CULTURĂINTERVIUPOVESTEA MEA

VIDEO| Trei luni de stat în casă, vin roșu, o trompetă = muzica pandemiei

În primăvara anului trecut, viața noastră, a tuturor, s-a schimbat. Pandemia de COVID-19 a afectat toate sectoarele, iar artiștii nu au fost nici ei “iertați”. Luni în șir, evenimentele au fost anulate, iar interacțiunea lor cu publicul a fost cea mai apăsătoare problemă, după cum au declarat, în nenumărate rânduri, aceștia. La Sibiu, vineri seară, pe acoperișul Filarmonicii de Stat, a fost “predată” o adevărată lecție învățată în pandemie. Trompetistul Sebastian Burneci a arătat că perioadele grele pot fi trecute cu optimism, zâmbetul pe buze și capul sus, dacă îți găsești inspirația necesară. Acesta a prezentat, alături de Sebastian Burneci Sextet, cel mai nou proiect al trupei, “Behind Social Bars”, care s-a născut chiar în primele luni ale pandemiei, cât “am stat închiși în casă”, după cum a spus Sebastian.

 

Dacă vă întrebați cum sună muzica pandemiei, ar trebui să ascultați Sebastian Burneci Sextet. Cei șase artiști ai formației au pus în scenă, vineri, la înălțime, în cadrul proiectului “Concerte pe acoperiș”, cel mai nou program al lor, conceput de trompetistul Sebastian Burneci în perioada în care România a fost în stare de urgență.
Concertul trupei lui Sebastian Burneci a debutat la ora 21, fiind penultimul eveniment din agenda celei de-a doua ediții a “Concertelor pe acoperiș”, inițiate de Filarmonica de Stat Sibiu. În “sala” de la înălțime au fost prezenți zeci de spectatori, sibieni și nu numai, veniți să se bucure de muzica creată în pandemie.
“Mi s-a părut extraordinară ideea. În primul rând, cea a Filarmonicii de Stat Sibiu, care a inițiat proiectul concertelor pe acoperiș. Este o idee genială și o senzație frumoasă, să savurezi, odată cu muzica, frumusețile orașului de la înălțime. E diferit… Nu se compară cu o sală clasică”, a spus Elena, unul dintre spectatorii concertului de vineri seară. Aceasta a mărturisit că a venit din Brașov să își petreacă sfârșitul de săptămână în Sibiu și, când a văzut un afiș al Filarmonicii în oraș, a decis să își dedice seara de vineri concertului Sebastian Burneci Sextet. “I-am mai văzut pe băieți și în alte concerte. Sunt foarte faini! Ne-au lipsit astfel de evenimente. Eu am urmărit online și concerte și spectacole de teatru, dar nu se compară cu prezența fizică în sală. Parcă nu mă simțeam un spectator cu adevărat”, a mai completat Elena.

Trăiri personale, redate prin muzică: “Este despre cum a fost închis în casă!”

Concertul de vineri seară a cuprins compozițiile muzicale semnate de Sebastian Burneci și inspirate de experiențele personale ale autoizolării impuse de criza de coronavirus.
Născut în Constanța într-o familie de muzicieni, este unul dintre cei mai reprezentativi artiști ai generației sale, fiind absolvent al Prince Claus Conservatoire din Olanda și, printre altele, trompetist și solist al Big Band-ului Radio România.
Alături de Florian Radu – trombon, Teodor Petkov – pian, Miroslav Ivanov – chitară, Adrian Flautistu – chitară bas și Iulian Nicolau – baterie, Sebastian Burneci a redat, cu ajutorul trompetei, trăirile avute în cele mai grele luni ale pandemiei.
“Proiectul are la bază ideea de distanțare socială pe care nu am înțeles-o niciodată… La un moment dat, scriam o piesă ce avea măsuri alternative. Cumva, atunci, mi-a venit ideea să scriu acest proiect. Este despre cum a fost închis în casă. Deși mesajul este greoi, îmi place să cred că muzica are multe de spus și nu e atât de greoaie, totul este de fapt despre speranță”, a spus Sebastian Burneci, în deschiderea concertului de la Filarmonica de Stat Sibiu.
Sextetul a interpretat melodii pornind de la “dileme” avute în pandemie. De pildă, alegerea celui mai bun vin – roșu sau alb -, care a dat titlul piesei “Red is colour of wine”. O altă sursă de inspirație a fost câinele lui Sebastian Burneci.
“Mă uitam la câine cum își vâna coada. Se motiva, avea treabă. Așa m-am gândit o altă piesă inspirată de el”, a spus Burneci.
“Fake news” este titlul altei melodii, care se referă la realități “neadevărate. Unele lucruri legate de pandemie au fost prezentate în mod exagerat de mass-media. Unii dintre noi s-au blocat, dând crezare unor realități false”, după cum a explicat artistul.
O altă piesă face subiectul tradiționalelor evenimente ale românilor. Intitulată “Tristețea nunții”, nu se referă doar la legarea destinelor a doi tineri, ci și la vecinii grataragii, după cum a spus inițiatorul acesteia.
“Știi vecinul care face tradiționalul grătar cu prietenii? Ei, în pandemie nu a putut. De asemenea, avem treabă cu conceptul de nuntaș. În România – și nu numai – avem nuntași profesioniști, adică consumatori de nunți. Cred că le-a fost tare greu să nu participe la astfel de evenimente”, a mai explicat Sebastian.

“Nu știu să gestionez problema cu măștile…”

Artistului i-a lipsit cel mai mult publicul. Iubește să vadă, live, reacțiile oamenilor. Cu toate acestea, măștile de protecție ascund adesea zâmbetele spectatorilor. “Nu știu să gestionez problema cu măștile. Eu eram obișnuit să văd oameni, să stârnesc reacții. Orice act artistic e menit să stârnească reacții. Chiar dacă e un concert clasic, trebuie să vezi reacții. Acum, dacă zic ceva hazliu, îmi place să văd reacția interlocutorului. Să văd dacă l-am amuzat sau a strâmbat din nas”, a mai povestit trompetistul, în cadrul unui interviu acordat Sibiul Azi.
Lansarea CD-ului cu muzica de pandemie, programată în octombrie
De asemenea, pe lângă public, i-au lipsit prietenii. În primele luni ale pandemiei, a început să lucreze la proiectul “Behind Social Bars”, pe care l-a prezentat, alături de trupa sa, prima dată în vara anului trecut. În 21 octombrie 2021 este plănuită lansarea unui CD cu cele 11 piese “născute” în pandemie.
“Sperăm să reușim lansarea acestui CD. Vom vedea contextul pandemiei… Toate piesele sunt compuse de mine și se centrează pe laitomotivul “Tu nu ești al tău”. Se descriu stări. Bei vin să faci timpul să treacă, te uiți la câine și vezi câtă motivație are…”, a mai spus Sebastian Burneci.
Despre concertul susținut pe acoperiș, spune, glumind, că s-a simțit ca un… motan. “Ca un motan! Sincer acum, mi se pare super mișto tot ce se întâmplă la Sibiu și felul cum a gestionat Filarmonica de Stat Sibiu toate aceste concerte. Îmi place să cred că publicul din această seară a fost încântat să petrecem o seară împreună!”, a conchis Sebastian.

Final de “Concerte pe acoperiș”, pe ritmurile Cvartetului Bohemia

Cea de-a doua ediție a proiectului “Concerte pe acoperiș” se încheie în această seară. De la ora 21, este programat concertul Cvartetului Bohemia.
Cei patru instrumentiști sunt absolvenți ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pal Tamas- vioară 1, Cristian Moldovan- vioară 2, Leon Zsolt- violă și Vilhelem Andras- violoncel au infiintat cvartetul Bohemia in anul 2010.
Conform organizatorilor, o particularitate de remarcat a formației Bohemia este îmbogățirea repertoriului clasic cu pop/rock/soundtrack și jazz, cu deschidere spre accente contemporane.
Cu numeroase aparitii în concerte, festivaluri, evenimente cu diferite profiluri, atât în țară, cât și în străinătate, activitatea concertistică a cvartetului Bohemia a devenit considerabil de bogată.

Evenimentul ”Concerte pe acoperiș” este realizat cu sprijinului Consiliului Județean Sibiu, fiind cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Biletele pentru toate concertele din cadrul festivalului se pot achiziționa online de pe iabilet.ro sau fizic, la Casa de bilete a Filarmonicii Sibiu. Prețul unui bilet este de 20 de lei, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numărul de telefon 0735566486.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close