CULTURĂPOVESTEA MEA

“Lecția” unui meșter popular, predată în Muzeul ASTRA: “Indiferent ce faci în viața asta, dacă e cu drag, îți iese!”

Cei care au trecut pragul Muzeului din Dumbrava Sibiului, weekendul acesta, au avut parte de experiențe autentice, după cum spune și numele evenimentului ce s-a desfășurat în ultimele zile în instituția culturală. Bucatele tradiționale, pregătite cu dragoste și migală de gospodinele din Sadu – așa cum au învățat de la bunici-, “împletite” cu coșuri din nuiele și garduri din lemn de alun și mobilier pictat conform inspirației săsești au fost vedetele acestui sfârșit de săptămână ce a adunat mii de vizitatori încântați să redescopere satul tradițional în amănunt. În plus, cei care au venit în Muzeu au putut să cunoască și meșteri populari pentru care tradiția este sfântă. “Indiferent ce faci în viața asta, dacă e cu drag, îți iese!”, este mesajul Benoniei Centea, care mai spune că dragostea pentru meserie transformă viața în frumos și că datinile străvechi trebuie să dăinuie prin oamenii care le iubesc.

În acest weekend, cu toții am fost copii. Asta pentru că proiectul “Târgul Sibian – experiențe autentice” a readus copilăria tuturor, indiferent de vârste, prin mâncărurile tradiționale pregătite ca bunicile noastre, prin tradiția pictatului și a împletitului nuielelor, meșteșuguri ce astăzi mai trăiesc doar în și prin inimile ce au drag de aceste îndeletniciri.
Duminică, în ultima zi a evenimentului, am ajuns în Muzeu în jurul orei 14.30. La Târgul de Țară, unde se servesc bucate tradiționale, este plin.
Chivuța Veștemean, gospodina din Sadu ce a trudit tot weekendul pentru a răsfăța papilele gustative ale vizitatorilor Muzeului, s-a trezit din zori pentru o nouă întâlnire cu turiștii. La ora 9, a fost în Muzeu, pentru ca masa prânzului să fie gata pentru pofticioși. Duminică, a fost rândul ceaunelor cu ciorbă de cartofi, iahnie de fasole și cârnați să sfârâie, astfel că cei care au ales să își petreacă ultima zi a săptămânii în Muzeul din Dumbrava Sibiului au avut un meniu tradițional bucat.

“Mare cerere a fost astăzi! Mai avem câteva porții și deja terminăm toată mâncarea! Eu plec acasă cu inima împăcată, că oamenii sunt mulțumiți de ceea ce le-am pregătit. Au spus <Sărut-mâna pentru masă!> și <Foarte bună mâncarea!>. Unii turiști mi-au spus că bucatele au fost ca în copilărie!”, spune Chivuța Veștemean.

Aceasta mărturisește că rețetele pregătite în acest weekend în Muzeu au fost toate ca din cartea de bucate a bunicii. “Le-am preluat de la bunici și vrem să le predăm mai departe copiilor, nepoților”, mai completează gospodina din Sadu, ce a venit la târg cu murături, siropuri și dulcețuri de toate felurile. “Ne-am apucat deja de pus murăturile și pentru iarna aceasta!”, adaugă femeia.

“Zici că a făcut-o bunica!”

După o masă copioasă, unii turiști au ales să se relaxeze în spațiile special amenajate în Târgul de Țară, întinzându-se pe pernele ce respectau întocmai distanțarea socială. “Am mâncat o iahnie bună, de zici că a făcut-o bunica! Acum stau la soare, să se așeze!”, spune zâmbind un turist din Bihor.
Drumul către Etno Tehno Parc, acolo unde mi-am propus să ajung pentru a-i cunoaște pe bravii mici meșteșugari ce au ales să învețe, astăzi, cum să dea viață lutului și să picteze mobilier în stil săsesc, este presărat cu romantism. Asta deoarece pe una dintre băncile Muzeului i-am întâlnit pe Ioan și Tina, după cum s-au prezentat ulterior. Se țin strâns în brațe de câteva minute. I-am întrebat dacă îmi dau voie să le surprind dragostea într-o fotografie și îmi răspund afirmativ. Cei doi mărturisesc că aleg să petreacă împreună câteva ore pe săptămână plimbându-se pe aleile Muzeului.
“Venim de multe ori… E o plimbare frumoasă”, adaugă bărbatul.

Micii meșteșugari

Ajunsă în zona Ento Tehno Parc, văd că trei copii sunt ași în ale pictatului mobilierului cu motive săsești. Carol, de șase ani, Lia, de cinci ani și nouă luni, și Verona, de nouă ani, sunt micii meșteri care au ales să își petreacă jumătate de zi la atelierul Dariei Muntean, meșter popular din Sadu.
“Copiii care se alătură atelierului sunt, de obicei, foarte talentați. Pictura nu e doar pentru relaxare, o pasiune… Ei vin aici dornici să învețe și au, oarecum, și un pic de talent pe care îl dezvoltăm împreună. Sunt copii care se reîntorc la atelierele noastre. Pictăm, în general, flori săsești care se asemănă cu natura, iar culorile sunt specifice – albul înseamnă puritate, galben e lumină, roșul e pasiune”, spune Daria.
Aceasta a descoperit dragostea pentru mobilierul pictat încă de când avea șapte ani și odată cu participarea la Olimpiada organizată de Muzeul ASTRA. “An de an am participat la competiție, am devenit olimpică și am rămas pe partea aceasta cu pictura săsească. Acum m-am înscris la o facultate de restaurare și vreau să continui pe acest drum”, adaugă meșterul popular.
Copiii vin însoțiți, la ateliere, de părinți. Lia a participat, duminică, alături de mama sa. “Îi place să picteze. I-am cumpărat încă de când era micuță carioci, multe creioane colorate. Face multe desene, are multă inspirație. În curând, deschidem o expoziție, că s-au adunat multe creații”, spune, zâmbind, mama Liei.

Recuzită pentru gospodării

Mă întorc din Etno Tehno Parc și fac stânga. Mai sus, în una din gospodării, este un alt atelier ce are drept scop, de asemenea, punerea în valoare a meșteșugului mobilierului pictat, o artă moștenită și transmisă după vechea tradiție transilvăneană multiculturală.
Aici, muzeograful Valentin Delcă și Benonia Centea, meșter sibian, dau viață mobilierului pictându-l. Împreună, au “colorat”, toată ziua, bănci, scaune cu sau fără spătar și multe alte obiecte de mobilier interior. “Toate aceste obiecte vor rămâne în colecția Muzeului ASTRA, mobilând casele săsești. Noi încercăm să salvăm meșteșugul și să promovăm persoanele care îl practică, oferind și exemple de bune practici, modele ce se pot multiplica. ASTRA rămâne o sursă de inspirație în ceea ce privește mobilierul pictat tradițional”, spune Valentin Delcă.
Benonia Centea este o prezență constantă în Muzeul ASTRA. Aceasta a mai fost invitată în cadrul multor ateliere desfășurate de instituția culturală și mărturisește că, pentru ea, această artă este un mod de viață. “Când trasez liniile nici nu respir. La ce mă gândesc? Ce întrebare frumoasă mi-ați pus… La orice e frumos! Dacă te gândești la ceva urât, nu ai spor… Eu, când pictez, am lumea mea. Nu îmi trebuie nici mâncare, nici băutură, nimic… Îmi place de mică această meserie. Bunica m-a pus, în copilărie, de trei ori să îi vopsesc armăroaia. Îmi tot zicea: <Hai, mai dă o dată!>. Secretul e să îți placă! Indiferent ce faci în viața asta, dacă e cu drag, îți iese!”, spune Benonia Centea.
Cei doi au avut, astăzi, numeroși vizitatori de toate vârstele. Ion și Liliana se numără printre cei din jurul orei 16. Sunt din județul Bistrița-Năsăud și spun că e prima dată când vizitează Muzeul ASTRA. “Eu am copilărit la sat. Aici am găsit, de fapt, satul copilăriei mele. Trebuie să îl așteptăm pe fratele meu la Aeroport și am zis să trecem prin Muzeu. Dacă știam că e așa frumos, nu întârziam atât de mult cu vizita!”, spune Ion. Cei doi soți s-au fotografiat atât cu mobilierul pictat, cât și cu carul expus în Muzeu. “Aveam la bunici car cu bivoli. Mergeam în pădure cu el, să culegem lemne. Tare fain a fost!”, își amintește bărbatul.

Tainele împletitului nuielelor, deslușite de meșteri din Cârțișoara

Proiectul “Târgul Sibian-experiențe autentice” a adus, zilele acestea, în atenția vizitatorilor și meșteșugul împletitului nuielelor. Sâmbătă, preț de opt ore, cei care au venit în Muzeu au putut să învețe această artă alături de trei meșteri populari din Cârțișoara.
“Prin atelierul de împletit nuiele, Muzeul ASTRA a vrut să demonstreze că Sibiul s-a dezvoltat în timp ca un centru de schimburi culturale și economice multietnic, propice dezvoltării meșteșugurilor, comerțului și păstrării identității culturale. Arta împletitului de nuiele este una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Crengile de răchită, alunul, trestia și papura se folosesc și în prezent pentru obținerea obiectelor gospodărești (coșuri pentru fructe, coșuri de piață, scaune, măsuțe și garduri împletite). În cadrul atelierului, vizitatorii Muzeului au putut observa etapele de obținere a obiectelor împletite, au putut întreba meșterii despre tainele meșteșugului împletirii de nuiele și au putut achiziționa rodul muncii lor”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.

Evenimentele fac parte din programul “Târgul de țară”, fiind cheltuieli neeligibile ale proiectului “Târgul Sibian – experiențe autentice”, finanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2021.
Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close