensibilă a sufletului fiecărui român și, astăzi, am convingerea că fiecare dintre dumneavoastră veți simți această vibrație născută și din dorința de a participa la un festival de o asemenea anvergură. Acest festival este cel mai mare festival din satul sibian și îl felicit pe domnul primar pentru responsabilitatea pe care și-a asumat-o în organizarea acestui eveniment, având, bineînțeles, în spate, temelia poporului român, în ceea ce privește tradiția, folclorul și unitatea culturală a românilor, dar o felicit și pe Silvia Macrea, cea care nu este doar un viitor cetățean de onoare al județului, ci este un ambasador cultural al României”, a spus președintele Asociației Comunelor din România – filiala Sibiu.

Junii Sibiului, spectacol pe scena din aval de baraj

Sărbătoarea gurenilor a continuat cu petrecerea propriu-zisă. Startul a fost dat de Ansamblul Folcloric Profesionist “Cindrelul – Junii Sibiului”, fiind completat soliștii Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui Iancu, Izabela Tomiță, Daria Gâdea, Alina Pinca și Ovidiu Homorodean.

Bătăile în cizmă și învârtitele junilor au fost deliciul spectatorilor. “Junii Sibiului sunt un brand pentru județ și România! Cum să nu te bucuri când îi vezi? Sunt extraordinari!”, spune o doamnă din public.

La Gura Râului au venit oaspeți și din Cluj-Napoca, prin Ansamblul Folcloric “Dor Transilvan”, care a făcut spectacol alături de Iulia Bucur.
Spre finalul programului, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă au susținut recitaluri.
Sponsorul evenimentului a fost Cricova, acțiunea fiind cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu. Partenerii proiectului sunt Asociația de Înfrumusețare a Comunei Gura Râului, RPL Ocolul Silvic Gura Râului, Asociația Pensiunilor Turistice Gura Râului și SC Heineken România.

 

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close