CULTURĂ

Muzeul ASTRA, “curentat” de factura la… curent

Creșterea facturilor la energie electrică va mări cheltuielile și pentru instituțiile de cultură. Muzeul ASTRA a înregistrat deja o creștere la factura de curent în toamna anului trecut, plătind în octombrie 32.000 de lei. În ianuarie, anul trecut, a avut o factură de 25.000 de lei.

“Eu sper să ne descurcăm bine într-un final. În luna octombrie, factura la curent a fost de 32.000 lei. Foarte mult, având în vedere că lumina are încă o anumită intensitate și nu ești obligat să folosești tot timpul becuri. În octombrie, noi nu folosim instalații exhaustare etc, foarte des. Și în ianuarie aveam marele consum. În ianuarie 2021, când am pornit toate aceste instalații, costurile pe energie electrică au fost de 25.000 lei. În octombrie, o lună în care ar fi trebuit să fie undeva la 15.000 lei, a fost de 32.000”, a spus Ciprian Ștefan, managerul Muzeului ASTRA, într-o conferință de presă.
Potrivit acestuia, și prețurile la materialele de construcție au crescut.
“Doar lemnul a crescut cu peste 43%! Și noi folosim foarte mult lemn. A crescut foarte mult și manopera… Această apăsare financiară – pe care poate o simt foarte mult cei care își făceau abonamente sau plăteau bilet de intrare – nu este o apăsare care să se datoreze nouă. Noi de trei ani de zile nu am mai schimbat tariful. E o chestie absolut normală. În orice țară civilizată din Europa se întâmplă acest lucru. Poate chiar în fiecare an, la noi se întâmplă la trei ani de zile. Acest muzeu nu este al meu, al echipei mele. Acest muzeu este al dumneavoastră, este o moștenire. Ce facem cu ea? Chiar trebuie să investim numai donații și bani în sănătate? Suntem o națiune de oameni bolnavi? Acolo nu se pune problema de ce se pompează miliarde și miliarde, campanii de donații… Ca să administreze foarte bine moștenirea lăsată, apar foarte multe discuții!”, a mai spus managerul CNM ASTRA.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close