CULTURĂPOVESTEA MEA

Sibiu Opera Festival 2021 a tras cortina, printr-un omagiu adus lui Enescu. Nicolas Dautricourt: “Publicul foarte primitor, iar spațiul în care am cântat a fost inspirațional!”

Sibiu Opera Festival a tras, aseară, cortina peste cea de-a XX-a ediție. Timp de aproape o săptămână, între 20 – 26 septembrie, muzicieni din România și de peste hotare au dat viață Sibiului și împrejurimilor sale, transformând orașul în Capitala Mondială a Operei Românești. Sibiu Opera Festival a debutat cu trei zile în care șapte soliști și doi pianiști au cutreierat spații neconvenționale din oraș și nu numai, insuflând instituțiilor, companiilor și sibienilor ce au trecut prin centrul burgului pauze de operă. Soliștii ce au încântat publicul prin programul “Take an Opera Break” au susținut și Gala de Operă, ce a avut loc vineri, la Sala Thalia. Sâmbătă, sibienii au călătorit prin spațiu, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și maestrul Marcel Iureș, ce au adus “Planetele” lui Gustav Holst, iar duminică, în ultima zi a festivalului, s-au putut încărca de energie la un concert cu accente jazz susținut de solista Teodora Enache. Cortina s-a tras peste ediția 2021 a SOF cu un moment artistic dedicat compozitorului George Enescu, “The Enescu Project” prinzând viață datorită lui Nicolas Dautricourt, unul dintre cei mai străluciți violoniști francezi, Cvartetului Capriccio și altor nume sonore ale scenei muzicale române.

Ultima zi a săptămânii trecute a însemnat o agendă încărcată pentru Sibiu Opera Festival 2021, ce s-a încheiat aseară, la ora 18, cu “The Enescu Project”.
Pe scena Sălii Thalia s-a aflat Nicolas Dautricourt, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști francezi ai generației sale. Într-un dialog cu artiștii invitați, acesta a povestit, presărând și câteva picături de umor, despre personalitatea lui George Enescu și inspirația lucrărilor dedicate compozitorului român, de-a lungul vremii. Violoncelistul francez a ales să îi dedice lui Enescu, prin acest proiect pe care l-a adus la Sibiu, un program de aproape două ore prin care a marcat 140 de ani de la nașterea compozitorului român.
Același program fusese prezentat și cu o seară în urmă, la Festivalul Internațional “George Enescu”, fiind un proiect inițiat acum cinci ani ani, alături de cei patru muzicieni ai Cvartetului Capriccio.
“Suntem cinci francezi și trei români pe scenă, acum. Ne înțelegem datorită limbii universale pe care o vorbim, și anume cea a muzicii. Ne leagă o profundă prietenie”, a spus Nicolas Dautricourt.

Omagiu lui Enescu 

Alături de marele violonist francez s-a aflat cvartetul Capriccio”, alcătuit din violoniștii Cécile Agator și Fermin Ciriaco, ambii soliști la Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Franceze, violista Flore-Anne Brosseau și violoncelistul Samuel Etienne, membri ai Orchestrei din Paris și Ansamblului Les Dissonances. De asemenea, pe scena sibiană au evoluat, alături de aceștia, nume sonore ale scenei muzicale române: violistul Răzvan Popovici, violoncelistul Valentin Răduțiu și violonistul Valentin Șerban, marele câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional “George Enescu”.

“Amintire(a) deformată” a tânărului compozitor George Păiș: “O onoare uriașă să mi se cânte lucrarea!”

Susținut cu ajutorul Ambasadei Franței și al institutului Francez din România, concertul a avut două părți, prima cuprinzând lucrări dedicate marelui muzician, iar cea de-a doua Octetul lui Enescu.
În finalul primei părți a concertului, artiștii au cântat și lucrarea “Amintire deformată”, semnată de George Păiș, ce a fost prezent printre spectatori.
Emoționat, după interpretarea piesei sale, a urcat pe scenă și le-a mulțumit artiștilor pentru acest moment.
“E o onoare uriașă să mi se cânte lucrarea, mai ales de asemenea interpreți, de un asemenea calibru. Sursa ei de inspirație o constituie Octetul lui Enescu, care va fi auditat acum, în a doua parte a programului. Cum bine spunea și Nicolas în prezentare, Enescu constituie chiar și acum o sursă de inspirație foarte vie și proaspătă. Și cu un asemenea material de pornire, pot să spun că nu a fost greu, a fost o reală plăcere să construiesc lucrarea aceasta”, a declarat, pentru Sibiul Azi, George Păiș.
Tânărul compozitor, masterand la Universitatea Națională de Muzică București – Compoziție Clasică, spune că în acest an a debutat în Festivalul “Enescu” cu aceeași lucrare. “E un nivel foarte ridicat la care nu mă așteptam!”, a conchis George Păiș.

Spectatorii, “cu gândul la Enescu”

Cea de-a doua parte a concertului de duminică seară a pus în valoare Octetul op. 7 al lui Enescu. Preț de aproape jumătate de oră, spectatorii au putut “savura” capodopera abolută a repertoriului cameral, la finalul căreia au mulțumit prin ropote de aplauze.
“Minunat! E extraordinar că a ajuns maestrul Dautricourt și la Sibiu! E, efectiv, fascinant!”, a spus Alina, unul dintre spectatorii prezenți în Sala Thalia.
“George Enescu este o personalitate marcantă în domeniul muzicii. Domnul Dautricourt a realizat un proiect minunat și îi mulțumim că ni l-a adus și nouă, la Filamonica de Stat Sibiu. A fost o seară liniștită, pe acorduri frumoase și cu gândul la Enescu”, a spus și Maria.

Nicolae Dautricourt, despre concertul de la Sala Thalia: “A fost foarte frumos!”

În finalul concertului, artiștii au mulțumit organizatorilor Sibiu Opera Festival pentru invitație și publicului care i-a primit cu căldură.
“Dorim să mulțumim, în primul rând, organizatorilor ce au făcut posibilă această întâlnire, acest concert. De asemenea, vă mulțumim dumneavoastră, fiecăruia în parte. Vă suntem recunoscători din adâncul inimii!”, a spus Dautricourt, la finalul evenimentului.
Întrebat de Sibiul Azi cum i s-a părut publicul orașului de pe Cibin, acesta a spus că e foarte călduros și că seara petrecută în compania acestuia a fost una frumoasă.
“A fost foarte frumos! Publicul foarte primitor, iar spațiul în care am cântat a fost inspirațional! Proiectul “Enescu” înseamnă foarte mult pentru mine. Este ca un copilaș pe care îl creștem, fiind o mare realizare aceea de a putea să îl aducem și în România”, a precizat artistul francez.

Demarat în anul 2001, proiectul Sibiu Opera Festival reprezintă o manifestare muzicală de amploare, cu o participare internaţională substanţială, menită să satisfacă interesul publicului din România și din străinătate pentru muzica de operă. Încă de la prima ediție, festivalul organizat de Filarmonica de Stat Sibiu îşi propune să promoveze oraşul ca un centru muzical naţional şi european de cultivare a artei lirice.

Evenimentul a fost realizat de Filarmonica de Stat Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, proiectul aflându-se pe Agenda Culturală 2021.

FOTO: Dragoș DUMITRU

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close