CULTURĂ

VIDEO| Statuia baronului Samuel von Brukenthal, dezvelită de Klaus Iohannis. Președintele României: „Este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri!”

 45 total views,  2 views today

Statuia baronului Samuel von Brukenthal a fost dezvelită, astăzi, în Piața Mare, în prezența oficialităților. La eveniment a fost prezent și Klaus Iohannis, președintele României, care a venit alături de soția sa, Carmen. Statuia este turnată din bronz, fiind realizată de artistul orădean Deák Árpád, și cântărește aproape 700 de kilograme. În plus, soclul de 60 cm este de piatră, de origine vulcanică, cântărește patru tone și a fost realizat la Miercurea Ciuc.

Sibiul a fost în sărbătoare astăzi. Mii de oameni s-au adunat în inima orașului pentru a participa la evenimentul dedicat împlinirii a trei secole de la nașterea guvernatorului Transilvaniei. La manifestare a participat și președintele României, alături de alte oficialități județene și naționale.
Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național de către Garnizoana AFT Sibiu, fiind moderat de dr. Alexandru Chituță, căruia i se datorează proiectul. Chituță le-a prezentat proiectul statuii reprezentanților Boromir, precum și Cluburilor Rotary și Lions Brukenthal Sibiu, care au sponsorizat conturarea statuii ce valorează aproape 100.000 de euro.
„În luna martie 2021 a fost deschisă expoziția cu proiectele depuse la concurs, iar artistul a realizat în primă fază, din lut, 1.400 de kilograme statuia baronului, care a fost apoi trimisă la Arad pentru a fi turnată în bronz de aproximativ 700 de kilograme. Soclul de piatră, de origine vulcanică, din Carpații Orientali, cântărește patru tone și a fost realizat la Miercurea Ciuc. Baronul este realizat respectând indicațiile concursului: în picioare, înveșmântat cu Ordinul Sf. Ștefan, având trei metri înălțime și fiind așezat pe un soclu de inspirație barocă, de 60 de cm”, a spus dr. Alexandru Chituță.
Compania Boromir a finanțat această statuie în proporție de 80%, iar cluburile Rotary și Lions Brukenthal cu câte 10%.

Iohannis: „În această piață se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr!”

Statuia a fost dezvelită de către Klaus Iohannis și primarul Sibiului, Astrid Fodor, fiind binecuvântată de Reinhart Guib, episcopul Bisericii Evanghelice CA din România.
„Locul în care ne aflăm este cea mai bună ilustrare a forțelor care au contribuit la dezvoltarea Sibiului și a perspectivelor sale. În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piață se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr!”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai precizat că baronul Brukenthal este o mare personalitate a timpului și locului în care a trăit.
„Noi avem o vorbă: „Omul sfințește locul”. Sunt convins că sunt mulți astfel de oameni și contribuția lor reprezintă fundația pe care se poate ridica o comunitate în care tinerii să-și găsească împlinirea. Ne bucurăm de faptul că România este deseori reprezentată în Europa și în lume prin comorile lăsate Sibiului de Samuel von Brukenthal. La rândul nostru, trebuie să lăsăm generațiilor viitoare o țară mai bogată, mai curată, o societate educată, aptă să-și fructifice marile atuuri și oportunități. Fie ca moștenirea lui Samuel von Brukenthal să ne fie pe mai departe izvor de inspirație și energie, pentru a face din educație și din cultură piloni naționali care să susțină o tot mai accelerată dezvoltare a României!”, a conchis Iohannis.

Fodor: „Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi!”

Astrid Fodor, primarul Sibiului, a precizat că, de-a lungul istoriei, orașul s-a transformat în pas cu vremurile, iar astăzi poartă marca celor peste 800 de ani care au trecut peste el. „Este datoria noastră să continuăm să adăugăm acestui patrimoniu, la fel cum au făcut-o generațiile precedente. Astăzi, își găsește locul în Piața Mare statuia baronului Samuel von Brukenthal, una dintre figurile marcante ale istoriei Sibiului, oraș caracterizat prin multietnicitate, deschidere spre Europa și prin spiritul cultural și cosmopolit încă de pe vremea baronului von Brukenthal. Despre baronul Samuel von Brukenthal s-a vorbit mult anul acesta, aniversându-se 300 de ani de la nașterea sa. Vreau să felicit Muzeul Brukenthal și partenerii săi pentru evenimentele deosebite organizate, pentru a marca acest important moment. Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi. Statuia pe care astăzi o dezvelim înseamnă mai mult decât un omagiu adus personalității Samuel von Brukenthal. Arată respectul pe care orașul îl are pentru cei care au clădit atât de frumos Sibiul de astăzi, imprimându-i aprecierea pentru cultural, pentru patrimoniu, pentru istoria sa. Și, din fericire, istoria Sibiului cultural continuă! Am fost impresionată de mobilizarea unor membri ai comunității noastre pentru a susține lucrarea de artă prezentată astăzi. Tradiția lui Brukenthal este, astfel, continuată de oameni culți, care respectă frumosul… Artiștii au avut mereu nevoie de un Mecena, pentru că arta, rareori, le-a produs acestora bunăstare materială, ci mai degrabă spirituală. Iată că Sibiul, în acest mod, continuă să sprijine artiștii prin comunitatea sa. Pentru mine, evenimentul de astăzi este și despre această comunitate deosebită, care înțelege că educația, arta și cultura contribuie la dezvoltarea completă și armonioasă a orașului nostru”, a spus Fodor.

Sabin Luca: „Să fie într-un ceas bun!”

Invitat să ia cuvântul a fost și Mircea Ureche, directorul Boromir, care a precizat că, acum, „Brukenthal e la el acasă”, iar avocatul Marin Crăciun, președintele Rotary Club Sibiu, a declarat că „cea mai mare oportunitate de a servi comunitatea se află chiar înaintea noastră”. „Noi nu facem decât să lăsăm comunității sibiene și nu numai, asemenea acestuia, o moștenire care va dăinui peste ani, iar generațiilor care vor veni după noi calea pentru realizarea binelui comunității prin fapte Prin contribuția adusă, noi împlinim deviza după care ne conducem, de a servi mai presus de sine în folosul comunității”, a mai spus Marin Crăciun.
La rândul său, Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național „Brukenthal”, a spus că pentru instituția pe care o reprezintă această zi este o mare sărbătoare. ” Astăzi, inima oamenilor din personalul Muzeului s-a mărit datorită mândriei că în fiecare zi patronul îi va și vedea. Doamne ajută și să fie într-un ceas bun!”, a spus Luca.
În finalul evenimentului, Klaus Iohannis a primit un cadou, reprezentând un basorelief din bronz, cu chipul lui Brukenthal, care să-i amintească de acest eveniment de la Sibiu.

 

 

Deák Árpád, sculptorul care a realizat statuia lui Brukenthal: “A fost un stres pozitiv!”

Etichete
Show More

Related Articles

4 Comments

  1. Despre critici nu rasuflati o vorba, parca v-a inghetat mintea. Doar laude ca la partid. Si voi vreit o „tara ca afara”, dar sunteti falsi si lingai ca in comunism Sa va fie viata cum va este gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button
Close
Close