ACTUALITATE

Facturile greșite la energie electrică vor fi refăcute

Mai multe companii din energie din întreaga țară au fost amendate pentru nereguli în emiterea facturilor către clienți, iar companiile E.ON Energie România și Electrica Furnizare au fost obligate să refacă acele facturi care nu respectă legea și care au fost trimise clienților, au anunțat Florin Spătaru, ministrul Economiei și președintele ANPC, Mihai Culeafă, citați de stiripesurse.ro.

ANPC a primit, doar în această săptămână, 450 de sesizări de la clienți care au acuzat nereguli în facturi.

„Au fost aplicate deja amenzi în valoare de 450.000 lei. Voi propune Guvernului ca săptămâna viitoare să adoptăm o măsură prin care aceste amenzi să fie majorate până la 4% din cifra de afaceri a companiilor”, a adăugat ministrul, citat de stiripesurse.ro.

”Electrica Furnizare, care are 3,3 milioane de consumatori, va recalcula până la 31 ianuarie toate facturile în conformitate cu Legea 259/2021. Consumatorii nu vor fi deconectaţi şi nu vor plăti penalităţi. Compania E.ON Energie România a primit sancțiunea complementară de refacere a facturilor care nu respectă legea”, a spus preşedintele ANPC.

Printre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC se numără: neaplicarea plafonării şi compensării preţurilor conform OUG 118/2021 începând cu 01.11.2021; tabelul privind consumul de energie electrică de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referinţă, inclusiv marja de 10%; informările privind compensarea facturilor de energie electrică şi gaze naturale transmise clienţilor nu conţin elementele din care este compus preţul la care se aplică compensarea; nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor; nerespectarea termenului de răspuns la solicitările petenţilor de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică şi gaze naturale, punând consumatorii în situaţia de a nu cunoaşte statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile; contractele emise nu conţin preţul serviciilor din preţul gazului, doar preţul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate, mai arată aceeași sursă.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close