Sărbătorile de Crăciun de altădată, surprinse într-o expoziție la Biblioteca ASTRA

Pasionații de folclor, datini și obiceiuri, muzică tradițională și religioasă au prilejul de a admira la Biblioteca ASTRA o expoziție de documente care surprind frumusețea tradițiilor românești și a sărbătorilor de Crăciun.

„Sărbătorile de iarnă în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu”, expoziția ce cuprinde documente publicate în perioada interbelică și postbelică, se deschide luni, 20 decembrie și aduce la lumină o serie de lucrări monografice și culegeri de folclor care surprind frumusețea tradițiilor românești și a sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, din spațiul cultural românesc, în special transilvănean.

Între valoroasele documente expuse, publicate în perioada interbelică și postbelică, se află „Colinde și obiceiuri de Crăciun” (1997) de Traian Herseni, „Folcloristica sibiană” (1999) de Ilie Moise, „Folclor din Transilvania” (1980-1990), „Cojocul din Zona Sibiului. Măiestrie. Stil. Noblețe” (2013) de Elena Găvan, „Tezaur folcloric din Mărginimea Sibiului” (2003) de Amalia Pavelescu, „Cântece din Ardeal culese și armonizate de Ilarion Cocișiu (1940, 1941); „Carte de stea și colinde” (1935) de N. I. Dumitrașcu; „Carte cu colinde, cântece de stea, plugușoare, vicleime, sorcove etc.” de Ilie I. Mirea, „12 colinde populare culese și armonizate de G. Cucu, „Obiceiuri de iarnă. Folclor muzical din repertoriul copiilor” (1981), „Cântecele munților. Folclor muzical din Mărginimea Sibiului” (1973), „Colinde românești” (1990) etc.

”Pasionații de folclor, datini și obiceiuri, muzică tradițională și religioasă au prilejul de a admira aceste documente în expoziție. În egală măsură, materialele propuse, dar și altele similare, sunt disponibile pentru consultare la sală sau pot fi împrumutate acasă. Proiectul expozițional este elaborat cu dăruire și atenție pentru publicul iubitor de tradiții și frumos, de către bibliotecarii astriști ai compartimentelor Carte pentru Adulți, Arte și Fondul Special”, au transmis organizatorii expoziției.

Expoziția poate fi vizitată până la sfărșitul anului, în Foaierul Bibliotecii (sediul nou, Str. George Barițiu, Nr. 7, parter), de luni până vineri, în timpul programului de funcționare al acesteia, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.