CULTURĂPOVESTEA MEA

VIDEO| Cum au distrat “Cei trei purceluși” copiii din Marpod și Tălmăcel  

Într-o frumoasă zi de septembrie, Peppa, Piggy și Puffy și-au luat căsuțele în spinare și au plecat să distreze copiii din două sate sibiene. Marpod și Tălmăcel le-au fost gazde, preț de câte o oră, actorilor de la Katharsis Theatre ce au adus zâmbete largi pe chipurile celor mici, curioși fiind să descopere năzdrăvăniile “Celor trei purceluși“, povestea clasică ce marchează fiecare copilărie. Reprezentațiile au avut loc în cadrul proiectului cultural “Teatru la sat”, al Asociației ACT, un program finanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin CNM ASTRA Sibiu, și în parteneriat cu Primăria comunei Marpod și Primăria Orașului Tălmaciu.

 

Joi a fost zi cu soare în județ. Iar când razele calde vin cu o porție de bună dispoziție, nu putem spune decât că e o zi perfectă. “Cei trei purceluși” au făcut, joi, prima oprire pe Valea Hârtibaciului. În curtea Școlii Gimnaziale din Marpod, copiii se adunaseră cu câteva minute înainte de a începe reprezentația personajelor de poveste, ei așteptând cu nerăbdare să îi descopere și în realitate pe poznașii purceluși pe care îi știau fie de la televizor, fie din poveștile relatate seara de părinți și bunici.

“Vai, vin purcelușii!”, spune o fetiță la vreo cinci anișori, ce ocupase loc în primul rând. Și da, au apărut. Veseli și puși pe șotii, “Cei trei purceluși” s-au jucat, au alergat, și-au construit căsuțe și au fugit de lupul cel rău, “ajutați” fiind de tânăra lor audiență. “Fugiți că vine!” și “Lupul e cu bicicleta!”, erau doar câteva dintre atenționările micuților.

Cei care au dat viață purcelușilor și au legat dialoguri cu copiii au fost patru dintre actorii Katharsis Theatre, respectiv Alin Turcu, Andrei Drăgan, Cristian Iordan și Cătălin Haiducescu, care, la finalul reprezentației de la Marpod, i-au răsfățat pe prichindei, prin Asociația ACT Sibiu, și cu o gustare dulce.

Râsetele copiilor s-au auzit pe ulițele satului minute în șir, deși piesa se terminase. “Mi-a plăcut de Peggy! Foarte jucăuș!”, spune Valentina, elevă în clasa a patra în Marpod.

La spectacol au venit și micuții din Ilimbav, localitate ce aparține de Marpod. După reprezentație, aceștia au urcat în microbuzul școlar pentru a merge către case. “Foarte frumos a fost! Îi mai vrem la noi pe purceluși!”, spune un preșcolar, înainte de a-și ocupa locul din microbuz.

Fotografii cu purcelușii

De la Marpod, cei trei purceluși au plecat către Tălmăcel. Aici, din nou, curtea Școlii era plină, iar copiii nerăbdători să cunoască personajele de poveste.

Reprezentația interactivă a actorilor a adunat ropote de aplauze, iar la final copiii și-au dorit să se fotografieze cu purcelușii pe care i-au ajutat, de asemenea, să scape de lup. “Mie mi-a plăcut de lup! E foarte haios!”, a spus un elev care s-a fotografiat cu lupul.

Micuța Florentina, elevă în clasa zero, a mărturisit că era curioasă să îi vadă și în realitate pe cei pe care îi știa doar de la televizor.

“Da, îi știam de la televizor. Dar în fața mea nu îi văzusem niciodată! Mi-a plăcut Puffy, că era curajos!”, a spus Florentina.

Și pentru copiii din Tălmăcel, această reprezentație a fost o bucurie imensă, la finalul ei primind, de asemenea, dulciuri.

“Se vede că e altceva, e ceva nou pentru ei. Le-a plăcut foarte mult. Au fost super încântați! Nu i-am văzut niciodată atât de încântați cum au fost acum. Au ieșit din normalitatea lor. Ne dorim să mai avem astfel de spectacole și să mai vină actorii pe la noi! De asemenea, mulțumim Asociației ACT Sibiu pentru aceste momente frumoase”, a spus Iuliana Boța, director al Școlii din Tălmăcel, structură ce aparține de Liceul Tehnologic “J. Lebel” Tălmaciu.

Katharsis Theatre: “O experiență frumoasă!

Nu numai copiii s-au simțit foarte bine la evenimente. Asta pentru că și pentru actori a fost o zi inedită, după cum au povestit.

“A fost o experiență frumoasă. Noi facem astfel de evenimente des și le mulțumim copiilor pentru felul în care ne-au primit!”, a spus Alin Turcu, membru al Katharsis Theatre.

Compania teatrală este independentă și a luat naștere în timpul pandemiei.

“Meseria noastră, a tuturor celor implicați, este de actor. Nu am reușit să ne facem meseria mai bine de șapte luni. Aveam formă juridică, dar nu puteam performa. Am ales această variantă, să ne axăm pe spectacole pentru copii, pentru că e un mediu încurajator. Acum, ne bucurăm cât de mult putem de întâlnirile cu copiii și părinții acestora!”, a spus Alin Turcu, membru al Katharsis Theatre, companie alcătuită din șapte membri.

Din iunie și până în prezent, “Cei trei purceluși” ai Katharsis Theatre au susținut peste 20 de reprezentații.

“Teatru la sat” este un eveniment anual despre arta spectacolului pentru copii, al cărui scop este susţinerea şi promovarea educaţiei culturale în mediul rural. Anul acesta, proiectul se află la cea de-a șasea ediție.

 

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close