VIDEO| Șefu-i chef: directorul Muzeului ASTRA s-a reprofilat în weekend. E bucătar de ocazie

Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA, s-a reprofilat în acest sfârșit de săptămână. Nu îl găsim la biroul de manager general, ci la… cratiță. Șeful CNM ASTRA a fost bucătar chef, sâmbătă, în zona Târgului de Țară, unde a gătit preparate ce i-au amintit de copilăria petrecută în Apuseni. Printre ele, s-au numărat papa de coade, ciorba de salată și zama de lobodă. Mărturisește că este un pasionat al bucătăriei și că, ori de câte ori are vreme, gătește și experimentează noi rețete.

Ciprian Ștefan a prezentat, sâmbătă, un atelier gastronomic specific perioadei de început de vară pe la moți. La sfârșitul lunii mai, în localitățile montane din Ținutul Crișenilor, începe perioada de pășunat pentru vite. Iarba fiind fragedă, are cele mai multe proprietăți, iar laptele este dulce și gustos. Hrana familiilor era axată pe principalele resurse existente în această perioadă, adică verdeața (ceapa verde, loboda, salata, usturoiul verde) și lactatele – smântâna, zămăcișa și laptele acru. Se gătea papa de coade, salata fiartă în lapte, zama de lobodă. Aceste bucate au fost pregătite, sâmbătă, de Ciprian Ștefan, alături de echipa sa care, de asemenea, și-a avut „biroul” în weekend în Muzeul din Dumbrava Sibiului.
În jurul prânzului, îl întâlnim pe directorul Muzeului ASTRA amestecând de zor într-un ceaun. „Asta era rețeta mea preferată vara! Când eram acasă, mama sau bunica mă trezea cu papă de coade. Era foarte bună! Îmi place la nebunie, e o mâncare ușoară. Era și consistentă în același timp! Mâncai dimineața și nu îți mai trebuia nimic toată ziua!”, spune Ciprian Ștefan.
Toate plantele pentru rețetele de sâmbătă au fost culese din grădina Muzeului în Aer Liber. Înainte de a se apuca de gătit, directorul Muzeului ASTRA a dat o fugă în grădină pentru a culege ceapa și pătrunjelul pe care le-a folosit în rețete. De asemenea, spune că slănina pe care a mai folosit-o în ciorba de salată este de la porcii Muzeului, tăiați anul trecut.
Ciprian Ștefan mărturisește că papa de coada poate fi mâncată doar în această perioadă. „Și în septembrie și în decembrie găsești, de exemplu, ceapă și lapte. Dar laptele nu are gustul de acum, va fi amărui, din cauza fânului”, ne destăinuie Ciprian Ștefan.

Ciprian Ștefan, pasionat de gătit

Directorul Muzeului ASTRA povestește că îi place să gătească în timpul liber, acasă, dar și în Muzeu. De asemenea, și-a propus ca, ori de câte ori nu este programat vreun eveniment în Dumbrava Sibiului să vină aici și să răsfețe cu câte o rețetă vizitatorii. „Când mi-e dor de casă nu avem niciun eveniment în Muzeu, vreau să comunic zona mea, pentru că Apusenii reprezintă o zecime din patrimoniul Muzeului. Îmi place să gătesc și acasă, fac ciorbe, gulaș, fripturi. Îmi place să experimentez tot timpul, mai ales de fiica mea ce mare, care e interesată de bucătărie”, spune Ciprian Ștefan.
Întrebat unde îi e mai ușor, ca șef al Muzeului ASTRA sau ca bucătar chef, Ciprian Ștefan adaugă rapid: „Pe amândouă le fac cu plăcere! Orice fac, fac cu plăcere!”.
De fapt, directorul Muzeului ASTRA este pentru a treia oară bucătar pentru vizitatorii instituției. Prima dată, în 2018, a gătit o rețetă străveche, documentată chiar de el, în comuna natală și prezentată sibienilor cu ocazia Centenarului României. Era vorba despre o mâncare cu care erau așteptați acasă moții de pe front. A doua oară, a gătit la „Noaptea Muzeelor” din 2021.

Echipă și în bucătărie

Ciprian Ștefan a făcut echipă în bucătărie, sâmbătă, alături de alți angajați ai Muzeului ASTRA.
De pildă, Andreea Bernath, șeful Conservării Bunurilor Culturale din cadrul Muzeului ASTRA, s-a oferit să pregătească salata pentru ciorbă. „Astăzi sunt, pe de o parte, ofițer de serviciu, și, pe de altă parte, fiindcă se gătește, am venit să dau o mână de ajutor. Este provocator să facem echipă cu domnul director și în bucătărie!”, a spus Andreea Bernath.
De asemenea, Nicoleta Opriș, auditor al Muzeului ASTRA, a precizat că, pentru ea, este o plăcere ca în weekend să participe la astfel de ateliere gastronomice. „Noi, sâmbăta și duminica, avem plăcerea de a ne integra în echipă când este un astfel de atelier gastronomic, întotdeauna pe noi două o să ne găsiți aici. Dacă muzeografii își desfășoară activitatea aici, în Muzeu, noi suntem în birouri. În zile ca acestea, învățăm rețete noi, ne aducem aminte de rețete de la bunici”, a spus aceasta.

Impresii ale vizitatorilor

Odată ce au fost gătite bucatele, au sosit și primii vizitatori dornici să încerce mâncărurile din Apuseni. „E foarte bună! E super tare că ne-a gătit directorul Muzeului, înseamnă că e super pasionat! Eu am crescut cu ciorbă de salată!”, spune un vizitator.
„E o rețetă pe care nu am mai gustat-o. E foarte interesantă! Eu l-am auzit pe domnul director prezentând-o. Când un om pune atâta pasiune, e imposibil să nu iasă bună! Condimentul e mâna potrivită, dar și bucuria cu care faci mâncarea!”, a mai spus o turistă din Târgu Mureș.

Directorii CNM ASTRA, și mâine la ceaune

Atelierele gastronomice vor continua și mâine în Muzeul din Dumbrava Sibiului. De la ora 10, vor trece la gratiță mai mulți angajați și reprezentanți ai conducerii CNM ASTRA, printre care Ciprian Ștefan, care va găti tocană de căprior cu cartofi noi, Ovidiu Baron, director general adjunct al Muzeului ASTRA, și Mirela Iancu, director Marketing Cultural al Muzeului ASTRA. Aceștia vor prezenta ateliere specifice perioadei din zonele de proveniență, respectiv Țara Moților, Oltenia și zona Mărginimii Sibiului. Printre rețetele de mâine se vor număra stufatul de miel, ciorba de salată și omleta cu slană și varza nouă cu carne de miel sau porc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.