DIN JUDEȚ

3 Iunie, Ziua Internațională de Fetească Regală, proclamată la Mediaș

În prezența autorităților, specialiștilor viticultori și oenologi, invitaților și tuturor celor prezenți ca martori, precum și a unui curcubeu ivit deasupra evenimentului, sâmbătă, a fost proclamată la Mediaș – Vechea Metropolă de vin a Transilvaniei – “Ziua Internațională de Fetească Regală” – soi românesc nobil de viță- de-vie.

Data de 3 iunie a fiecărui an va fi sărbătorită de acum înainte în lume ca Ziua Internațională de Fetească Regală, la initiațiva și în conceptul lui Octavian Isailă, “arhitectul” reconstrucției istoriei viticole a municipiului Mediaș și moderator al proclamației. Acțiunea a fost sprijinită de crame, sponsori, parteneri și parteneri media prea numeroși pentru a putea fi menționați în integralitate. Ideea zilei aniversare a apărut în urma unei discuții între  Octavian Isailă și Tiberiu Onuțu, pasionat de vin.

Feteasca Regală este un soi nobil românesc, originar din zona Daneș, denumit de Michael Ambrosi și multiplicat de Friedrich Caspari, pionieri ai replantării Europei din municipiul Mediaș – Vechea Metropola de vin a Transilvaniei, situat în mijlocul zonei denumite din vechime Țara Vinului.

Printre cei prezenți la eveniment, care au rostit textul proclamației în cinci limbi și au proclamat de trei ori, așa cum este tradiția, s-au numarat: Karl McFaul – suedez – membru expert al Comisiei Europene, prof. univ. dr. Ambrosi Gerhard Michael – descendent Ambrosi, Ileana Kripp – descendentă a familiei princiare Stirbey, Sergiu Nedelea – somelier Ambasador al Vinului European, Miroslav Iabloncsik – Consul Onorific al Slovaciei în România, Virgil Mănescu – Trainer protocol diplomatie și somelier, Eugen Iordănescu – director al C.C.I.A. Sibiu, Norman Frankel – reprezentant C.C.I.A. Romano-Britanică, Dorin Popa – președinte Asociația Millesime Oradea, Andrei Orbeșteanu –  președinte Organizația Somelierilor din România, Alfred Gökeler – Presedinte Asociatia Locului Natal, Gerhard Servatius – proclamator în limba latină, Diana Pavelescu – somelier și degustător internațional de vinuri.

În cadrul ceremoniei proclamației a fost sabrată de către Sergiu Nedelea o sticlă de spumant din Fetească Regală de 20 de ani vechime provenit de la SCDVV Blaj, unitate înființată pe 70 de hectare naționalizate de la familia Ambrosi.

Proclamația a avut loc în cadrul evenimentului Weinfest Mediaș 2021, organizat de Asociația Culturală “Pusteblume” Mediaș – președinte Edith Tulai-Depner, Asociația Locului Natal – președinte Alfred Gökeler, FDGR Mediaș – președinte Ladislau Ciocan și Asociația “Ardealul” Mediaș – președinte Octavian Isailă.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close