CULTURĂ

CNM ASTRA își face “încălzirea” pentru “Noaptea Muzeelor” cu zamă de’ntins

CNM ASTRA își face “încălzirea” pentru “Noaptea Muzeelor”, într-un mod inedit. Aceasta s-ar “traduce” cu zamă de păpăradă cu gâscăși și zamă aită sau de’ntins. Bucatele vor fi pregătite în cadrul “Târgului comunităților rurale”, un proiect aflat la cea de-a XXVI-a ediție, ce își propune sâmbătă, 14 mai, între orele 12-17, să promoveze Valea Târnavelor, respectiv satele Alma, Șmig și Giacăș.

Bunătățile vor fi pregătite la Târgul de Țară din Muzeul în Aer Liber.
“Începem șirul evenimentelor de promovare a comunităților rurale din județul Sibiu cu ediția dedicată Văii Târnavelor, o zonă îmbelșugată atât ca natură cât și ca păstrare a obiceiurilor moștenite de la înaintași. Gazdele noastre la Târgul de țară vor fi reprezentanții comunității Alma din satele Alma, Șmig și Giacăș. Programul va începe ateliere gastronomice realizate de gospodine din Șmig, se vor pregăti două mâncăruri: zamă de păpăradă cu gâscă – o mâncare rapidă, de primăvară în care șălata de pădure și leurda vor fi folosite pentru a da gustul proaspăt de verdeață; zamă aită sau de’ntins – o mâncare hrănitoare servită cu mămăligă. Pe lângă aceste preparate, bucătăresele ne vor spune și despre alte preparate bătrânești care, prin savoarea lor, au fost păstrate printre preparatele foarte dorite chiar și în ziua de astăzi: zamă de himei (din lujerii cruzi de hamei), borșul din tărâțe de grâu îmbogățit la gust cu tarhon și usturoi, ciorbă de fasole cu borș, coci pe plită, felii de mămăligă prăjite pe plită și unse cu silvoi și plăcintele împăturate”, arată reprezentanții Muzeului ASTRA.
Potrivit acestora, Ansamblul “Poienița” din Șmig va însufleți atmosfera prin cântecele lor populare. Activitatea ansamblului reprezintă o modalitate de transpunere a tezaurului folcloric din Șmig într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a versului popular din sat precum și din celelalte localități din zona lor.
“Prin activitatea ansamblului se dorește păstrarea și valorificarea bogăției culturale a valorilor tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, omenoși, plini de creativitate si talent”, spun reprezentanții CNM ASTRA.

Obicei de primăvară, pus în scenă

De la ora 16, gospodarii din Alma vor reconstitui un obicei de primăvară: Păpălura care se practica în toate satele comunei Alma în ziua de Sfântul Gheorghe. Atunci, fetele mergeau pe hotar și culegeau primele flori de primăvară, iar noaptea împodobeau cu saschiu, dădăței și frunze de fag o capră de depănat, iar cu această păpălură colindau satul din poartă în poartă. La finalul ritualului Păpălura era aruncată în apele Târnavei în timp ce se spunea: “Doamne, fă grâne! Doamne păzește hotarul de gheață, de primejdie și furtuni!”.
Fierarul din Șmig va desfășura la fierăria funcțională din Muzeul în Aer Liber un atelier prin care în sunetele ritmate ale bătăii fierului va îmblânzi și va căli fierul pentru a confecționa vătraie și potcoave din fier.
Tot la Târgul de Țară vor fi prezenți producători din județul Sibiu care vor pregăti cele mai bune produse: pâine, produse apicole, preparate calde, siropuri și gemuri, kurtos kalacs.

 

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close