ECONOMIE

Românii care intră în țară și nu declară sumele mai mari de 10.000 de euro riscă să rămână fără bani

Cetățenii care intră în România și au asupra lor sume mai mari de 10.000 de euro trebuie să le declare la graniță, altfel riscă să rămână fără bani.

Potrivit unui ordin al ANAF, persoanele care vor avea asupra lor la punctele de frontieră ale României, sume de bani în numerar egale sau mai mari de 10.000 de euro vor risca amenzi cuprinse între 3.000 și 50.000 de lei, sau reține, temporar, aceste sume.

În acest scop, de anul acesta, pentru a declara numerarul însoțit și neînsoțit, de minimum 10.000 de euro, la frontierele externe ale UE, se folosesc două noi formulare de declarare, se arată într-o postare pe Bugetul.ro, citat de stiripesurse.ro

Persoanele care trec vama având asupra lor sume în numerar de minimum 10.000 de euro trebuie să declare sumele respective la biroul vamal, iar vama trebuie informată, în egală măsură, și cu privire la numerarul neînsoțit.  Cei care nu respectă această regulă, de declarare a sumei deținute, sau dacă există indicii că aceasta povine dintr-o activitate infracțională, pot rămâne fără bani, autoritățile putând reține numerarul printr-o decizie administrativă.

”Modelul deciziei de reținere temporară a numerarului, cât și modelul deciziei de prelungire a termenului de reținere temporară a numerarului sunt prevăzute de Ordinul ANAF nr. 1.958/2021. Decizia de reținere temporară a numerarului trebuie să cuprindă, potrivit ordinului ANAF, motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal. Această decizie se întocmește în două exemplare, unul dintre acestea fiindu-i fie înmânat persoanei care însoțea numerarul, fie, în cazul numerarului neînsoțit, comunicat expeditorului sau destinatarului, după caz, ori reprezentantului lor. Celălalt exemplar este păstrat de către biroul vamal, împreună cu copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoțit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reținere”, se arată pe Bugetul.ro.

Autoritățile vamale pot reține atât valută, cât și instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate ori carduri preplătite, cu mențiunea că acestea trebuie consemnate corespunzător, pe categorii. Apoi, ulterior reținerii sumelor, cei de la vamă verifică dacă împrejurările fiecărui caz în parte justifică reținerea și decid, mai departe, dacă prelungesc termenul de reținere ori dacă restituie sumele respective, se mai arată pe Bugetul.ro.

 

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close