Comunitățile de ucraineni și lipoveni din Delta Dunării se întorc în Muzeul ASTRA

 40 total views,  4 views today

Dacă sunteți interesați să descoperiți cultura comunităților de ucraineni și lipoveni, sunteți așteptați, joi și vineri, în Muzeul din Dumbrava Sibiului. Instituția organizează, în 16 și 17 iunie, o nouă serie de ateliere interactive aflate sub egida programului „Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei”, un proiect aflat la cea de-a șasea ediție.
Potrivit conducerii Muzeului ASTRA, în cadrul atelierelor se vor confecționa îmbrăcăminte, podoabe, obiecte decorative și de uz casnic, aparținând comunităților de ucraineni și lipoveni, în special din satele Pardina, Letea, Caraorman, Sfiștofca și Mila 23. Activitățile se vor desfășura în cadrul gospodăriei de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, vizitatorii fiind invitați să participle efectiv la realizarea pieselor.
„Ucrainencele din Letea se găteau cu mărgele albe roșii-portocalii sub formă de perlă și salbe de bănuți din argint. Foarte rar aveau podoabe din aur. Ca cercei se purtau, din când în când, niște inimoare ascuțite, cu tortițe, din argint. Cele mai multe bijuterii le purta fata în ziua nunții, acea diademă de argint pe cap, cu floricele neapărat albe, mărgeluțe și flori creponate. Și domnișoarele de onoare aveau o cordeluță, mai simplă, dar cu flori făcute din hârtie creponată și colorată. Verighetele se făceau la un bijutier din sat, simple, din argint. Salba de bănuți de argint arăta un anumit statut material al miresei și era folosită doar în ziua nunții. În afară de nuntă, doar la hore mai purtau femeile bijuterii. Știai la horă cine e măritată după baticul de pe cap (numit cosinka) și mărgelele de la gât. În unele cazuri, cu aceste bijuterii, femeile bătrâne erau chiar și înmormântate”, a declarat Camelia Repede, muzeograf al Muzeului ASTRA.
Pentru a evita căldura și pentru a putea participa cât mai mulți vizitatori, programul atelierelor va fi între orele 16-19.
Muzeul ASTRA recomandă participarea publicului matur, întrucât se folosesc ace mari, bolduri, foarfeci de croitorie etc.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.