EDUCATIE

Cabinetul de Matematică al CNOG Sibiu, botezat “Laura Constantinescu”: “Un model, un om minunat!””

Un om cald, cu o inimă mare, un adevărat artist la catedră și un profesor de excepție – astfel a fost caracterizată, pe scurt, celebra matematiciană Laura Constantinescu care, încă de anul trecut, a devenit înger. Vineri, Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu a inaugurat un cabinet de matematică ce îi poartă numele profesorului care a fost, zeci de ani, în slujba elevilor, conturând generații ce își amintesc, astăzi, cu drag de dascălul lor.

Evenimentul a avut loc în prezența profesorilor de matematică, a prietenilor Laurei Constantinescu, a reprezentanților CNOG, precum și a prof. Gheorghe Bîrză, inspector școlar general adjunct al IȘJ Sibiu.
Proiectul ce este un omagiu adus celebrei matematiciene se numește “Cu gândul la dascălul meu – In memoriam Profesor Laura Constantinescu” marchează și 135 de ani de la înființarea Colegiului Național “Octavian Goga” din Sibiu și 140 de ani de la nașterea patronului spiritual Octavian Goga.
Catedra de Matematică a CNOG a amenajat, cu acest prilej, un cabinet ce poartă numele profesorului Laura Constantinescu și care adăpostește lucrări științifico-metodice ale dascălului, în el găsindu-se schițe ale acestuia, premii obținute de-a lungul vieții, fotografii și volume tipărite.

“În societatea noastră, atât elevii, cât și profesorii debutanți, au nevoie de modele. Viața și activitatea doamnei profesor Laura Constantinescu constituie o inspirație pentru cei care sunt în plină dezvoltare. Proiectul își propune să promoveze imaginea școlii și se adresează beneficiarilor direcți, elevi și profesori din orașul nostru. Sperăm ca acest exemplu să fie urmat și de alte colegii, școli, astfel încât să cinstim cu toții memoria dascălilor noștri”, a spus prof. Ileana Oțoiu, în deschiderea evenimentului de vineri.

Cabinetul de Matematică care îi poartă, de vineri, numele prof. Laura Constantinescu, este datorat unei munci de echipă. Echipa de proiect este alcătuită din Alexandra Tischer, directorul Colegiului Național “Octavian Goga” din Sibiu, Ileana Oțoiu, Niculina Crăciunaș, Mihaela Chioar și Doriana Dorca. De asemenea, prof. Brândușa Bălă, fost director al CNOG, s-a implicat în crearea acestui cabinet, obținând acordul familiei dascălului Laura Constantinescu. Succesul proiectului se datorează și prof. Nicolae Suciu, inspector școlar pentru Matematică, și Luciei Muțiu.
“Lucrurile valoroase sunt mereu făcute de către oameni dedicați. Chioar Mihaela și Pica Vlad nu au renunțat la a fi dascăli și probabil că nu vor renunța vreodată, fiindcă “profesorul se naște, nu se face”. Colegii noștri profesori ne-au învățat ieri, la CNOG Sibiu, cum să omagiem oamenii care ne intersectează drumul și care ne dau aripi prin lecția “Laura Constantinescu”. Laura Constantinescu are o sală dedicată în incinta Colegiului Național “Octavian Goga” Sibiu pentru tot devotamentul dânsei față de elevi și studiul matematicii. A fost autor de manuale, a publicat probleme și articole în Gazeta Matematică, a format oameni extraordinari la a căror valoare năzuim să ajungem cândva. Colegii mei au format și modelat de-a lungul carierei mii de minți, așa cum au fost, la rândul lor, modelați de către doamna profesor”, a spus Adina Oancea, profesor de Matematică.

Lucia Muțiu: “O profesoară neobișnuită…”

Vizibil emoționată, prof. Lucia Muțiu a mărturisit, vineri, că Laura Constantinescu i-a fost diriginte și că a păstrat legătura cu aceasta decenii întregi, chiar și după ce a ieșit la pensie. “A fost o profesoară neobișnuită pentru noi, cu foarte multe calități. Am ținut legătura inclusiv când am ieșit la pensie”, a spus Lucia Muțiu.

“Aveam tot timpul ceva de făcut!”

Prof. Mihaela Chioar a făcut o scurtă prezentare a Laurei Constantinescu, deslușind faptul că tatăl dascălului nu a fost de acord, inițial, cu decizia ca fata sa să meargă la o facultate de matematică. “Profesorul Laura Constantinescu a crescut într-o familie de intelectuali. Tatăl dânsei, cunoscutul Pimen Constantinescu, și-a dorit foarte mult ca aceasta să urmeze o carieră filologică, cu gândul că o să continue activitatea pe care acesta a început-o. După ce a terminat liceul, deși avea reale calități pentru a fi dascăl de Limba și literatura română, a mers la facultatea de matematică. Tatăl ei s-a împăcat cu ideea de a face Matematică târziu, după ce a apărut manualul pe care l-a editat. Manualul de Geometrie pentru clasa a IX-a a fost în uz mai mult de zece ani”, a spus Mihaela Chioar.
Aceasta a amintit și despre cursurile susținute de Laura Constantinescu.
“Aveam tot timpul ceva de făcut la ora dânsei! Pentru cei care se descurcau foarte bine exista în colțul tablei, veșnic, un exercițiu de nota 10. Nimeni nu stătea în timpul orei de matemtică! Avea foarte multă răbdare, era extrem de concisă în felul în care ne prezenta lucrurile, extrem de modestă, cu o ierarhire strictă a valorilor, cu ținte extrem de înalte. Eu trebuie să recunosc că nu mi-am dorit să devin dascăl, inițial, pentru că mi-am dat seama că nu am să fiu niciodată așa. A fost pentru mine un model! A fost pentru noi un om minunat!”, a mai spus prof. Chioar.

“Un adevărat artist al predării!”

Prezent la eveniment, prof. Gheorghe Bîrză, inspector școlar general adjunct al IȘJ Sibiu, a precizat că Laura Constantinescu a adus numai cuvinte de laudă învățământului sibian. “Un dascăl de excepție! De fiecare dată când am avut ocazia să discut cu cineva care a avut-o profesor am auzit numai cuvinte de laudă, că e un adevărat artist al predării!”, a adăugat prof. Bîrză.
De asemenea, prof. Petru Vlad, fost elev al Laurei Constantinescu, a spus că mergea cu “mare plăcere la orele doamnei profesor. Un profesor desăvârșit!”.
“Un dascăl extraordinar!”, a completat și prof. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, care a mai precizat că ar fi bine ca, în viitor, să se realizeze și o culegere cu probleme de matematică, semnată de prof. Laura Constantinescu.
“Sunt dascăli pe care nu trebuie să îi dăm uitării! Profesori deosebiți care au fost moderni în predare încă din anii ’70-’80. Mă bucur că s-a înființat acest cabinet, care aduce aminte de un simbol pentru orice profesor de matematică!”, a spus și prof. Nicolae Suciu, inspector școlar pentru Matematică în cadrul IȘJ Sibiu.
Cabinetul de matematică “Laura Constantinescu” se află la primul etaj al CNOG și cuprinde, pe lângă lucrările dascălului, și scrisori și gânduri din partea foștilor săi elevi.
“Cu stimă și respect, pentru cea mai simpatică profesoară din liceu!”, se arată în unul din ele.

Proiectul “Cu gândul la dascălul meu – In memoriam Profesor Laura Constantinescu” mai cuprinde, pe lângă amenajarea cabinetului de matematică, și facilitarea unei conferințe de tip TTEDx, organizarea a trei ateliere centrare pe o pasiune comună- matematica, și a unei activități metodice a Cercului Pedagogic al profesorilor de matematică din județul Sibiu.

Parteneri ai proiectului sunt IȘJ Sibiu, SSMR – filiala Sibiu, ULBS, Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” Sibiu și Asociațiunea ASTRA.

Cei care vor să dea o mână de ajutor activităților din cadrul proiectului o pot face prin donații, în contul Asociației “Prietenii Colegiului Național Octavian Goga” – Cod fiscal 30134640, cont IBAN RO57 RZBR 0000 0600 1457 4102, deschis la Raiffeisen Bank – Agenţia Brukental, reprezentată prin prof. Nemeş Delia, în calitate de preşedinte.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close