Elevii ar putea să își ia înapoi vacanța intersemestrială

 10 total views,  4 views today

Începând de anul viitor, Ministerul Educației ia în calcul reintroducerea vacanței pentru elevi, cea din luna februarie. Anul acesta, din cauza vacanței prelungite din luna octombrie, impusă de situația epidemiologică, elevii nu au mai avut vacanța intersemestrială din luna februarie.

În urma petiției online lansate de Asociația Transportatorilor pe Cablu, care cere reintroducerea vacanței din luna februarie, Ministerul ia în calcul această propunere, începând din 2023.

”Analizăm această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Educație Privată.

”Solicităm acordarea vacanței de iarnă de două săptămâni în luna februarie începând cu anul școlar 2022-2023 deoarece:  o minte sănătoasă nu se poate dezvolta decât într-un corp sănătos; activitățile în aer liber iarna ajută la creșterea imunității copiilor; toate țările cu munți din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elveția, Franța, Cehia samd ) au vacanțe de iarnă, în februarie de 2 săptămâni. În Germania de pildă autoritățile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanța pentru sport; sistemul educațional din România a fost implementat în ultimii 32 de ani în așa fel încât copiii să beneficieze de o vacanță de iarnă. Excepție de la această regulă o fac doar 2 ani școlari 2019-2020, respectiv 2021-2022; România devine singura țară din blocul comunitar cu relief montan care NU va avea vacanța de iarnă; implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce această vacanță întregii industrii turistice montane, cât și beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală. Consecințele lipsei vacanței copiilor din februarie sunt: aglomerații pe drumurile care duc în stațiuniile montane; cozi la intalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână; prețuri mari la transportul  pe cablu la sfârșit de săptămână; prețuri mari la cazări; temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan; dispariția unei profesii (monitorii de schi ), care nu vor putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile / an). În acest sens, Asociația Transportatorilor pe Cablu din România solicită introducerea unei vacanțe de iarnă în luna februarie de 2 săptămâni cu scopul de a crește o generație de copii sănătoși, de a dezvolta turismul montan în România și de a evita creșterea artificială a prețurilor în zonele montane care susțin sporturile de iarnă  și mișcarea în aer liber”, sunt argumentele Asociației.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.