CULTURĂINEDITPOVESTEA MEA

O creatoare populară din Poiana Sibiului, printre cele 12 tezaure umane vii ale României. Primarul comunei: “Ne bucurăm foarte mult pentru această reușită!”

Maria Antoneta Ciucă este renumită în Mărginimea Sibiului pentru costumele sale populare, țesute cu multă migală și pasiune în atelierul său. Ieri, în urma afișării rezultatelor finale ale programului “Tezaur Uman Viu” al Ministerului Culturii, printre cele 12 persoane câștigătoare se numără și femeia din Poiana Sibiului.

Județul este, acum, mai bogat cu un tezaur uman viu, în persoana Mariei Antoneta Ciucă din Poiana Sibiului, recunoscută ca o adevărată purtătoare, păstrătoare și creatoare a cămășii și costumului popular mărginean.
Dosarul creatoarei populare a fost depus în acest program de Muzeul ASTRA.
“Armonia formelor, a poziționării delicatelor motive și a culorilor, muzicalitatea alternanțelor de alb și negru cu accentele de auriu te îndeamnă să deosebești în lucrările meșterei Maria Ciucă o parte din spiritualitatea locurilor, a cerului, a plaiurilor în care trăiește, te îndeamnă parcă să-i confirmi încă o dată talentul năvalnic, copleșitor, inventivitatea uluitoare și dragostea pentru tradiție. Maria Ciucă a început să lucreze de mic copil, alături de mama și sora ei. Bună cunoscătoare a cusutului și a confecționării portului popular, dar și a tradițiilor specifice zonei, și-a creat în timp un stil propriu de abordare a lucrărilor realizând un echilibru perfect între modelele vechi și cele noi fără a împieta cu nimic tradiția”, spun reprezentanții Muzeului ASTRA.
Potrivit acestora, Maria Ciucă a început să fie promovată începând cu anii ’80, de Muzeul ASTRA în cadrul Târgului Creatorilor Populari, primind o serie de distincţii. În 1995, i s-a acordat diploma de membru al Academiei Artelor Tradiţionale. De asemenea, de-a lungul timpului, a participat la numeroase târguri, festivaluri și expoziții în țară și în străinătate. Însoţită mereu de fiica Claudia Maria Bîja și nepoata Ruxandra Maria Bîja, cărora le-a transmis mai departe tradiția moștenită, promovează împreună meşteşugul cusutului prin demonstraţii și povești menite să încânte vizitatorul și să îi deschidă sufletul pentru „a nu lăsa de piară costumul nostru național”.
“Talent viguros, cu resurse nebănuite Maria Ciucă rămâne neîntrecuta păstrătoare a vechilor taine ale cusutului beatei, ciocănelului, barbur-ului, al croirii și încrețirii fustei sau albăstririi pânzei”, mai arată Muzeul ASTRA.

Adrian Iovi: “Mi-aș dori mult ca cineva să îi continue tradiția!”

Toți consătenii săi o cunosc pe Maria Antoneta Ciucă. Știu că, zi și noapte, trudește în atelierul său pentru a crea costume tradiționale pe care sibienii și nu numai să le poarte cu mândrie oriunde merg.
Adrian Iovi, primarul comunei Poiana Sibiului, mărturisește că reușita femeii este, de fapt, succesul localității.
“Ne bucurăm foarte tare pentru această reușită! Mi-aș dori mult ca cineva să îi continue tradiția. Cu siguranță, acest titlu pe care l-a obținut doamna Maria Antoneta Ciucă ne va ajuta și la promovarea turistică a comunei, a Mărginimii Sibiului și nu numai. O cunoaștem, e un brand în Mărginime, știm că stă în atelier zi și noapte și are un talent deosebit. Pentru această artă, trebuie să ai multă răbdare, precizie și ochi buni. Soțul ei îmi povestea că aveau o grădină plină cu morcovi. Îi ducea în atelier morcovi să consume, că o ajutau să aibă o vedere bună”, spune Adrian Iovi.
Programul “Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind,astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close