DIN JUDEȚ

Ce spune Arhiepiscopia Sibiului despre decizia preoților din Slimnic de a renunța la coroanele de flori

Arhiepiscopia Sibiului a reacționat la postarea preotului George Cosmin Piț de la Parohia Slimnic, care le propunea enoriașilor să înlocuiască coroanele de flori de la înmormântări cu ajutor financiar pentru familiile îndoliate.

Aceștia au formulat un răspuns pe care l-au publicat pe site-ul Mitropoliei Ardealului, precizând că hotărârile și Consiliilor și Adunările parohiale au aplicabilitate locală.
“Biserica respectă şi apreciază actele de pietate ale credincioşilor faţă de cei trecuţi la cele veşnice manifestate prin coroanele de flori, simbol al iubirii faţă de cei adormiţi. Ajutoarea social-filantropică este o practică dintotdeauna a Bisericii în astfel de cazuri”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sibiului.

Ce spun preoții

Preoții parohi din comuna Slimnic propun înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate. Aceștia sunt de părere că ele nu “ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului”. În plus, dacă sunt din plastic, coroanele poluează.

“Luând în considerare că există mai multe parohii sau comunități care au decis înlocuirea coroanelor de la înmormântare cu un ajutor financiar oferit familiei îndoliate, se pune în discuție dacă este oportun ca și în comuna Slimnic să propunem cu începere din 2022, obiceiul înlocuirii coroanelor cu un mic ajutor material. În discuțiile care au avut loc s-a argumentat că există mai multe motive care să sprijine acest demers, că sunt bani arși, că nu ajută cu nimic familia îndoliată, nici sufletul decedatului, dar poate că cel mai solid argument este acela că aceste coroane după trei-patru săptămâni trebuie aprinse la groapa de gunoi, iar dacă sunt și din plastic acestea emană un fum înecăcios prin care se poluează aerul pe care îl respirăm. Eliminăm astfel si poluarea, care este un aspect foarte important. Sigur a fost emisă și părerea că această schimbare nu se poate face brusc, dar, cu perseverență, probabil că în câțiva ani această schimbare se va generaliza. Bineînțeles, pentru familie sau în onoarea răposatului poate fi dusă și o simplă floare, nu e neapărată nevoie o coroană”, scriau preoții parohi George Cosmin Piț și Emilian Mihăilescu, sâmbătă.
Potrivit acestora, “se înțelege că din partea celor mai apropiați vor fi aduse câteva coroane”.
“Se supune la vot și cu o unanimitate deplină consilierii celor două parohii sunt de acord cu această schimbare. Această modificare să se facă publică prin anunțuri în biserici, prin afișe și prin luări de poziții ale preoților la predicile de la inmormântări, în care să se arate motivele pentru care propunem această modificare a înlocuirii coroanei cu ajutorul financiarul oferit direct familiei. În acest sens s-a propus realizarea unei cutii speciale pe care să fie scris textul “Ajutor pentru familie”, cutie care să însoțească sicriul răposatului în cele două sau trei zile de priveghere creștinească. Să luăm seama și să schimbăm în bine lucruri care pot fi schimbate prin decizii înțelepte . Vă dorim spor la toate cele bune!”, au transmis reprezentanții Bisericii din Slimnic.
Astăzi, însă, preoții nu au făcut declarații publice.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close