Sărbătoarea Tuberozelor sau cum au transformat localnicii din Hoghilag o mână de pământ într-un bulgăre de aur

40 de producători de tuberoză din Hoghilag au transformat floarea, dintr-o mână de pământ, într-un bulgăre de aur. Povestea lor poate fi aflată în acest sfârșit de săptămână, când localitatea din zona Târnavelor va sărbători floarea în cadrul unui eveniment ce are loc sâmbătă și duminică. În centrul manifestării se vor afla localnicii care, pasionați de cultivarea tuberozei, o vor prezenta așa cum vor ști mai bine.

Tuberoza va deveni prima floare din România și a treia din Europa, protejată la nivel european. Asociaţia “Centrul de Excelenţă pentru Promovarea Comunei Hoghilag” va depune la Ministerul Agriculturii documentaţia pentru Tuberoza de Hoghilag – Indicaţie Geografică Protejată spre evaluare şi completare pentru trimiterea dosarului la Comisia Europeană.
„După o muncă de peste șase luni, împreună cu domnul Ionuț Diaconeasa, am început procedurile de certificare a tuberozei de Hoghilag ca floare cu Indicație Geografică Protejată. Hoghilagul este prima localitate din România în care se cultivă floarea aceasta, ea se pare că a ajuns la noi în timpul Imperiului Austro-Ungar, sașii au adus tuberoză la Hoghilag. În primii ani, au cultivat în mare secret. După Revoluție, au dat și românilor bulbi și, încet-încet, s-a extins cultivarea ei. Sașii aveau o vorbă: că floarea aceasta poate fi comparată cu un copil căruia îi place să stea cu capul la soare și cu picioarele în apă. Adică tot timpul să fie udată și să îi fie cald”, a spus Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la sediul PSD Sibiu în cursul zilei de marți.

Sărbătoare inspirată de la sași

Potrivit acestuia, acum mulți ani, un sas i-a dat unui român o mică pungă cu bulbi și i-a zis: „Uite asta poate fi o mână de pământ sau un bulgăre de aur. De tine depinde ce o să fie! Comunitatea din Hoghilag a știut să transforme această mică pungă de bulbi de tuberoze într-un bulgăre de aur. Cred că am creat o poveste frumoasă, de care oamenii se bucură”, a mai completat primarul.
Tuberoza înflorește o dată la trei ani și este dificil de cultivat. Certificarea ei la nivel european a fost dorită de autorități pentru ca Hoghilagul să aibă, ulterior, posibilitatea să acceseze linii de finanțare.
„Ne dorim certificarea pentru că asociația pe care am creat-o, în momentul în care va beneficia de un produs certificat, va avea linii de finanțare speciale pentru produse certificate. Și, astfel, putem să ducem mai departe și să dezvoltăm cultivarea tuberozei. Un al doilea motiv e notorietatea din ce în ce mai mare, apoi că astfel se dezvoltă extraordinar de mult turismul”, a explicat Nicolae Lazăr.
Deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu, a precizat că și în alte localități se cultivă tuberoză, dar nu la fel ca în Hoghilag.
„Dacă mergeți în alte localități unde se mai cultivă, în zone mai restrânse, o să constatați că acele flori sunt frumoase, dar nu au acel parfum ca acesta din Hoghilag. Datorită climatului și solului, au o caracteristică specială care face florile atât de parfumate aici și le face atât de cunoscute”, a spus Trif.

Localnicii, în centrul atenției

În centrul Sărbătorii Tuberozei se vor afla localnicii, cei aproape 40 de cultivatori. În total, aproape 500.000 de fire de tuberoze se produc anual.
Cea de-a șasea ediție a evenimentului va debuta sâmbătă la ora 12 la Biserica Evanghelică din Hoghilag. În prima zi a sărbătorii vor fi organizate proiecții de film, lansări de carte, evenimente artistice, precum dansuri tradiționale, muzică de fanfară și muzică tradițională românească. De asemenea, vor fi desfășurate ateliere privind „Tainele bucătăriei săsești”, un târg de produse și bunătăți locale, expoziții cu vânzare, precum și tururi în culturile de tuberoze.
Duminică, evenimentul va debuta la ora 10 când, de asemenea, sunt programate tururi ale culturilor. La ora 12, TACT Sighișoara și Asociația Reactor 10/90 vor prezenta spectacolul de teatru pentru copii „Corbul și Vulpea”, atelierul „Asociația Casa Naturii” din Mălâncrav, un târg de produse și bunătăți locale și proiecția filmului „Orgile din Transilvania”, în Biserica Evanghelică.

În 2018, comuna Hoghilag a fost declarată ”zonă cu resurse turistice”, datorită tuberozelor și multitudinii de evenimente culturale care se desfășoară aici, majoritatea legate de cultivarea tuberozelor.

”Am avut bucuria să semnez, în calitate de ministru al Turismului, documentația prin care guvernul PSD, la acea vreme, a adăugat comuna Hoghilag pe lista  zonelor cu resurse turistice, printr-o Ordonanță de Urgență. Intrând pe <<lista proiectelor de infrastructură specific turistică, tehnică și de protecția mediului pentru zonele cu resurse turistice>>, Hoghilagul, la fel ca și celelalte comunități care se regăsesc pe listă, putea fi promovat cu prioritate, prin programele de dezvoltare naționale, regionale și județene. Și, într-adevăr, de la Hoghilag au plecat spre guvern multe proiecte pentru finanțarea acestei zone cu un potențial turistic enorm”, a declarat deputatul Bogdan Trif.

Foto: Facebook Sărbătoarea Tuberozelor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.