CULTURĂ

Pictura pe mobilier, specifică sașilor transilvăneni, a “plecat” de la Sibiu la Slatina

Muzeul ASTRA duce și pe alte meleaguri cultura și tradițiile pe care le găzduiește în spațiul său expozițional. De data aceasta, ele au ajuns la Muzeul Județean Olt din Slatina.

Muzeul ASTRA călătorește și face cunoscută munca de echipă a muzeografilor sibieni Simona Malearov și Camelia Ștefan, astfel că între 13 mai și 17 iulie, expoziția ”Arta mobilierului pictat. Unelte și culoare” ajunge la Muzeul Județean Olt din Slatina.

”Colegele noastre Simona Malearov, muzeograf Muzeul ASTRA (curator expoziție) și Camelia Ștefan, muzeograf Muzeul ASTRA, au lucrat aproape două săptămâni (Sibiu+Slatina) la organizarea în premieră a acestei expoziții într-un spațiu cultural din alt județ. Expoziția ”Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare”, organizată pentru prima dată în anul 2011 de către Muzeul ASTRA la Sibiu, are ca scop aducerea în atenția publicului din Slatina a unui segment specific zonei transilvănene, și anume pictura pe mobilier, un meșteșug practicat de sași de-a lungul secolelor. Concepută ca o incursiune în lumea lemnului, ca o reflecţie asupra vechilor activităţi desfăşurate în contextul celor trei meserii tradiţionale legate de prelucrarea lemnului: dulgherie, tâmplărie şi pictură, expoziţia ”Arta mobilierului pictat. Unelte şi culoare” recrează o pagină din istoria meşteşugului şi arată cum, folosind unelte simple, îndemânare, materiale naturale şi creativitate, s-au realizat obiecte din lemn, durabile şi de mare calitate artistică.  Vor fi prezentate piese de mobilier pictat din patrimoniul Muzeului ASTRA din secolele XIX-XX. Atracţia expoziţiei o reprezintă recuzita specifică unui atelier de tâmplărie și anume uneltele tradiţionale utilizate pentru prelucrarea lemnului. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, iar aceasta va fi deschisă publicului până pe data de 17 iulie 2022 la Muzeul Județean Olt din Slatina”, au transmis reprezentanții Muzeului, pe pagina de socializare.

Etichete
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close