A început HermannstadtFest: omagiu Mădălinei Manole și lui Șerban Georgescu și masterclass-uri pentru copiii care vor să devină artiști

 220 total views,  4 views today

Tinere talente în ale muzicii din țară și de peste hotare, respectiv din țări precum Republica Moldova, Ucraina, Letonia, Bulgaria, Polonia și chiar și Statele Unite ale Americii, vor da viață celei de-a X-a ediție a Festivalului Internațional „HermannstadtFest”, care a început astăzi, la Sibiu, și se va încheia duminică, 19 iunie. Timp de patru zile, sibienii și nu numai vor avea parte de manifestări speciale, de concerte precum cele susținute de trupa Compact sau Mircea Vintilă, dar și de masterclass-uri în cadrul cărora îndeosebi copiii vor descoperi muzica și dacă vor să facă din această artă o carieră.

Festivalul se află în acest an la ceas aniversar, la cea de-a zecea ediție. „Sperăm să fie o ediție de nota 10!”, spun organizatorii.
HermannstadtFest cuprinde trei secțiuni, respectiv muzică tradițională, muzică de divertisment și muzică folk (dedicată artistului Vali Sterian). În plus, conform organizatorilor, vor fi şi câteva secţiuni speciale, printre care se numără: secţiunea „Dialog între generații” – Portret Compozitor Adrian Ordean și Codruț Croitoru, secţiunea „Remember” dedicată maestrului Șerban Georgescu și a artistei Mădălina Manole și secţiunea “Cântec pentru Dumnezeu”.
„În general, alegem numele acestor secțiuni în funcție de an. De exemplu, în acest an, pentru că e a zecea ediție, ne-am gândit să realizăm un dialog între generații, avându-i ca invitați pe compozitorul Adrian Ordean și Codruț Croitoru, care este un fost elev al dumnealui. Secțiunea „Mădălina Manole și Șerban Georgescu” – Mădălina ar fi împlinit 55, Șerban Georgescu 70 de ani, dacă ar fi trăit. În ceea ce privește secțiunea „Cântec pentru Dumnezeu”, aceasta este o secțiune de suflet”, a explicat Daniela Simionescu, directorul Festivalului.

Compozitorul Adrian Ordean, sfaturi pentru copii: „Am dat exemplul meu!”

Noutatea acestei ediții constă și în masterclass-uri. Acestea au debutat astăzi, iar la primul astfel de eveniment, susținut de Adrian Ordean, au luat parte 30 de copii.
„Copiii au fost foarte interesați de ceea ce le spuneam. Am crezut că îi obosesc, la început, cu tot felul de informații, dar i-am întrebat ce au înțeles din toată treaba asta și mi-au spus lucruri extraordinare. Au înțeles că trebuie să muncească pentru a deveni ceva, că trebuie să aleagă bine anumite lucruri, începând de la repertoriu, până la un profesor potrivit pentru ei. Am ajuns la discuții de tot felul, inclusiv legate de ce vor face ei cu banii e care îi vor câștiga în urma acestei meserii. Au fost foarte atenți, unii au spus că își vor ajuta părinții dacă vor deveni artiști. M-au întrebat dacă pot răzbi singuri în industria aceasta muzicală. Eu am dat exemplul meu, am răzbit singur, nu am avut niciun ajutor. Cu puterile mele, am reușit să ajung unde trebuie!”, a povestit Adrian Ordean, în cadrul unei conferințe de presă.

Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor Sibiu: „Sper să fie o ediție reușită!”

Festivalul este organizat în colaborare cu Palatul Copiilor Sibiu. Prezent la conferința de presă, directorul Daniel Vecsei a subliniat faptul că elevii Palatului sunt activi când vine vorba de competiții.
„Copiii de la cercurile noastre participă des la festivaluri. Sper să fie o ediție reușită, mai ales că e o ediție aniversară. Cu siguranță, copiii vor fi pregătiți, cu sau fără emoții. Nu trebuie neapărat să facă o meserie din muzică, ci să cânte de plăcere pentru dezvoltarea lor personală!”, a fost mesajul lui Vecsei.

Ce evenimente sunt programate în weekend

Mâine, festivalul va începe la ora 14 cu un recital susținut de Fanfara Academiei Forțelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, care va fi urmat de concursul la secțiunile muzică folk, muzică tradițională și „Cântec pentru Dumnezeu”. Tot în aceeași zi vor avea loc lansarea albumului “Vreau să Îți mulțumesc” al sibiencei Dominique Simionescu, spectacolul “Copilărie în ie” și recitaluri susținute de trupa Young Till Death, artistul Mircea Vintilă și de cenaclul „Lumină Lină”, cu participarea extraordinară a părintelui Doru Gheaja, după cum anunță organizatorii.

Sâmbătă, începând cu ora 20, va avea loc un spectacol aniversar, unde vor participa invitați de seamă, seara încheindu-se cu concertul trupei Compact B. Tot sâmbătă, Adrian Ordean va primi, în cadru festiv, și titlul de Cetățean de onoare al municipiului Sibiu.
Duminică, concurenții vor fi răsplătiți pentru prestațiile lor cu premiile oferite de juriu, iar spectactorii vor viziona momentele artistice susținute de câștigătorii ediției de anul trecut și de alți invitați surpriză.
Acțiunea este cofinanţată de Primăria Sibiu şi de Consiliul Judeţean Sibiu.
HermannstadtFest este organizat de Asociaţia „Domy Music Star” – Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu, Asociaţia Filantropică „Olivia”, Arhiepiscopia Ortodoxă Română – Sibiu, Radio ,,Trinitas” – Sibiu, Cercul Militar – Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar – Sibiu, Radio România Regional, secția de Muzică Religioasă a Facultății de Teologie ,,Andrei Șaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” – Sibiu, Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Studio Canto “Rodica Popa Comăniciu”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.