INTERVIU| Cine este Sebastian Suciu, deputatul AUR de Sibiu: „Totul a început când mi-am dat seama că, totuși, mai există șansa să se poată schimba ceva în Romania!”

 164 total views,  4 views today

Puțini știu că Sibiul e reprezentat în Parlamentul României, pe lângă aleșii PNL, PSD, USR, și de un deputat din partea AUR. Sebastian Suciu este, de profesie, medic stomatolog și reprezintă Sibiul în Legislativul românesc, de la sfârșitul anului trecut. Spune că nu a avut apariții publice, deoarece crede că un parlamentar care își ia în serios misiunea trebuie mai întâi să se familiarizeze cu acest statut și să aibă ca prioritate interesele celor ce i-au acordat votul de încredere. În primul interviu acordat presei locale, deputatul AUR de Sibiu vorbește despre omul Sebastian Suciu, despre politicianul Sebastian Suciu, dar și despre cum vede scena politică din prezent. Unii s-au grăbit să catalogheze AUR un partid extremist, dar nu e deloc așa! Eu unul și colegii mei ținem la valorile europene, dar în egală măsură vrem să promovăm și să păstrăm și valorile naționale. Acestea din urmă pot exista în deplină armonie cu valorile europene. Suntem un partid axat pe dreptate, iar dacă uneori colegii spun lucrurile mai tăios nu înseamnă că promovează un stil agresiv de a face politică„, spune Sebastian Suciu.

Reporter: Publicul sibian este interesat să vă cunoască mai bine. Așadar, cine este Sebastian Suciu?

Sebastian Suciu: Sunt Suciu Sebastian-Ilie, am 35 de ani, sunt medic si deputat AUR în Parlamentul României, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlament, președinte al Grupului Parlamentar de prietenie cu Republica Algeriană Democratică și Populară și membru în Delegația Parlamentului României la Inițiativa Central-Europeană.

Rep: Ce pasiuni aveți, în afară de profesie și politică?

S. S: În general, mă pasionează sfera umană și tot ce este legat de aceasta, începând de la simpla relaționare cu oamenii și terminând cu lumea interioară și nevăzută a sufletului uman, pescuitul și vânătoarea, cele din urmă fiind liantul spre liniștea naturii.

Rep: Care este scriitorul preferat și ce muzică vă place să ascultați?

S.S: Ei bine, în ultima perioadă l-am redescoperit pe Eminescu ca jurnalist, publicist și om politic. Eminescu mi se pare atât de actual chiar și după mai bine de 100 de ani de la trecerea sa în neființă.

În ceea ce privește muzica, nu am un gen anume preferat, ci mai degrabă îmi place muzica frumoasă. Îmi place muzica populară, îmi place și muzica ușoară, atât contemporană, cât și retro, din anii ‘80. De asemenea, îmi plac piesele clasice rock.

Rep: Să spunem că ați putea intra în pielea unei personalități istorice. Care ar fi aceea?

S.S.: (n.r. zâmbește) Trick question, poate urma o întrebare secundară de tipul: Dar ce ați face diferit față de X-ulescu, dacă tot ați vrea să fiți în pielea lui.

Așadar, eu sunt de părere că trebuie respectați și cinstiti toți românii ce au contribuit la formarea identității nationale a acestui popor, contribuții uneori plătite cu vieți omenești. Merită cinstiți și cei ce au fost adoptați, ca să zic așa, precum Carol Davila ce a pus bazele Medicinei la noi sau Victor Babeș, cu contribuțiile sale în microbiologie. Iar ca om politic și suveran îl admir foarte mult pe Ștefan cel Mare și Sfânt, care, în împrejurări imposibile, reușea să răstoarne situația în folosul acestui popor. Îmi este greu să nu-l pomenesc aici pe Mihai Viteazul, ca model de vitejie și sacrificiu în numele românismului. Cuza, Andrei Șaguna, lista este lungă, îmi este greu să-mi imaginez cum e să fii în pielea lor. Mai degrabă mi-aș dori să pot avea curajul și entuziasmul lui Mihai Viteazul, iscusința și înțelepciunea lui Ștefan cel Mare.

Rep: Sunteți sibian. Să vorbim puțin și despre orașul natal. Care este, de exemplu, strada din Sibiu care vă place cel mai mult?

S.S.: Bulevardul Victoriei, pentru că aici este Parcul Sub Arini. Nu este prea aglomerat de transportul urban și pietonal. Arhitectura clădirilor este una foarte bine balansată, care îmbină armonios modernul și istoricul.

Rep: De la medic la politician. Descrieți-ne foarte scurt ziua în care ați decis să intrați în politică.

S.S.: Totul a început când mi-am dat seama că, totuși, mai există șansa să se poată schimba ceva în Romania. Extrem de greu, dar nu imposibil! Trebuie schimbate mentalități! Trebuie să existe dialog, trebuie să existe bunăvoință! Trebuie implementată asumarea responsabilităților și consecințele acestora! Trebuie creată o stare de normalitate! Trebuie eradicat sistemul impunerii! Nimeni nu are autoritatea de a încălca drepturile cuiva prin prisma faptului că ocupă o funcție sau un statut! În al 12-lea ceas, a rămas un singur lucru de materializat si implementat: DREPTATE PENTRU ROMÂNIA!

Aceste cuvinte și mentalități mi-au dat onoarea și încrederea de a fi ales pentru a deschide pe prima poziție lista Camerei Deputaților pentru Parlamentul României a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor!

Rep.: Să înțelegem că ați renunțat, pentru moment, la profesia de medic stomatolog, în favoarea politicii? Regretați?

S.S.: Nu am renuntat la profesia de medic și nu o să o fac vreodată. Continui să-mi desfășor activitatea ori de câte ori sunt la Sibiu, în cadrul Spitalului Județean Sibiu.

Rep: Există în politica românească post-decembristă un personaj pe care îl considerați un model demn de urmat?

S.S.: Nu. Și probabil ar urma întrebarea: de ce? Deoarece ne aflăm unde ne aflăm. Calitatea vieții s-a degradat într-atât încât nedreptatea face parte din cotidianul normal al omului de rând. Nedreptatea a pătruns în toate sferele și nivelele vietii din România. A devenit normal să dai șpagă, o atenție pentru orice serviciu cât de mic și neînsemnat ar fi el, iar politicienii postdecembriști sunt ghidati de principiul – „esti prost dacă nu furi”. Din păcate, politica post-decembristă a fost pătrunsă si suprasaturată de individualism și egoism politic. Iar consecința acestui fenomen se resimte în prezența la vot, se regăsește în interesul și încrederea generală a populației în autoritatea statului. Cel mai grav efect al politicii post-decembriste este dezbinarea socială, care este efectul direct al politicii aplicate câteodată voit, iar câteodată din ignoranță și nepăsare.

Rep: Considerați că Sibiul este un județ unde AUR își poate crește scorul electoral?

S.S.: Da, sunt convins că sibienii vor acorda mai multă încredere partidului AUR, pentru că ei, ca toți românii, de fapt, țin la tradiția, familia, religia si libertatea lor, iar partidul AUR luptă pentru aceste valori pe care celelalte organizații politice le consideră învechite, demodate și stagnante.

Eu am încredere în înțelepciunea sibienilor și sunt convins că lumea știe și vede egoismul, aroganța și opulența politicienilor de azi. AUR s-a născut din dorința de a combate acest curent de descompunere națională. Noi vrem să renaștem mândria de a fi Român. Până în prezent, am deschis 28 de filiale AUR în județul Sibiu. Oamenii sunt deschiși și au înțeles principiile după care ne ghidăm. Ne dorim să dezvoltăm activitatea la nivel județean și vom continua să deschidem noi birouri în cât mai multe localități sibiene.

Rep: Numiți trei puncte tari și trei puncte slabe ale Sibiului.

S.S.: Cultura – Sibiul este un oras al culturii, iar judetul este un judet al traditiei. Prima carte scrisă în limba română a fost scrisă la Sibiu. Sibiul a educat intelecte și somități precum Cioran, Goga, Aurel Vlaicu. De asemenea, părintele Andrei Șaguna a avut o contribuție enormă în promovarea românismului.  Apoi, poziția geografică ne permite să fim un nod logistic important, lucru care nu este exploatat la maxim aș spune si care ar trebui îmbunătățit. Cultura, tradiția și poziționarea geografică constituie avantaje care trebuie exploatate la maxim.

Când vine vorba despre puncte slabe, aș numi în primul rând discrepanța între bunăstare și saracie. Pe cât de bogate sunt anumite zone, pe atât de sărace sunt altele. Apoi, lipsa unei infrastructuri adecvate la nivel judetean. Avem mult de învățat de la cei din Brașov în acest sens, unde existența drumurilor și a unei Zone Metropolitane permit dezvoltarea comunelor, oamenii având acces la muncă, studii și dezvoltare.

Nu în ultimul rând, avem administrație rigidă. Ne place sau nu, avem cam aceiași oameni de ani de zile pe aceleași funcții. Acești oameni cimentați în pozițiile lor au devenit foarte comozi și grijulii cu propria lor funcție. În consecință, acești oameni frânează dezvoltarea orașului și a județului. Despre câte proiecte si idei nu au vorbit Primăria și Consiliul Judetean care fie au întârziat, fie au fost amânate… Durează ani de zile ca un pod peste Cibin să fie refăcut, durează mandate întregi să avem un spital județean aprobat, nici măcar construit, durează ani de zile până cineva observă că nu sunt respectate anumite reguli și norme. Să vă dau un exemplu – Cartierul Arhitectilor, un cartier care geografic e în Sibiu, iar administrativ în Cisnadie. S-a dezvoltat haotic, fără infrastructură suficienta, rezultată din indiferența autorităților și a goanei unora pentru bani rapizi și ușori.

Rep: Ce credeți că are AUR în plus față de partidele cu vechime?

S.S.: În ce constă vechimea celorlalte partide? Vechimea lor constă în experiența de a manipula, înșela, trăda, profita și migra politic. Într-adevăr, AUR nu are această experiență și nici nu ne-o dorim. Lipsa acestei experiențe este principalul nostru avantaj. AUR vine din popor, de aceea știe să asculte și să fie aproape de poporul său, iar partidele cu vechime au cam uitat cum e să fii popor și cum arată realitatea în România. Partidele cu vechime sunt atât de abstractizate de realitate, încât s-a ajuns ca prim-ministrul să nu știe cât costă o pâine, iar în Ministerul Muncii să nu se știe care este salariul minim pe economie. Noi vrem să readucem viața politică în România cu piciorele pe pământ și, bineînțeles, colegilor noștri din partide cu vechime nu le convine acest contact dur cu realitatea. Eu înțeleg că le este mai bine acolo sus în nori, în abstract, dar bine ar trebui să fie la tot românul, nu doar pentru partidele cu vechime. Acum probabil veți intelege de ce este atât de blamat, denigrat și marginalizat partidul AUR. Pentru că nimic nu doare atât de tare precum adevărul spus verde în față.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.