EDUCATIE

Mesaj emoționant pe tabla unei clase din Gura Râului

“Totul va fi bine!” – cu acest gând au fost întâmpinați, luni, elevii Școlii Gimnaziale “Aurel Decei” din Gura Râului, în prima zi de cursuri. Spun cu toții că sunt norocoși că s-au revăzut, după vacanța de vară, și că acum pot să povestească, față în față, ce amintiri au adunat în ultima perioadă, în ciuda pandemiei de coronavirus care a închis, la nivel național, câteva școli. Emoții, nerăbdare și multă fericire s-au simțit, astăzi, pe chipurile copilașilor, acoperite de măști. “E doamna mea?”, se întreabă o fetiță la vreo trei ani, cu trei trandafiri în mâna stângă și arătând chiar spre educatoarea sa, la primele ore ale dimineții, când festivitatea de deschidere a noului an stătea să înceapă.

La ora 9, în curtea Școlii Gimnaziale “Aurel Decei” din localitatea din Mărginimea Sibiului a sunat clopoțelul pentru cei aproximativ 500 de elevi. Încă de câteva zile, copiii se gândeau la revederea cu prietenii, în curtea unității de învățământ, mărturisind că așteptau cu nerăbdare reîntoarcerea în bănci. “Ne-a fost dor, da. E frumos să ne întâlnim, nu să vorbim prin calculator”, spune o elevă de clasa a cincea.

Pe aleea ce duce către școală, este amintit și Darius, elevul din Gura Râului care, din păcate, nu va mai sta niciodată în bancă alături de colegii săi. Micuțul și-a pierdut viața, în vara care s-a încheiat, în urma unui accident petrecut chiar în apropierea unității de învățământ. Aici, a fost amplasată o placă pe care scrie numele său…

Protopopul de Săliște: “Un nou început!”

Odată sunat clopoțelul, festivitatea a debutat cu imnul național “Deșteaptă-te, române!” și a continuat cu slujba de binecuvântare susținută de pr. Petru-Toader Damian, protopopul de Săliște.
“Astăzi este o zi de mare sărbătoare, un nou început. Este o zi în care toată energia voastră frumoasă se simte și cuprinde nu doar această curte în care s-au jucat, au învățat și s-au format generații de-a rândul, ci cuprinde întreg văzduhul și întreaga comună, pentru că frumusețea, gingășia și puritatea lumii sunteți voi, copiii”, a spus protopopul.
Acesta i-a întrebat pe elevi dacă au așteptat prima zi de școală, iar răspunsul nu a întârziat să apară. S-a auzit, de îndată, un “Da” lung și plin de fericire.
“Astăzi ați fost cei mai buni cântăreți pe care i-am avut. Părintele Alexandru nu a putut fi prezent, pentru că a trebuit să rezolve unele lucruri legate de fosta parohie. (…) V-am avut pe voi ca și cântăreți atunci când ați rostit cel mai frumos “Tatăl Nostru”. Sunteți aici, la școală, să învățați cum să fiți fericiți, pentru că cunoașterea vă dă posiblitatea să vă alegeți drumul prin care voi să fiți fericiți și împliniți. Dumnezeu a pus sămânță bună în fiecare dintre voi. Să căutați cu toată inima calea cea frumoasă pe care să vă așezați viața! Să știți că multe sunt căile care par frumoase, dar care duc nicăieri. Calea studiului, a educației, care îmbogățește mintea, care leagă prietenii, care întărește stima de sine o veți învăța în școală, alături de profesorii voștri, o veți întări prin sprijinul părinților și o veți parcurge întreaga viață. Eu sunt convins că de aici se pot naște oameni mari, că voi veți putea face lucruri frumoase, dar nu le veți putea face singuri. Aveți nevoie de Biserică și de ajutorul lui Dumnezeu, de părinți care să vă susțină și de profesori pe care să îi respectați, apreciați, cărora să le fiți recunoscători pentru ceea ce vă învață ca să deveniți din ce în ce mai buni”, le-a transmis elevilor pr. Petru-Toader Damian.

Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului: “Sunt mândru că reprezint o asemenea localitate!”

Prezent la festivitatea de deschidere a noului an școlar, Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, i-a întrebat, la rândul său, pe elevi, dacă le-a fost dor să revină în bănci. Din nou, s-a auzit un “Da” lung.
“Am, întotdeauna, în prima zi de școală, un sentiment aparte. Încă de dimineață am văzut străzile pline de copii frumoși, îmbrăcați impecabil, cu flori în mâini și fericiți că merg la școală. Nu pot să spun decât că sunt mândru că reprezint o asemenea localitate, cu atâția copii minunați, deștepți și înzestrați cu tot felul de talente. Mă bucur că am putut și putem, noi, autoritățile, cu ajutorul lui Dumnezeu, să susținem școala an de an. Acum avem o grădiniță nouă, de aproape un milion de euro. Primăria și Consiliul Local au investit peste 120.000 de lei în amenajarea curții grădiniței, în documentele și instalațiile unității pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu și multe altele. Suntem o școală care astăzi nu avem o astfel de autorizație, dar vă asigur că în viitorul cel mai apropiat o vom avea. Și asta pentru siguranța voastră, a elevilor, a profesorilor, a tuturor. Aveți în voi tot ceea ce trebuie pentru a deveni oameni mari în comunitatea noastră, în țară și chiar peste hotare”, a spus Gheorghe Călin.
Primarul comunei Gura Râului i-a îndemnat, încă o dată, pe elevi să respecte măsurile de protecție, pentru a putea continua cursurile fizice. “Să fim o localitate exemplu, cu o rată de incidență cât mai scăzută! Să respectăm toate cele indicate de autorități! Vă doresc să terminați acest an școlar așa cum este această frumoasă zi de septembrie și cu rezultate tot atât de deosebite! Să aveți un an bun și cu cele mai frumoase medii!”, a conchis primarul comunei.
Elevii, cadrele didactice și părinții au putut asculta, apoi, mesajul Ministerului de Interne, rostit de un reprezentant al MAI.
“Suntem în fața unor noi provocări, pe care suntem convinși că le vom depăși împreună!”, a spus Augustin Țichindelean, reprezentantul Ministerului.
Gazda evenimentului a fost ultima care a luat cuvântul, îndemnându-i pe elevi să fie optimiști în acest nou an școlar plin de provocări.
“Este al doilea an școlar pe care îl începem în condiții mai puțin plăcute, din cauza pandemiei, dar cu bucuria regăsirii în suflete și pe chipuri. Vă doresc să vă bucurați de colegi și de activitățile pregătite de cadrele didactice cât mai mult în clase, nu în online!”, a spus Anca Botoroagă, noul director al Școlii Gimnaziale “Aurel Decei” din Gura Râului. Aceasta a transmis și mesajul prof. Monica Munteanu, inspectorul școlar general al IȘJ Sibiu.

Creioane pentru o doză de optimism

După ceremonia de deschidere a noului an școlar, elevii au mers în sălile de clasă alături de cadrele didactice și diriginții lor.

“Doamna, ne-au mutat clasa!”, spune o fetiță de clasa a III-a, înainte de a intra în instituția de învățământ. Laura Duțu este învățătoarea ei și mărturisește că i-a fost dor de copii. Cu drag, le-a pregătit și o mică surpriză în clasă, desenând pe tablă o inimioară în care a scris “Succes! Totul va fi bine” și numele elevilor săi.

De asemenea, cei mici au fost surprinși și cu un mic dar, alegându-și creioane colorate pentru ca anul școlar ce astăzi a început să pornească plin de optimism.

 

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close