CULTURĂPOVESTEA MEA

VIDEO| Din parc, la Gala de Operă, iar apoi la Concertul de Crăciun

“O seară magică” – aceasta este expresia cu care au plecat acasă spectatorii și artiștii care au participat, seara trecută, la Gala de Operă din cadrul Sibiu Opera Festival, de la Sala Thalia. Evenimentul, programat inițial în Piața Mare, s-a mutat la Sala Thalia, din cauza vremii nefavorabile, și s-a bucurat de un public numeros, curios să descopere tinerele talente ale operei românești și să își aleagă vocea preferată pe care o va putea asculta la Concertul de Crăciun de la Sibiu, din acest an. Voturile publicului se vor adăuga celor ale Filarmonicii de Stat Sibiu și Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Emoționați, dar nerăbdători s-au arătat cei șapte soliști care, preț de trei zile, au încântat județul Sibiu, în cadrul “Take an Opera Break”. Programul i-a provocat pe tineri să susțină recitaluri în spații neconvenționale, de la Piața Mică, la sediile unor companii-partenere ale proiectului, la parcuri sau chiar în Aeroportul Internațional de la Sibiu.
Pe scena Galei de Operă, eveniment moderat de Krisztina Roman, secretar muzical al instituției organizatoare, a urcat Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Concertul a fost unul inedit, pe scenă urcând, rând pe rând, tinerii selecționați din universitățile de muzică din țară, respectiv Antonia Baltag, Ramona Barna, Cătălin Motei, Claudia Marinescu, Alexandru Costea, Adelina Cociobanu și Virineia Pîrnău.
Aceștia au încântat publicul cu arii cunoscute, fiind răsplătiți cu ropote de aplauze. În încheierea serii, cu toții au închinat un pahar de șampanie, în cinstea publicului care i-a primit cu multă căldură.
“Mi s-a părut foarte dinamic concertul. Mi-a plăcut că au fost mulți care au cântat pe scenă. Ne ținea în priză. Mi s-a părut foarte interesantă și ideea de a implica publicul în alegerea solistului care va cânta de Crăciun. A fost foarte bine organizat! M-a impresionat cel de-al doilea băiat (n. r. Alexandru). Credeam că e bariton și când l-am auzit soprană am zis că nu aud bine. M-am frecat la ochi și m-am mai uitat o dată și am zis: <Da, el e preferatul meu!>. Și ultima fată mi-a plăcut foarte mult. Au fost cu toții la înălțime!”, a spus Teodora Minea.
Despre tinerii talentați pe care i-a ascultat vineri seară a vorbit și doamna Maria.
“Extraordinar, o surpriză foarte plăcută, tineri deosebit de talentați și plini de viață. Foarte greu a fost să îi punctez… Mi-au plăcut cu toții. Pe ici, pe colo, a fost ezitare. Nu sunt specialistă, dar îmi place opera. Totul a fost și pe gustul celor care nu sunt atât de pricepuți în ale operei. A fost o seară magică!”, a spus aceasta.

Cum a fost seara pentru protagoniștii Galei de Operă

Pentru soliștii aflați la început de drum, dar pe care cu siguranță îi vom mai asculta în mari concerte, a fost o seară plină de emoție.
Unii dintre aceștia au cântat pentru prima dată alături de o orchestră.
“M-am simțit foarte bine, o experiență extraordinară. Pentru mine a fost prima dată când am cântat cu o orchestră pe scenă. Am primit toată energia bună a publicului!”, a mărturisit, după concert, Antonia Baltag.
Și pentru Ramona Barna a fost o seară magică.
“A fost o seară extraordinară și prima dată când am cântat împreună cu Orchestra. M-am simțit deosebit. Feedback-ul publicului a fost impresionant și mi-a dat încredere că se poate și în aceste vremuri de pandemie să ne luăm din energia lui”, a spus studenta din Cluj.
Claudia Marinescu s-a aflat, de asemenea, la prima experiență cu o orchestră.
“O experiență minunată și sunt foarte recunoscătoare Filarmonicii și, de asemenea doamnei mele profesor, Iulia Isaev, fără de care nu aș fi realizat absolut nimic. Sunt foarte norocoasă și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru această seară magică și pentru publicul care chiar ne-a primit cu brațele deschise. A fost prima experiență cu o orchestră și mi-a plăcut foarte tare!”, a povestit Claudia.
Când vine vorba despre Gala de Operă, Adelina Cociobanu spune că “E puțin spus magic!”. “Foarte multe trăiri, eram foarte emoționată și încă sunt. Încă a rămas acea adrenalină în mine și cu siguranță nu o să adorm mai devreme de ora 3 în seara aceasta. A fost minunat! Și, dacă m-ai întreba acum dacă aș mai vrea încă o dată, aș fi gata să cânt iar”, a spus Adelina.
La rândul său, Alexandru Costea a precizat că publicul sibian e extraordinar și că, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, s-a simțit ca acasă. “Un spectacol reușit și mă bucur de fiecare dată când cânt la Sibiu, la Filarmonică. Am mai cântat aici, în cadrul unui concurs!”, a spus Alexandru.

Maestrul Marcel Iureș, cu “Planetele”, în Piața Mare

Sibiu Opera Festival continuă și în acest sfârșit de săptămână. Astăzi, de la ora 15, Piața Mare va găzdui “La Fanciulla del West”, eveniment susținut de Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Sâmbătă, de la aceeași oră, centrul orașului va răsuna de teatru simfonic, Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorală a lui Cristian Lupeș, aducând “Planetele”, alături de un invitat special, respectiv maestrul Marcel Iureș.
Duminică, în ultima zi a festivalului, ora 15 va bate în inima burgului cu Teodora Enache și “Unifying Worlds” . De la ora 18, Sibiu Opera Festival se va muta la Sala Thalia, unde evenimentul va trage cortina cu “The Enescu Project” și Capriccio Quartet.
Sibiu Opera Festival împlinește, în acest an, două decenii, fiind un proiect aflat pe Agenda Culturală 2021.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, iar informații suplimentare pot fi aflate apelând numărul de telefon 0735.566.486.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu.

FOTO: Dragoș Dumitru/ Focus Sibiu 

 

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close