Ștevia și dragaveiul, vedete în Muzeul ASTRA

 32 total views,  4 views today

Astăzi, în Muzeul din Dumbrava Sibiului a fost mare forfotă. Pe lângă atelierele meșteșugărești de coasere păretare de bucătărie, de confecționare de piese vestimentare și de port popular ucrainean și lipovenesc, ori meniul format din ciorbă acră cu măcriș și mazăre de pui, vizitatorii au putut afla și povestea plantelor ce înfrumusețează Muzeul în Aer Liber. Vedetele zilei de duminică au fost ștevia și dragaveiul, două plante ce dau gust inedit mâncărurilor, dar ajută și organismul, având scop medicinal.

Silvia Gavrilă, muzeograf al CNM ASTRA, a fost cea care le-a destăinuit vizitatorilor povestea plantelor, în cadrul proiectului „Beneficiile Naturii”.
„<Beneficiile Naturii> este un proiect cultural care a început în 2021 și obiectivul acestui program a fost valorificarea florei spontane din Dumbrava Sibiului. Ne-am dorit să îi învățăm pe vizitatorii noștri mai multe lucruri despre plante. În prezent, avem mai multe ateliere. Am avut ateliere de vopsire naturală a fibrelor textile cu plante, ateliere de identificare a plantelor în natură, chiar și activități gastronomice prin care oamenii au putut degusta o serie de rețete tradiționale ce au avut la bază aceste plante ce se regăsesc în Dumbrava Sibiului. Într-adevăr, a fost un proiect care a atras mulți vizitatori. În 2022, continuă!”, a spus, pentru Sibiul Azi, Silvia Gavrilă.
Cele două plante de primăvară au fost vedetele zilei, la „Beneficiile Naturii”. „Astăzi, plantele despre care am vorbit cel mai mult sunt ștevia și dragaveiul, sunt două plante adesea confundate, pentru că fac parte din aceeași familie. Am dorit să arătăm vizitatorilor diferența dintre ele, care sunt beneficiile lor și să vorbim, de asemenea, despre plantele din flora spontană care sunt consumate ca aliment”, a mai spus Silvia Gavrilă.
Potrivit muzeografului, ștevia este o plantă care a fost consumată încă de acum 6.000 de ani, iar dragaveiul se consumă în special în Oltenia. „În ceea ce privește ștevia, este o plantă care detoxifică organismul, iar dragaveiul este folosit pentru fortificarea ficatului și a splinei. Deci au scopuri medicinale foarte importante, iar pe lângă aceste două plante am vorbit și despre urzică și măcriș, lobodă, untișor și usturoiță”, a mai explicat Silvia Gavrilă.
De altfel, măcrișul a fost unul dintre ingredientele principale ale meniului de duminică de la Târgul de Țară. Gospodinele au răsfățat vizitatorii Muzeului cu ciorbă acră de măcriș.

La Maraton, pentru „Beneficiile Naturii”

Proiectul „Beneficiile Naturii în Muzeul ASTRA” a fost înscris, în acest an, și la Maratonul Internațional Sibiu. Proiectul își propune valorificarea infrastructurii existente în Muzeul în Aer Liber, de tip outdoor classroom și alei senzoriale, pentru desfășurarea de activități recreative și educative axate pe un mod de viață sănătos, cunoașterea și protejarea naturii.
La start se vor afla, din partea CNM ASTRA, Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului, Ovidiu Baron, director general adjunct, și muzeografii Silvia Gavrilă, Ancuța Ilie și Mihai Bănuț. “Efectele perioadei pandemice au încurajat dezvoltarea unei alternative la activitățile care se organizau în spații închise. Inițiatorii doresc să valorifice spațiile amenajate în Muzeul în Aer Liber prin crearea unor activități destinate mai multor grupe de vârstă și pe subiecte care presupun: valorificarea patrimoniului, a cadrului natural și a unui stil de viață sănătos. Atât persoanele tinere, cât și adulții trebuie să dispună de activități la care pot participa gratuit și care pot contribui la îmbunătățirea stării fizice și emoționale, în contextul actual. Atât pandemia de Covid 19, cât și conflictul armat din statul vecin, Ucraina, au creat efecte negative asupra întregii societăți românești. Prin această inițiativă ne propunem să contribuim la detensionarea stării de spirit a membrilor comunității sibiene”, argumentează reprezentanții Muzeului ASTRA.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.