Pandemiile și fake news-urile, subiectele celei mai noi premiere la „Gong”

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gong” prezintă sâmbătă, 15 ianuarie, de la ora 18, premiera spectacolului ”Dovedește. O poveste virală”, despre pandemii și fake news într-o nouă montare de Eugen Jebeleanu.

„Dovedește. O poveste virală” este o poveste care tratează un subiect actual: pericolul preluării de informații din surse neoficiale și impactul pe care îl au acestea, mai ales atunci când sunt transformate și folosite în alt scop decât cel intenționat.

Povestea spectacolului arată că Célia și Théo, doi tineri adolescenți dintr-o școală din provincie, se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Sunt izolați în camerele lor din cămin, dar ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale care, combinate cu lipsa de ocupație, sunt motive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Utilizatori înfocați ai internetului, ei nasc o adevarată conspirație, ținta lor fiind profesoara Albanne acuzată ca le-ar fi transmis un virus din noul laborator de biologie din zonă. Cei doi adolescenți își justifică ipoteza cu argumente din cele mai elaborate și, în aparență, cu totul și cu totul plauzibile: oamenii de știință și marile puteri economice ale lumii ar fi pus la punct un virus răspândit intenționat în rândurile cetățenilor prin intermediul și cu complicitatea statului.

”<Dovedește. O poveste virală> ne privește. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. De aici se trage paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor”, a declarat Eugen Jebeleanu, în timpul repetițiilor de la Sibiu.

Toate biletele au fost deja epuizate.

Participarea la eveniment este permisă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore sau persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.