CULTURĂ

Gurănii deschid Târgul de primăvară

Localnicii din Gura Râului își deschid Târg de primăvară. Pe lângă artizanii de la prima ediție, vor fi și alții noi, arată organizatorii. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 mai, între orele 10 – 14, în pavilion, adică în centrul comunei. 

Organizatorii, respectiv cei de la Căsuța Plimbăreață, spun că acesta este târgul artizanilor populari mari și mici.
“Vor fi gurăni talentați care făuresc cu dăruire lucruri meșterite de mână. Este târgul în care veți revedea frumusețea lucrului manual, făcut în tihnă, ca timpul la țară și cu drag de frumos. La târg veți vedea oameni povestind cu dor de poveste, împărtășindu-și rețete, meșteșuguri. Priviți-le mâinile când veniți. Ascultați-le vorba. Veți zâmbi. Vă veți bucura. Veți trăi o zi de primăvară cu amintiri colorate, gusturi tradiționale și multă voie bună”, spune Căsuța Plimbăreață.
Potrivit sursei citate, la târg vor fi covoare țesute la război, costume populare, trăistuțe, batiste, dulciuri făcute de copii, produse culinare tradiționale, jucării unicate, bijuterii, lucruri pentru casă și grădină, precum și articole din lemn.
Pe lângă artizanii din prima ediție, conform organizatorilor, vor fi și oameni noi.
Doamna Ihora, de exemplu, este o artizană în culesul plantelor din flora spontană pentru ceaiuri și culege fiecare plăntuță, fir cu fir, la momentul potrivit și din pășunile montane. Tot dânsa va povesti cum se fac dulcețurile fără zahăr și alte bunătățuri sănătoase după rețete simple și gustoase. “Cu bucurie am aflat că își dorește să transmită mai departe cunoștințele dânsei și vom organiza un curs de două zile în august pentru cei care doresc să învețe să își culeagă singuri plantele de ceai și nu numai”, arată organizatorii.
Apoi, Neluțu este pasionat de recondiționarea obiectelor vechi și ce meșterește el. Îi place lemnul și vede în orice obiect uitat un juvaier.
De asemenea, Ruxandra a preluat meșteșugul țesutului la război de la bunica ei. Face covoare, ștergare țesute cu fir făcut manual, cum se făcea odată. Tot la standul ei, vizitatorii pot vedea și cercei făcuți din conuri de pin.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close