CULTURĂ

Concertul Filarmonicii de Stat Sibiu din cadrul Festivalului “Enescu”, în topul celor mai populare. Cristian Lupeș: “Sperăm cu toții că doamna Jeni ne va face un lighean de gogoși ca premiu”

Se pare că, oriunde merge, Filarmonica de Stat Sibiu face “ravagii”. Recent, Festivalul Internațional “George Enescu” a făcut publică lista cu cele mai populare concerte din acest an, iar printre ele se numără și cel al Orchestrei Filarmonicii sibiene de la Sala Radio. Totodată, printre cele mai de succes concerte de la Ateneul Român a fost desemnat cel al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, dirijată de Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Festivalul Internațional “George Enescu”, care a împlinit un sfert de secol anul acesta, între 28 august – 26 septembrie, a avut în agendă 78 de concerte, aproximativ 3.500 de artiști români și străini, 32 de orchestre din 14 țări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume, și peste 100 de soliști și dirijori faimoși la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară.
Potrivit organizatorilor, aproximativ 75.000 de spectatori din România și mai multe țări ale lumii au urmărit concertele organizate la București, în cele patru săli principale ale Festivalului, și transmise online, la care se adaugă și publicul care a participat la evenimentele desfășurate în seriile „București Creativ” și „Festivalul Enescu în țară”. “În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio și Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condițiile în care gradul de ocupare a fost restricționat, iar biletele și abonamentele au fost puse în vânzare cu mult mai târziu decât calendarul obișnuit, din cauza pandemiei”, arată organizatorii.
Aceștia spun că primele cinci concerte cele mai populare de la Sala Radio au fost cele susținute de: Orchestra Simfonică București (19 septembrie); Orchestra de Camerã Dogma (25.09); Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu (18 septembrie); Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași (12 septembrie); Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara (11 septembrie).
Sibiul s-a aflat pe podium și în rândul concertelor de la Ateneu, prin Orchestra Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Alături de Orchestra germană, printre cele mai populare concerte de la Ateneul Român s-au aflat: Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Münchener Bach-Orchester und Chor; Recital Maxim Vengerov (vioară) și Polina Osetinskaya (pian); Recital Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro.

Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu: “Trăim ca într-un basm!”

Filarmonica de Stat Sibiu a participat pentru prima dată în cadrul Festivalului “Enescu” acum doi ani.

“Trăim ca într-un basm. Acum două ediții, Filarmonica de Stat Sibiu participa pentru prima dată în București la un concert în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”. Acum creștem precum Făt Frumos, iar echipa Filarmonicii de Stat Sibiu, prin muzicieni, capacitate de organizare gigantică cu o echipă minusculă, prin programe, consecvență si perseverență, a “spart” tiparele și a ajuns în top 3 al orchestrelor prezente la Sala Radio în ediția jubileu a Festivalului “Enescu”. Ne bucurăm să îi facem pe sibieni mândri de noi. Mulțumesc și felicit pe Directorul Economic Doamna Mariana Preda, colegele mele Cristina Uruc și Krisztina Roman, Directorul Tehnic domnul Remus Rus, dar și pe doamna Jeni, care sperăm cu toții că ne va face un lighean de gogoși ca premiu”, a spus, pentru Sibul Azi, Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

 

Roza Zah
Roza Zah

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close