CULTURĂPOVESTEA MEA

VIDEO| Pantera Roz, pe acoperișul Filarmonicii de Stat Sibiu

Cel mai bun mod de a-ți începe săptămâna este să ai grijă ca, duminică seară, să te bucuri de câteva momente prețioase, savurând muzică de calitate și admirând splendoarea orașului de la înălțime. În acest fel și-au încheiat weekendul și câteva zeci de sibieni care, aseară, au participat la deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului “Concerte pe acoperiș”, unde i-au putut asculta pe artiștii de la Tromba Felix, care au “adus”, pe acoperișul Sălii Thalia, Pantera Roz, ritmuri din Cartea Junglei și Star Wars, îmbinate de minune cu muzica clasică și jazz-ul.

Prima zi a lunii august a mutat concertele la înălțime. La propriu. Este pentru al doilea an când sibienii și turiștii se pot bucura de spectacole de excepție puse la cale de Filarmonica de Stat Sibiu, pe acoperișul instituției, datorită proiectului numit sugestiv “Concerte pe acoperiș”.
Publicul a început să se adune încă din jurul orei 20.30, pentru a-și ocupa locurile la înălțime. “Oare cântă și Pantera Roz?”, se aude un băiețel din primul rând, care a venit alături de mama sa la concert. Și se așează liniștit pe scaun.
Ora 21 a bătut cu primele ritmuri ale concertului de deschidere a proiectului. Cei care au dat startul programului au fost, în acest an, artiștii de la Tromba Felix (Cvintetul de alamă), un ansamblu format din muzicieni ai Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu.
Itinerariul lor muzical prezentat pe scena de pe acoperiș a purtat publicul pe aripile muzicii clasice, interpretând, printre altele, Muzica Apelor, de Georg Friedrich Handle, una dintre piesele ce au stârnit ropote de aplauze în rândul melomanilor. Apoi, una dintre cele mai frumoase destinații muzicale a fost cea în care publicul a fost purtat în copilărie. Artiștii au adus pe scenă ritmuri din muzica filmelor, respectiv Cartea Junglei, Star Wars și chiar Pantera Roz, îndeplinind, astfel, și dorința băiețelului din primul rând. “E pentru tine!”, i-a spus artistul Medve Sandor băiețelului.
După aproximativ o oră, concertul s-a încheiat cu ropote de aplauze care nu i-au lăsat pe muzicieni să plece până nu au mai interpretat o piesă. “Bis!”, s-a auzit din “sala” în aer liber.

Cel mai fericit spectator

La finalul manifestării, am mers să îl cunoaștem pe micul spectator care a avut parte de dorința îndeplinită de artiști. Aflăm că se numește Iosif și a venit însoțit de mama lui.
“Frumos, mi-a plăcut! Cel mai mult Pantera Roz. Au mai cântat Cartea Junglei… I-am mai văzut la Târgul de Jucării de la Muzeul ASTRA”, spune, zâmbind, Iosif Marcu, răspunzând întrebărilor mamei sale.
Iulia, mama lui Iosif, a mărturisit că participă frecvent la concertele Filarmonicii de Stat Sibiu. “Am mai participat la concertele Filarmonicii și am mai și colaborat cu ei, pentru că eu sunt cadru didactic la Școala Gimnazială nr. 8 din Sibiu și au venit și la copii și au cântat”, ne-a spus Iulia.
Pentru Georgiana, participarea la concertul la înălțime a fost inedită. “A fost foarte bine! Pentru mine, a fost prima dată când am participat la un concert de genul acesta. O noutate din toate punctele de vedere!”, a subliniat tânăra.

Tromba Felix: “Ne-am simțit foarte bine în seara aceasta!”

Tromba Felix este alcătuit din cinci artiști, muzicieni în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu și pasionați încă de mici de instrumentele de suflat.
“Ne-am simțit foarte bine în seara aceasta. A fost pentru prima dată când am cântat în acest loc special descoperit de noul nostru manager și pus în aplicare pentru al doilea an consecutiv. Ne-am simțit foarte bine, a fost totul în regulă, am am simțit publicul aproape de noi, un public cald, așa cum ne-am dorit”, spune Alin Roman, unul dintre membrii ansamblului.
Despre cerința specială a lui Iosif, Medve Sandor completează că “Băiețelul a mai fost la un concert susținut de noi, unde am cântat Pantera Roz. Am auzit că își întreba mama dacă vom cânta și acum piesa”.
Tromba Felix este un grup înființat acum mai bine de un deceniu, de artistul Gicu Brănici care nu mai activează în ansamblu în prezent.
În toamna anului trecut, Tromba Felix a fost reinventat, pentru că “ne-am propus să ducem mai departe numele grupului”, după cum relatează artiștii.
Despre perioada pandemiei, spun că a fost grea, dar că au lucrat neîncetat pentru a fi pregătiți în momentul în care le va fi permis să își revadă publicul.
“Am avut activitate pe tot parcursul pandemiei. Au fost și momente mai grele, respectiv perioada în care a trebuit să stăm în casă, dar și atunci a trebuit să lucrăm online. Noi, în momentul acesta, ne bucurăm că putem să cântăm și că avem public. Nu ne mai gândim la pandemie”, adaugă artiștii care, de când s-a dat liber la evenimentele culturale, au susținut numeroase evenimente. Printre ele, se numără concertele susținute în Muzeul ASTRA, în Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu, precum și în cadrul Festivalului “Zilele Muzicale Româno-Americane” din Sibiu, unde au cântat nu numai pe scenă, ci și în spații neconvenționale, precum trecerile de pietoni de pe bulevardul Corneliu Coposu, pietonala Nicolae Bălcescu, cupola din Parcul Sub Arini și terasa de la Promenada Sibiu.

Concerte la înălțime, până la jumătatea lunii august

“Concertele pe acoperiș” vor continua până în 14 august și vor cuprinde recitaluri extraordinare ale unor muzicieni cunoscuți precum Ludwig Albert (percuție), Remus Azoiței (vioară), Doru Roman (percuție), Sorin Petrescu (pian) și mulți alții. Programul cuprinde și ineditul proiect ”Behind Social Bars” al marelui trompetist Sebastian Burneci, Ansamblul ”Musica Viva” și Cvartetul clasic ”Bohemia”.
“Pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu, strada Cetății, se află cea mai frumoasă și spectaculoasă terasă din Sibiu. Sus, chiar pe zidul istoric de apărare, Filarmonica are o terasă unică. Se deschide către interiorul cetății, cu o panoramă peste acoperișurile și turnurile celebre ale orașului, ținând trează istoria lui. În partea opusă, către Munții Făgăraș, vedem râul de mașini de pe bulevardul Coposu, silueta robustă a Spitalului Județean și o secțiune a Turnului Gros care, de sus, ar putea semăna cu un vapor. Această cuspidă topografică ne inspiră. Ca orice fenomen artistic autentic, acest loc magic trăiește pe muchie, iar noi, cu toții, mergem pe sârmă între nou și vechi, între contemporan și conservator, între abundența de idei și evenimente și economiile bugetare pandemice. A doua ediție a “Concertelor pe acoperiș” pune în evidență această bijuterie urbană. Fiind doar una dintre cele șapte terase ale Filarmonicii de Stat Sibiu, vă invităm să vă așezați pe această creastă culturală, ce vă va oferi nu doar priveliști unice, ci și trăiri artistice autentice. Trăiri care înseamnă, de fapt, un vârf al tuturor preocupărilor trofice”, este mesajul dirijorului Cristian Lupeș, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu.
Astăzi, de la ora 19, pe acoperiș va avea loc concertul “PlaCello. Răzvan Suma și Ella Bokor”. Doi dintre cei mai cunoscuți violonceliști români, parte din Ansamblul PlaCello, vor aborda un repertoriu vast cu accente simfonice, depășind barierele convenționale, după cum anunță organizatorii.
Evenimentul ”Concerte pe acoperiș” este realizat cu sprijinului Consiliului Județean Sibiu, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

Biletele pentru toate concertele din cadrul festivalului se pot achiziționa online de pe iabilet.ro sau fizic, la Casa de bilete a Filarmonicii Sibiu. Prețul unui bilet este de 20 de lei, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numărul de telefon 0735566486.

FOTO – Filarmonica de Stat Sibiu

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close