Premieră pentru Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu. Muzicienii, în concert cu violonista Anna Țifu: „M-am simțit foarte bine alături de Orchestră și dirijorul Cristian Lupeș!”

 268 total views,  4 views today

Eleganță, rafinament și premieră – așa s-ar descrie, în trei cuvinte, concertul de joia trecută de la Filarmonica de Stat Sibiu. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a cântat, în premieră, alături de Anna Țifu, una dintre cele mai apreciate violoniste la nivel mondial, publicul având ocazia să asculte lucrări din Ludwig van Beethoven – Concertul în re major op. 61 pentru vioară și orchestră și Jean Sibelius – Simfonia nr. 2 în re major, Op. 43 “Finlanda”.

Când vine vorba despre premiere, Filarmonica de Stat Sibiu este cap de listă. Instituția culturală este preocupată de evenimente inedite, cu invitați speciali, astfel că joi, 9 iunie, a avut-o pe scenă pe Anna Țifu, o solistă din Italia, pe jumătate ardeleancă.
Câștigătoare a Concursului Internațional “George Enescu”, în 2007, Anna Țifu este considerată una dintre cele mai importante violoniste ale generației sale. Născută la Cagliari, Anna a început studiul viorii la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la opt ani a început să cânte în public și a obținut primele sale premii. De atunci, a concertat alături de multe dintre cele mai valoroase orchestre și ansambluri camerale din lume.
Joi, a concertat pentru prima dată alături de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu și a mărturisit că s-a simțit foarte bine alături de muzicieni și de directorul Cristian Lupeș, care a condus, de altfel, concertul de la pupitrul dirijoral.
„A fost foarte bine! Îmi place mult să revin în România, pentru că tatăl meu este din Cluj. E o mare bucurie pentru mine să fiu aici, în Sibiu. Eu am mai concertat în Sibiu, dar cu muzicienii Filarmonicii, până acum, niciodată! M-am simțit foarte bine alături de Orchestră și dirijorul Cristian Lupeș! Am avut emoții! Eu întotdeauna am emoții înainte de concert! Nu reușesc să mă relaxez!”, a spus Anna Țifu, după concert.
Întrebată cum se destinde înainte de concert, de obicei, artista ne-a deslușit faptul că nu studiază deloc în ziua respectivă. „Numai la repetiția generală! Altfel, nu studiez deloc în acea zi!”, spune Anna Țifu
Publicul din Sibiu a mai putut-o asculta pe Anna Țifu în 2011, când a concertat tot la Sala Thalia, alături de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.
Aurica Drașovean, unul dintre spectatorii de joi seară, spune că a ascultat-o pe marea violonistă și în 2011. „A fost deosebit, pentru că și solista este talentată. Am mai ascultat-o la Sibiu. A fost super! E un artist special, Orchestra noastră este foarte talentată!”, a spus Aurica Drașovean, o iubitoare a muzicii clasice. „Mi-au lipsit concertele în pandemie! Le mai ascultam online, însă e altă atmosferă când ești în sală!”, a adăugat aceasta.
Printre spectatorii de joi seară s-a numărat și diirijorul Florin Soare, cel care a condus Corul „Cedonia”. „Concertul a fost extraordinar! Această solistă e nemaipomenită! Nu îmi pot reveni, din cauza trăirii pe care mi-a lăsat-o Anna! Excepțional!”, a spus acesta.

A lăsat biroul de manager pentru pupitrul dirijoral

Joi seară, Cristian Lupeș și-a părăsit biroul de manager pentru a fi pe scenă, la pupitrul dirijoral. Nu mai concertase în fața sibienilor din 7 aprilie, când, alături de alți nouă manageri ai instituțiilor culturale de gen din țară, a susținut un concert inedit.
„Unde mă simt mai bine? Păi, întotdeauna le-am combinat! Orice fac e cu plăcere! Nu-mi văd viața omofon, viața mea e polifonică, pe mai multe voci. Întotdeauna trebuie să am mai multe preocupări în paralel, pentru că așa mă simt bine!”, a spus Cristian Lupeș, întrebat unde se simte mai bine, cu bagheta de dirijor în mână sau pe scaunul de manager al instituției.
Potrivit directorului Filarmonicii de Stat Sibiu, inițiativa de a o invita pe Anna Țifu la Sibiu a izvorât din talentul artistei.
„Anna Țifu este câștigătoarea Festivalului „Enescu” în 2007, când Sibiul era Capitală Culturală Europeană. Mi s-a părut foarte frumos să o invităm, este o violonistă foarte titrată, cântă cu cele mai mari orchestre din Italia, mari orchestre din Europa. Călătorește destul de mult, fiind totuși genul de violonist care refuză multe proiecte, nu aleargă după ele. Așadar, m-am bucurat că a acceptat invitația noastră. I-a plăcut foarte mult Sibiul, i-a plăcut și Orchestra! Repetițiile au fost intense. În plus, am reușit să am, alături de colegii mei, câteva ore de muzică, lăsând deoparte problemele administrative”, a spus Cristian Lupeș.
În următoarea zi, respectiv în 10 iunie, Sibiul și Brașovul au făcut schimb de orchestre. Sibienii, alături de Anna Țifu, au susținut concertul prezentat cu o seară în urmă la Sala Thalia și la Filarmonica Brașov.
Pe scena Sălii Thalia, au venit muzicienii Orchestrei Filarmonicii Brașov, alături de solista Maja Bogdanović – violoncel.

Focus Sibiu/Dragoș Dumitru

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.