Biblioteca ASTRA sărbătorește Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale 2022 este sărbătorită la Biblioteca ASTRA printr-o serie de evenimente prin care sunt omagiați reprezentanți ai culturii și literaturii române. În plus, publicul vizitator se poate bucura și de expoziții documentare, deschise până în 20 ianuarie.

Foaierul instituției va fi gazda acestor activități vineri, 14 ianuarie, când, începând cu ora 10, sibienii vor fi delectați cu mai multe sesiuni de lectură publică din operele literare ale unor autori români. Lecturile vor fi făcute de bibliotecarii astriști, de colaboratori sau parteneri, de tinerii de la Centrul de Cercetare ”Mai Uman” Sibiu și de copiii de la centrele de actorie, coordonați de Lucian Dragotă, care vor recita poeme din opera eminesciană și vor interpreta fragmente din piesele dramaturgului român Ion Luca Caragiale. 

La ora 11, va avea loc prezentarea volumului „Calendar Cultural Sibian 2022”, un produs al bibliotecii realizat în cadrul Compartimentului Informare Bibliografică și Documentare, de către Irina Racovițan, bibliotecar. Lucrarea cuprinde  o serie de date importante pentru anul 2022, din diverse domenii: aniversări, comemorări, evenimente istorice, sărbători, fiind un instrument de lucru deosebit de valoros, în special pentru cei care activează în sfera culturii și a educației.

Începând cu ora 12, va putea fi admirată o expoziție documentară, intitulată „Viață culturală sibiană în perioada interbelică”. Dr. Bogdan Andriescu expune materiale de popularizare – foi volante, invitații, programe de sală, afișe – care anunțau desfășurarea evenimentelor culturale la acea vreme, în orașul Sibiu. Documentele expuse promovau reprezentații teatrale, concerte simfonice, spectacole folclorice, șezători culturale și reuniuni literare. Între artiștii prezenți pe afișele spectacolelor, remarcăm mari nume ale teatrelor bucureștene: Maria Filotti, Agatha Bârsescu, Lucia Sturdza-Bulandra, Marietta Sadova, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino Sr., Ion Finteșteanu. De asemenea, vizitatorii sunt invitați să aleagă un fragment din operele literare expuse și reunite sub titlul „Autori români contemporani, apreciați de publicul sibian” și să citească, dacă doresc, cu glas tare, la microfon, în cadrul sesiunilor de lectură. Momentele de lectură din Foaier vor alterna cu cele de audiții muzicale, fondul audio fiind asigurat de înregistrări ale unor compoziții din creația muzicienilor români. 

Ora 13 este rezervată uneia dintre cele mai tinere autoare din România, Ruxandra Orga-Dumitriu, elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu. Aceasta va citi fragmente din volumul său „Povestiri din suflet de copil”, o colecție de scurte narațiuni dedicate micilor cititori. Întâlnirea va fi moderată de Ana Coca, bibliotecară la Compartimentul Carte pentru Copii și Tineret, au mai transmis reprezentanții Bibliotecii ASTRA.

Evenimentele prilejuite de Ziua Culturii Naționale 2022 vor avea loc în Foaierul Bibliotecii în sediul nou, str. George Barițiu, nr. 7, parter, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.