
Weekendul trecut a fost cu totul și cu totul special la Sibiu. „Noaptea Muzeelor” a scos din casă mii de sibieni și nu numai, oferindu-le, prin Muzeul ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu și Biblioteca Județeană ASTRA, oportunități de petrecere a timpului liber prin evenimente diverse. La una din instituțiile menționate, nici nu a fost vorba de vreo vestimentație specială de ieșit din casă. Este vorba despre Biblioteca ASTRA care i-a provocat, îndeosebi pe cei mici, să vină în pijamale pentru a asculta și depăna povești ale copilăriei.
Sâmbătă, după cina cu familia, cei mici s-au schimbat în pijamale, dar nu pentru a se băga în pat să doarmă. La ora 20, au avut întâlnire cu cei de vârsta lor în mansarda Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu ocazia „Nopții Muzeelor”. Aici, a avut loc atelierul „Povești în pijamale”, dedicat lecturii. Iubitorii poveștilor s-au adaptat proiectului, mulți dintre ei venind chiar în pijamale. „Da, mă simt bine. Ca acasă!”, a spus un băiețel de vreo șase ani, întrebat cum se simte în hainele sale.
Printre poveștile auzite în mansarda Bibliotecii s-a numărat și „Scufița Roșie”. Un băiețel, îmbrăcat tot în pijamale și auzind relaxat povestea, a ținut să precizeze că „Scufița Roșie s-a dus prima dată prin oraș și l-a văzut pe vânător”. Micuțul a stârnit hohote de râs. „Avem și povești reinventate se pare!”, a completat imediat coordonatorul atelierului.
„Toată ziua a fost plin de copii!”
Biblioteca ASTRA a marcat pentru prima dată „Noaptea Muzeelor”. Potrivit conducerii BJ ASTRA, decizia ca instituția să se alăture acestui proiect a venit datorită Muzeului Asociațiunii ASTRA, pe care Biblioteca îl găzduiește în Corpul A.
„Și noi avem un Muzeu: Muzeul Asociațiunii, pe care trei instituții culturale importante ale Sibiului l-au reorganizat în urmă cu ceva timp, adică Biblioteca, Muzeul ASTRA și Muzeul „Brukenthal”. Ne-am gândit că este bine ca sibienii să îl recunoască și să îl redescopere și, fiind „Noaptea Muzeelor”, am profitat de acest lucru. Doar că noi, având un public predilect tânăr și foarte tânăr, nu ne-am permis să stăm doar noaptea, de aceea am făcut o Zi și o Noapte a Muzeelor. Toată ziua a fost plin de copii, i-am regăsit peste tot, chiar și în fața biroului meu. M-am bucurat mult!”, a spus Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Cei care au ajuns sâmbătă la BJ ASTRA s-au putut bucura de diferite evenimente culturale pregătite de echipa bibliotecarilor astriști. Printre altele, au fost invitați la tururi ghidate, au aflat povestea Parcului ASTRA și a străzilor din apropiere, au vizitat expoziția „175 de ani de la înființarea învățământului militar”, realizată cu sprijinul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, au vizionat clasicul film „Charlie Chaplin”, au participat la ateliere de caligrafie, jocuri de rol și multe alte activități.
O altă atracție a fost, bineînțeles, Muzeul Asociațiunii, ce găzduiește zeci de obiecte de patrimoniu ce au aparținut Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român. Aici, în seara de sâmbătă, printre „vedete” s-a numărat mașina de scris.
„Consider că este un lucru important să știm date despre cultură și antecedenții noștri, modul în care a luat ființă Biblioteca ASTRA și cum se păstrează toate cărțile și valorile literare. Am venit doar aici, Biblioteca a fost pe listă în această seară! Băiețelului meu i-a plăcut foarte mult mașina de scris, pentru că era o variantă la calculator, laptop. I-am explicat că, odată ce scriai, nu mai puteai șterge. Trebuia să rupi hârtia”, povestește mama unui vizitator de 11 ani.
Evenimente și la sediile BJ ASTRA
Și la sediile Bibliotecii ASTRA din Bâlea, Valea Aurie, Vasile Aaron, Cisnădie au fost organizate activități dedicate iubitorilor de istorie, lectură, teatru și muzică.
„În toate filialele noastre, am avut ateliere pentru copii! La Cisnădie, de exemplu, unde avem și o mică bibliotecă, am mai organizat împreună cu Primăria orașului o mică expoziție cu cărți foarte vechi din patrimoniul nostru, cărți de la 1600, 1700”, a explicat Răzvan Pop.
Pentru că prima ediție a „Nopții Muzeelor” de la Biblioteca ASTRA a fost un succes, directorul BJ se gândește să facă o tradiție din acest proiect: „Facem și în următorii ani! Ne dorim ca lumea să vină să redescopere atât partea istorică, cât și cea patrimonială a Bibliotecii”.