CULTURĂPOVESTEA MEA

VIDEO| Ciorbă cu măcriș și mazăre cu pui, “asezonate” cu straie populare, în Muzeul din Dumbrava Sibiului

A fost un weekend cu de toate în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Peste 4.500 de vizitatori s-au răsfațat cu bucate tradiționale, bucurându-se, totodată, pe lângă peisajele de poveste în care gospodăriile rurale sunt mereu în rol principal, și de ateliere interactive și momente artistice. Printre vedetele sfârșitului de săptămână trecut s-au numărat mazărea cu pui și ciorba cu măcriș, pregătite cu pasiune de Ioana Moga.

Gospodina este din Orlat și spune că iubește să gătească încă de mică. Majoritatea rețetelor le știe de la bunica ei. Am cunoscut-o duminică când, în jurul prânzului, amesteca de zor în ceaunul mare cu mazăre cu pui. “Am pus puiul la prăjit. După ce a fost prăjit puțin, în untura rămasă am adăugat ceapă, morcov, după care am pus puiul înapoi peste legume. Am pus apă ca să fiarbă. Când puiul a fost fiert, am adăugat mazărea. Acum am pus o dresătură de sos de roșii. La final, adaug mărar. Mazărea se servește asezonată cu mărar! Totul durează cam o oră și jumătate de oră. Rețetele sunt tradiționale, din zona Sibiului. Pe aceasta am învățat-o de la bunici!”, spune Ioana Moga.
Gospodina mai deslușește un secret despre mâncărurile bunicii ei. “Bunicile noastre mai furau rețete și de la vecini, adică de la săsoaicele din Cristian”, mai spune aceasta.
Cei care au trecut, duminică, prin Târgul de Țară s-au putut bucura și de o porție consistentă de ciorbă acră cu măcriș. De altfel, măcrișul a fost vedetă la finalul săptămânii trecute, povestea lui fiindu-i prezentată și în cadrul proiectului “Beneficiile Naturii în Muzeul ASTRA”, de către muzeograful Silvia Gavrilă.
“Aici avem ciorbă cu carne de porc afumată, cu legume. Este dreasă cu gălbenuș de ou și cu smântână. Am pus tarcăn, iar acum adăugăm măcriș pentru gust deosebit, intens și acrișor”, povestește gospodina.

Cozi la bucate tradiționale

După ce mâncarurile i-au fost gata, s-au format cozi la servirea porțiilor. Gabriela, de exemplu, a venit alături de familia ei în Muzeul ASTRA. Și nu oricum, ci îmbrăcată în port popular, pentru că duminică a fost marcată, în Dumbrava Sibiului, și Ziua Costumului Tradițional din România. “Astăzi e ceva diferit! Nu mai mâncasem până acum mazăre în Muzeu. Veneam tot la gulaș! E foarte bună, se simte totul proaspăt!”, spune Gabriela. Întrebată de ce a ales să poarte straie românești, ea a completat că vrea să marcheze această zi a tradiției. “Tata e din Maramureș și am ales portul tradițional din Vișeu! Îmi place mult!”, a mai explicat Gabriela.
Alături de ea, este și Alma, fetița ei de șase ani, ce poartă în mâini o clătită cu brânză și șuncă. “Îmi place la Muzeu! Și eu am venit îmbrăcată în ie de la Maramureș!”, adaugă fetița.
De altfel, cei care au purtat straie populare românești duminică au avut parte de intrare liberă.

Ciorba de măcriș: “Îmi era teamă să gust din aceste ierburi!”

Despre ciorba cu măcriș ne povestește Ioana, o altă vizitatoare a Muzeului ce urmărește atent instituția pe rețelele de socializare. “Eu am văzut pe Internet, pe pagina Muzeului, că se va găti o ciorbă cu măcriș. Nu mâncasem niciodată, îmi era teamă să gust din aceste ierburi. Am rămas plăcut impresionată! Foarte bună!”, spune Ioana.
Cei care au vizitat Muzeul din Dumbrava Sibiului, duminică, și-au putut etala priceperile sau învăța de la meșteri în cadrul unor ateliere interactive, precum cele de coasere păretare de bucătărie ori de confecționare piese vestimentare și de port popular ucrainean și lipovenesc.
Activitățile au făcut parte din programul “Comunități în Muzeul ASTRA”, un proiect aflat la cea de-a VI-a ediție.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close