CULTURĂ

Deák Árpád, sculptorul care a realizat statuia lui Brukenthal: “A fost un stres pozitiv!”

Statuia dezvelită astăzi în centrul Sibiului și care îl înfățișează pe baronul Samuel von Brukenthal a fost realizată de artistul Deák Árpád din Oradea.

Acesta a precizat, într-un interviu, că a acceptat provocarea concursului ce prevedea realizarea statuii guvernatorului Transilvaniei deoarece vede Sibiul drept un centru “excepțional de cultură transilvană.
“Am simțit nevoia să particip! Apoi, sunt atras mai mult de arta figurativă și aici am putut să combin impulsurile contemporane cu arta tradițională, arta barocă. Cam două luni am modelat prototipul în lut, încă o lună a durat turnarea în bronz”, a explicat artistul.
Deák Árpád este semnatarul mai multor monumente dedicate personalităților din România și mărturisește că acest lucru înseamnă, în primul rând, o responsabilitate foarte mare. “Da, mi se pare o responsabilitate foarte mare. A fost un stres pozitiv!”, a adăugat artistul.
Acesta a mai adăugat că întotdeauna în procesul de modelare a lutului apar greutăți, dar spune că le depășește cu brio.
“Când a venit comisia și a zis că e foarte bine, m-am oprit. Mai puteam să lucrez, sunt lucruri subiective!”, a conchis orădeanul.

– credit foto: Holger Lux

 

VIDEO| Statuia baronului Samuel von Brukenthal, dezvelită de Klaus Iohannis. Președintele României: “Este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri!”

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close