CULTURĂ

VIDEO| Ce au în comun poezia lui Eminescu, Sibiul, acordeonul și oboiul?

Sibiul iubește cultura. La Sala Thalia, și-au dat întâlnire, sâmbătă seară, de Ziua Culturii Naționale, poezii de Mihai Eminescu, creații de George Enescu și prelucrări folclorice. În câteva cuvinte, s-a întâlnit România de ieri cu cea de astăzi. Publicul a ocupat locurile în Sala Thalia în limita a cel mult 30% din capacitate, dar ropotele de aplauze au reușit să răsune și de această dată.

15 ianuarie este numită Ziua Culturii Naționale și a marcat, în acest an, 172 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu.
În plus, ziua de 15 ianuarie a mai însemnat ceva pentru Filarmonica de Stat Sibiu.
“În egală măsură, Filarmonica de Stat Sibiu are un motiv în plus de sărbătoare, deoarece, fix acum un an de zile, instituția noastră a primit cea mai importantă distincție culturală de o filarmonică din România sau o instituție de cultură din Sibiu – Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor conferit de Klaus Iohannis. Această distincție pe care instituția noastră o poartă cu mândrie a fost conferită pentru contribuția importantă pe care Filarmonica a avut-o în anul pandemic 2020, prin cele 244 de evenimente organizate Și în 2021 ne-am străduit să fim alături de publicul nostru și de comunitatea sibiană și nu numai, organizând peste 200 de concerte simfonice, recitaluri, concerte educatie, ateliere pentru copii, epoziții și un turneu internațional cu muzică de film”, a spus Krisztina Roman, secretar muzical și moderator al evenimentului de sâmbătă seară.

“Oare cum am putea sărbători cum se cuvine această zi?”

Protagoniștii serii au fost, la Sala Thalia, Cristian Ardelean – bariton, Sorin Petrescu – pian, Laurențiu Baciu – oboi și acordeon, precum și membrii Corului Facultății de Teologie a ULBS, dirijat de pr. Dan Alexandru Streza.
“Oare cum am putea sărbători cum se cuvine această zi? Nu știu dacă există un mod anume! Noi încercă, sperăm, se pare că acestea sunt lucruri care ne definesc… Încercarea aceasta, speranța”, a spus Sorin Petrescu, în deschiderea evenimentului.
Pentru pianist, este cea de-a doua colaborare cu membrii corului dirijat de pr. Dan Streza. Împreună, au deschis seara cu imnul pentru cor și pian al lui Mihai Eminescu, dedicat lui Iosif Vulcan, marele promotor al vieții culturale din Transilvania și considerat „nașul” literar al lui Eminescu.
Din program au mai făcut parte lucrări ca: Vasile Popovici – Sara pe deal, pentru cor; Iancu Filip – De ce nu-mi vii, pentru bariton solist, cor și pian; Aurel Eliade – Revedere, pentru bariton și pian; George Enescu – Carillon nocturne, pentru pian solo; George Enescu – Morgengebet, pentru bariton și pian; Grigoraș Dinicu – Căruța poștei, pentru acordeon și pian; Vasile Popovici – Dorință, pentru bariton și pian; Tiberiu Brediceanu – Arcanul, pentru acordeon și pian; Tiberiu Brediceanu – Hora din Moldova, pentru oboi și pian; Tiberiu Brediceanu – Câtu-i muntele de-nalt, pentru bariton, oboi și pian; Tiberiu Brediceanu – Brâul din Bucovina, pentru acordeon și pian; Tiberiu Brediceanu – Dragu-mi-i, mândro, de tine – pentru bariton, oboi, pian.
“Vă mulțumim! V-am simțit un public foarte apropiat, cald! Vă așteptăm și la concertul de joi!”, a spus, în încheiere, pianistul Sorin Petrescu.

Ce au spus spectatorii

Publicul i-a răsplătit pe artiști cu ropote de aplauze. Spectatorii au spus că și-au amintit de copilărie prin poeziile lui Mihai Eminescu.
“Parcă m-am întors în timp, în băncile școlii, unde învățam poeziile lui Mihai Eminescu! Splenind!”, a spus unul dintre spectatori.
Printre cei prezenți în sala de spectacol s-a numărat și Darius. Băiatul are numai șapte ani și a venit alături de mama sa să asculte poeziile deja știute. “Fain! Mi-a plăcut tot!”, a spus băiatul, ușor timid.
“Ne-a plăcut foarte mult, a fost tare frumos și neașteptat totodată. Nu știam ce va fi, dar acum spunem că a fost super, foarte interesant. Lui Darius cred că i-a plăcut cel mai mult acordeonul!”, l-a completat mămica.
Doamna Mioara, o spectatoare fidelă a concertelor Filarmonicii de Stat Sibiu, spune că exemplul instituției din orașul de pe Cibin ar trebui multiplicat în toate filarmonicile din țară.
“O idee excepțională, la fel ca toate ideile Filarmonicii! Adică se poate: combinația aceasta de instrumente, cu poezie… Ideea e că, dacă iubești muzica, totul se poate!”, a spus doamna Mioara.
Întrebată cum vede România culturală de astăzi, a completat: “Așa cum merită o văd! E bine! E o zi care ar trebui să fie în fiecare zi. Să fie mereu ca astăzi, nu o dată în an! Ar trebui să ne mândrim, să simțim românește, să fim mândri, că asemenea creații nu pot fi create de oricine. Trebuie să ai capacitate și suflet!”,a încheiat aceasta.

Patru zile ale Culturii Naționale 

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Filarmonica de Stat Sibiu timp de patru zile, în perioada 14 – 17 ianuarie. Filarmonica de Stat Sibiu a pregătit, pentru acest interval, evenimente pentru copii, concerte camerale cu lucrări inspirate din lirica lui Mihai Eminescu, creații de George Enescu, dar și prelucrări folclorice pe gusturile generației tinere.
Programul s-a încheiat duminică cu Dacika, o reinterpretare a filonului folcloric românesc prin adaptarea sa la ritmurile şi formele de expresie modernă.

Foto: Trailovic Enea

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close