Cea mai vârstnică sibiancă, lelea Ioana, vrea să își plătească „datoriile”

Sute de gurăni cărora zâmbetul le e șters, deseori, de greutățile vieții l-au primit mai devreme pe Moș Crăciun în casele lor. În această perioadă, autoritățile locale, respectiv Primăria și Consiliul Local al comunei Gura Râului, au scos din desaga Moșului alimente de strictă necesitate, dulciuri și fructe și le-au dus unui număr de aproape 400 de oameni, vârstnici și nu numai care vor avea, astfel, o bucurie în plus în preajma sărbătorilor. Prima destinație a Moșului adus de autoritățile locale a fost la Ioana Răchită sau, cum i se spune în sat, lelea Ioana, cea mai vârstnică sibiancă din județ. De fiecare dată când primește daruri, femeia vrea să le plătească pentru a nu rămâne datoare. „Am o datorie la dumneavoastră!”, a spus lelea Ioana și în acest an, când a primit vizita primarului Gheorghe Călin și a viceprimarului Dumitru Loloiu, care i-au adus darurile Moșului.

La aproape 102 ani, lelea Ioana mărturisește că îl așteaptă pe Moș Crăciun cu desaga plină de sănătate. Stătea în pat când autoritățile locale, respectiv primarul Gheorghe Călin și viceprimarul Dumitru Loloiu, au ajuns la Ioana Răchită cu darurile de sărbători, așa cum este tradiția în Gura Râului.
„Ce să fac, stau. Neputință…”, îi răspunde lelea Ioana primarului care a întrebat-o cum se simte și ce mai face.
Fericită că Moșul a venit mai devreme la ea, femeia spune că cele mai importante lucruri pe care își dorește să i le aducă sunt sănătatea, aerul, lumina și apa. „Am o datorie la dumneavoastră! Bunătatea Domnului nu se sfârșește!”, îi spune lelea Ioana primarului Gheorghe Călin. Acest moment a adus aminte de evenimentul festiv de la Primăria Gura Râului, ce a avut loc la împlinirea unui secol de viață a Ioanei Răchită. Atunci, lelea Ioana a primit un tort și un buchet de flori din partea autorităților locale. Nici nu coborâse bine din mașină, că Ioana Răchită a întrebat, emoționată și cu lacrimi în ochi: „Cât trebuie să vă plătesc?”.

Decanul de vârstă al sibienilor

Ioana Răchită a dus o viață grea, cu neajunsuri și restricții, fiind astăzi decanul de vârstă al sibienilor. În primăvara acestui an, își amintea cu drag și dând dovadă de o luciditate de invidiat, despre întâmplări petrecute în urmă cu mai bine de opt decenii, printre care și de o horă jucată alături de Regele Carol al II-lea al României. Pe vremea când era slujnică la o familie din Blaj, a participat la un eveniment pe Câmpia Libertății, unde l-a văzut pe Rege. “A fost o frumusețe pe care nu o să o uit niciodată! Era îmbrăcat frumos, se cânta frumos. Nu am vorbit cu el, dar l-am văzut foarte bine. Am jucat toți cei prezenți hora”, își amintea lelea Ioana în primăvara acestui an, de Ziua Internațională a Femeii.
Ioana Răchită s-a născut în Gura Râului, fiind o iubitoare a portului tradițional românesc. În ziua în care a împlinit 100 de ani, lelea Ioana a purtat o ie confecționată de ea.
S-a căsătorit la nici 18 ani, provenind dintr-o familie numeroasă, cu opt frați. Dintre toți, numai ea mai trăiește și este îngrijită de nepoata ei, Maria.
Nepoata povestește cu drag despre mătușa ei și spune că fiecare dimineață a Ioanei Răchită începe cu o cafea chiar și astăzi, la aproape 102 ani pe care îi numără.
„În fiecare dimineață îi dădeam o cafeluță cu lapte. Zilele trecute, i-am dat altă cafea, mai puțin concentrată. A zis că asta nu e de care știe ea, nu e bună!”, povestește, zâmbind, nepoata lelei Ioana.

 

“Am considerat mereu că avem o datorie morală față de părinții și bunicii noștri care ne-au crescut, ne-au educat, ne-au învățat să trăim în credință, în respect pentru tradiție și valorile umane. Pornind de la acest sentiment, în fiecare an le oferim vârstnicilor din comună câte un dar ce nu trebuie tradus neapărat printr-un ajutor, ci printr-un gest de prețuire. Nu valoarea pachetului și produsele pe care le conține sunt importante, ci bucuria pe care acest gest o aduce în sufletul unor oameni cărora întreaga comunitate le este recunoscătoare. Și în acest an, prima persoană vizitată a fost lelea Ioana, decanul de vârstă al comunei și al județului Sibiu, o femeie care la aproape 102 ani dă dovadă de o înțelepciune de care ar trebui să ne molipsim cu toții, și vă spun, cu toată sinceritatea, că întâlnirea cu vârstnicii este mereu un prilej de bucurie pentru mine și de reflectare la lucrurile care contează cu adevărat în viață”, a spus Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.